Λίγα λόγια για τα παπούτσια που λατρέψαμε



Τα Converse All Stars, επίσης γνωστά στο εξωτερικό ως Chuck Taylors και ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα ως «σταράκια», είναι casual παπούτσια που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ποπ κουλτούρα εδώ και δεκαετίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά ως παπούτσια για μπάσκετ. Έως σήμερα, η βαμβακερή επένδυση και η σόλα από καουτσούκ παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.

Το ήξερες;

Τα παπούτσια Chuck Taylors ήταν τα επίσημα παπούτσια των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 έως το 1968.

Τα παπούτσια Chuck Taylors πήραν το όνομά τους από τον ομώνυμο και εξίσου γνωστό Αμερικανό μπασκετμπολίστα και διαφημιστή παπουτσιών Charles Hollis “Chuck” Taylor. 

Έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Converse είχε σχεδόν το μονοπώλιο και ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 80% της αγοράς αθλητικών παπουτσιών. Αν και τα αρχικά Chuck ήταν κλασικά ασπρόμαυρα, σύντομα έγιναν διαθέσιμα σε μια ποικιλία από χρώματα και σχέδια, καθώς πωλήθηκαν και σε περιορισμένες εκδόσεις και συλλεκτικά κομμάτια. Τα παπούτσια προσαρμόστηκαν στις αλλαγές της εποχής και μόδας, αλλάζοντας την υφή τους για να διατίθεται σε σουέντ και δέρμα μαζί με το αυθεντικό βαμβακερό στιλ.

Αν και τα Chuck Taylors ήταν εξαιρετικά δημοφιλή, η επιχείρηση της Converse απέτυχε, οδηγώντας σε πολλαπλούς ισχυρισμούς πτώχευσης. Το 2003, η Nike Incorporated εξαγόρασε την Converse έναντι 305 εκατομμυρίων δολαρίων και έδωσε νέο αέρα στην επιχείρηση. Η Nike έφερε την κατασκευή της Converse στο εξωτερικό, όπου παράγονται τα περισσότερα προϊόντα της Nike. Αυτή η κίνηση μείωσε το κόστος παραγωγής και αύξησε τα κέρδη της Converse.

Τόσο τα μποτάκια όσο και τα χαμηλά Chuck Taylors παραμένουν δημοφιλή. Σχετικά πρόσφατα, το 2015, η Converse κυκλοφόρησε μια συλλογή Chuck Taylors εμπνευσμένη από τον Άντι Γουόρχολ. Αυτό αποδείχθηκε μια εξαιρετική επιλογή, αφού ο Γουόρχολ είναι ευρέως γνωστός και πρωτοπόρος του κινήματος της pop art. 

Το 2017, τα χαμηλά παπούτσια Chuck Taylor ήταν τα δεύτερα κορυφαία παπούτσια με τις περισσότερες πωλήσεις στις Η.Π.Α. και ιστορικά είναι σταθερά μεταξύ των δέκα κορυφαίων πωλήσεων. Η προσιτή τιμή του παπουτσιού είναι μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του, αλλά το μάρκετινγκ και η ιστορία των αθλητικών παπουτσιών ως πτυχή της ποπ κουλτούρας τούς προσδίδουν ένα συνεχές κύρος.

Στα starakia.gr μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από All Star Converse και άλλα κλασικά sneakers στις χαμηλότερες τιμές της ελληνικής αγοράς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.