Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Σήμερα Παρασκευή, ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων, ανακοινώνουμε τι ισχύει την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα κάνουμε κάθε εβδομάδα. Αν κριθεί ότι πρέπει σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο, σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε περιοχές που συνεχίζεται χωρίς σημαντική μείωση η ύπαρξη αυξημένων φορτίων παρά τα αυξημένα μέχρι σήμερα μέτρα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και τη λήψη περαιτέρω, αν χρειαστεί, μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Ας δούμε λοιπόν για την ώρα, τι ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, όπως γνωρίζετε ανοίγουν από τη Δευτέρα τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Το τονίζουμε και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όπως έχει ανακοινωθεί, η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν.

Επιπλέον, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, όπως ήδη ανέφερε και η Καθηγήτριά μας, η κυρία Παπαευαγγέλου, και θα ενημερώνονται για τα ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και η διαδικασία θα συνεχιστεί, καθώς τα τεστ πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι δυνατότητα δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου έχουν όλοι οι πολίτες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να γίνουν υποψήφιοι για δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο στη σελίδα testing.gov.gr.

Επανέρχομαι στη λειτουργία των σχολείων και θα ήθελα να σημειωθεί ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.

Όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπενθυμίζω ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και προαιρετική για τους μαθητές.

Όπως γνωρίζετε, τα Δημοτικό σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Στις περιοχές αυτές, δηλαδή στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για αυτό και καλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και να τα εφαρμόζουν με μεγάλη προσήλωση.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές.

Συμπληρωματικά, από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα, παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών. Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο ως σήμερα καθεστώς. Δηλαδή, τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών.

Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή, στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως εννέα άτομα.

Σχετικά με τις εταιρείες συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Ενώ όσον αφορά στη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Τέλος, όσον αφορά στους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με την 2021 Α΄ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου του 2021, από οποιοδήποτε Κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF).

Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνονται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχουν συμπληρώσει την φόρμα PLF.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, όπως αναφέραμε, σε εβδομαδιαία πλέον βάση και σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, τα μέτρα θα επικαιροποιούνται και θα προσαρμόζονται στην εξέλιξη της πανδημίας. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Εδώ στη χώρα μας, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και της επιμονής και υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην τήρησή τους, φαίνεται πως αντέχουμε ακόμα.

Και είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις κάθε κύματος σε κρούσματα και θανάτους στην Πατρίδα μας. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζετε πλέον πολύ καλά, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται διαρκώς και απαιτεί από εμάς προσαρμοστικότητα αλλά, κυρίως, υπομονή και επιμονή.

Η προσπάθειά μας αυτή μετράει ήδη 10 μήνες και είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση. Δεν είναι όμως η στιγμή για να επιδείξουμε πιο χαλαρή συμπεριφορά στην τήρηση των μέτρων. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη μετά τους τόσους κόπους που έχουμε όλοι καταβάλλει. Ας μην διακινδυνεύσουμε τώρα ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους αγαπημένους μας.

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κατάστασης, μιας απίστευτης υγειονομικής πρόκλησης. Αλλά έχουμε μπροστά μας ακόμα μερικούς μήνες, έχουμε μερικές ακόμα εβδομάδες δύσκολης προσπάθειας. Συνεχίζουμε με συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς προφάσεις, χωρίς δικαιολογίες, με σεβασμό στους συνανθρώπους μας που παλεύουν κάθε μέρα για τη ζωή τους.

 

 

 

 

