Πως θα απαλλαγείτε από δισκοκήλη – Αναγνωρίστε τα συμπτώματα



Η δισκοκήλη είναι μία αρκετά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης που συγχέεται με την ισχιαλγία οσφυαλγία. Όταν ο δίσκος της μέσης προβάλλει από τον σωλήνα των σπονδύλων, τότε μπορεί να προκληθεί πόνος και μούδιασμα, το οποίο να φτάνει μέχρι τα πόδια. 

Αίτια και συμπτώματα

Πολλοί δεν θα παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα, ενώ άλλοι θα εμφανίσουν καθώς μεγαλώνουν και η φθορά του χρόνου κάνει τον δίσκο να χάνει αρκετό από το υγρό που έχει. Σε αυτό το σημείο το σώμα είναι περισσότερο επιρρεπές στην φόρτιση. Σαν αίτιο δεν παρουσιάζεται να είναι συχνό ένα ισχυρό χτύπημα ή πέσιμο.

Ο πόνος είναι το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα που μαζί με το μούδιασμα και την αδυναμία των μυών υποβαθμίζουν άρδην την ποιότητα ζωής. Λόγω της φύσης των συμπτωμάτων θα πρέπει η διάγνωση να περιλαμβάνει τόσο ορθοπεδική όσο και νευρολογική εξέταση, η οποία θα ελέγχει αντανακλαστικά, μυϊκή δύναμη μαζί με μία μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία δισκοκήλης

Εφόσον η κατάσταση δεν έχει φτάσει στο απροχώρητο επιλέγεται πάντα η συντηρητική αντιμετώπιση με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά και αποχή λίγων ημερών από τις καθημερινές δραστηριότητες που καταπονούν.

Βοηθητικές πολύ είναι οι εγχύσεις κορτιζόνης που αντιμετωπίζουν πολύ καλά τον πόνο, ενώ τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας πολλοί ασθενείς δοκιμάζουν με επιτυχία τις ενδοδισκικές εγχύσεις με υπέρτονα διαλύματα, αφήνοντας ακόμα πιο μακρινή την πιθανότητα χειρουργείου.

Χειρουργική αντιμετώπιση δισκοκήλης

Το 10% θα φτάσει στο κρεβάτι του χειρουργείου και θα υποβληθεί στην εγχείρηση που ονομάζεται μικροδισκεκτομή. Ο χειρουργός με πολύ μικρά εργαλεία αφαιρεί το κομμάτι του δίσκου που προεξέχει και πιέζει τα νεύρα. Ο ασθενής την επόμενη ημέρα είναι σπίτι του. Τα χειρουργεία της μέσης θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά από πλήρως καταρτισμένους χειρουργούς ορθοπεδικούς.

Το χειρουργείο της μικροδισκεκτομής διαρκεί μία ώρα περίπου και η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια ημέρα. Σε λιγότερο από έναν μήνα επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες ενώ σε δύο μήνες δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στην κίνηση ή την άσκηση.

Σταραντζής Κωνσταντίνος

Χειρουργός Ορθοπεδικός

https://www.starantzis.com/ 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.