6 σχόλια στο άρθρο “Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

 1. Πεντικον ετσιλτεψε...στελιος

  - Edit

  Απαντήστε

  Χαρδαλια αγανακτισμενε ηρεμησε!
  Το δαχτυλακι σου θα το κουνας εκει που σκυβεις το κεφαλι σου και ραγιαδίζεις,στους άριστους,στους Μωυσιδες,σους χρυσοχοιδες,στους αδωνιδες και βοριδιδες,τις μπιλιες της πολιτικης ρουλετας,τους γυρολογους και τυχαρπαστους!!
  Εδω ειναι η Κοζανη και δεν ειναι ο βυρωνας αθηνων,ο δημος που καταχρεωσες και διασπαθισες δημοσιο χρημα και καταδικαστικες δυο φορες!!
  Εντολες σε σκυμμενους,σε ιθαγενεις για καθρεφτακια!!
  Βγηκε η ψειρα στον γιακα!!
  Αν εσυ την ειδες αγροφυλακας- στρατηγος,δεν θα ξεσπας σε ανθρωπους της επαρχιας που ζουν με αξιοπρεπεια και ειδικα τωρα στην πανδημια,ζουν παρεα με την φτωχεια τους και τα τεραστια προβληματα τους!!
  Ως πονηρος και μοχθηρος φυσει και θεσει βγαζεις φιρμανια για ανθρωπους μακρυα του κεντρου των αθηνων και κλειδωνεις σπιτια,επιχειρησεις,ονειρα ανθρωπων!!
  Γνωριζεις πολυ καλα πως το κεντρο των αθηνων και της θεσνικης,ειναι φορτωμενα με τεραστια ιικα φορτια!!
  Για τολμα να κλεισεις την αθηνα και την θεσνικη μαχητη του καναπε!!!
  Για τολμα να να κανεις ολα αυτα που κανεις στην Κοζανη μονο και σε δυο τρεις περιοχες ακομα υποβαθμισμενες ραμπο απο τα τζαμπο!!
  Για να ανεβεις σ αυτο το ρημαδι το ελληνικο πρεπει να εισαι αποτυχημενος,υποταγμενος και με ενσημα βαρεα στην παραταξη,το αραξοβολι των επενιτών,τσεκουρατων ,γυρολογων χρυσοχοιδιδων,γεροπετριτων- ανακυβιστων,κατσαφαδων- υπουργων- ψεκαστων( αυτος ψεκασε αφου πρωτα εδειρε τον πρυτανη Β.Μπενο με πυροσβεστηρα) προηχθη και εγινε υφυπουργος Ναυτιλίας να ψεκαζει το ουρουτς ρεις με πυροσβεστικη σκονη!!
  Και απο την αλλη μερια υπαρχουν ανθρωποι που αγωνιζονται στην ζωη τους,με ειδικευση με γνωσεις πολλες και σπουδες και περνανε τις ωρες τους στα παγκακια με θλιψη στα γλυκα τους προσωπα και εναν καφε σε πλαστικο στα κιτρινισμενα απο την νικοτηνη δακτυλα τους!!
  Και εχουμε τον καθε χαρδαλια,να κουναει το στρουμπουλο του δαχτυλακι,απο το πολυ φαι,και να κρινει ζωντας και νεκρους,ως κηνσωρ και τιμητης της ” νομιμοτητος και του πολιτικου ηθους”!!
  Ξεπεζεψε απο τον ψυλλο που καβαλικευεις,στασου στο υψος απλων ανθρωπων και τις ψευτομαγκιες και τα νταιλικια σε χωρους που καλλιεργουν και τρωνε λωτους!!
  Καλη ορεξη και αν ξαναρθεις στην Κοζανη,δεν θα σε υποδεχτει η Πηνελοπη( πολιτικοι οσφυοκαμπτες- αμετοχοι των προβληματων της τοπικης κοινωνιας),αλλα ολα αυτα τα παλικαρια που πιασαν τα παγκακια και τα καταδικασατε στην φτωχεια και στον μαρασμο!!

  1. Το καλύτερο σχόλιο σε αυτήν την ιστοσελιδα… Αλλά αυτά δεν τα λεει κάποιος με κοινό πισω του για να ενημερώσει αλλα φυσικα με αυτούς του ανόητους που εχουν την διασημότητα στην Ελλάδα δυσκολα θα τους δεις να λένε κάτι της προκοπης

 2. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ.
  ΠΑΝΤΩΣ Ο ΝΙΚ ΧΑΡΝΤ ΒΓΑΖΕΙ ΜΙΑ ΒΑΡΒΑΤΙΛΑ,ΚΑΤΙ ΜΠΡΟΥΤΑΛ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ…
  ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΩΜΕΝ!!!

  1. την ομπρέλα μην ξεχάσεις

   - Edit

   Απαντήστε

   Δεν χρειάζεται να φοβάσαι εσύ.Η αγριάδα (ειδικά η ψεκασμένη) δεν εξαφανίζεται με τίποτα.

   1. ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΠΑΔΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ.
    ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΦΙΕΔΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚ ΧΑΡΝΤ.
    ΘΑ ΔΙΑΠΡΕΨΕΙΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.