Αυτό είναι το ψήφισμα διαμαρτυρίας που παρέδωσε στον Γ. Κασαπίδη ο εμπορικός κόσμος της Κοζάνης – Τι ζητάνε οι επαγγελματίες



– Πρόσθετη Άμεση Οικονομική ενίσχυση για να επιβιώσουμε και να υπάρχουμε την επόμενη ημέρα, εμείς και οι εργαζόμενοι,

– Απαλλαγή από όλες τις υποχρεώσεις για το επόμενο εξάμηνο,

– Απάντηση στο ερώτημά μας: «πως ζούμε από τις 16 Οκτωβρίου (ημερομηνία έναρξης τοπικού Lockdown) και πως θα ζήσουμε έως τις 11 Ιανουαρίου 2021;»

– Να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Για ακόμη μία φορά ενώνουμε τη φωνή μας όλοι οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και εκφράζουμε την αγωνία, την απογοήτευση, την απελπισία στην οποία έχουμε περιέλθει μετά τη νέα παράταση του σκληρού Lockdown. Εκφράζουμε όμως και το θυμό και την αγανάκτησή μας γιατί παρόλα τα διαβήματα που έχουμε κάνει προς όλους δεν έχουμε εισακουστεί και δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη τους.

Οι επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας με εφαρμογή σκληρών μέτρων lock down ήδη από τις 16 Οκτωβρίου που παρατάθηκαν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.

Όλοι οι επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει γραπτώς για τα προβλήματα και έχουμε καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων μας, τόσο σε εσάς και στους Δημάρχους, όσο και στους Βουλευτές και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κύριε Περιφερειάρχη σας θέλουμε μαζί μας για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε το καλύτερο για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Είμαστε όλοι μαζί! Συμμετέχουμε, Διαμαρτυρόμαστε και Απαιτούμε έμπρακτη, ουσιαστική στήριξη για να μείνει ο τόπος ζωντανός όπως του αξίζει!

Κύριε Περιφερειάρχη, θέλοντας να εκφράσουμε την αγωνία της πλειοψηφίας των συλλόγων και των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας σας καταθέτουμε τις προτάσεις -λύσεις- μας:

Οι προτάσεις μας αναλυτικά:

ΛΥΣΗ 1η . Οικονομική ενίσχυση ίση με το 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κάθε επιχείρηση που είναι κλειστή να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να συσσωρεύσει χρέη όπως γίνεται μέχρι τώρα.

ΛΥΣΗ 2η. Προτείνουμε και απαιτούμε:

1_ Νέο πρόγραμμα Οικονομικής ενίσχυσης από την Περιφέρεια ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επωφεληθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη ποσού ελάχιστης ενίσχυσης για τις νέο-ιδρυθείσες οι οποίες επλήγησαν και αδικούνται.

2_ Όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα πρέπει να είναι για την περιοχή μας 100% μη επιστρεπτέες. Περιμένουμε ωστόσο στην νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να μην υπάρχει ο όρος της πτώσης του τζίρου κατά 20% που ίσχυε στην προηγούμενη επιστρεπτέα.

3_ Άμεση συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για ανακαινίσεις και κατασκευή e-shops με επιδότηση τουλάχιστον 70%.

4_ Επιδότηση της εργασίας μέσω της επιδότησης των υφιστάμενων θέσεων τουλάχιστον για έξι μήνες, ώστε να διατηρηθούν και να μην προστεθούν νέοι άνεργοι στην περιοχή μας.

5_ Κούρεμα όλων των υποχρεώσεων φορολογικών και ασφαλιστικών για τους έξι μήνες του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις ημέρες που είμαστε κλειστά τον Οκτώβριο δεν έχει δοθεί καμία απολύτως ενίσχυση αλλά ούτε και ελάφρυνση ή έκπτωση στις εισφορές των μη μισθωτών.

6_ Άμεση λύση στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά. Η πρότασή μας ήταν από το πρώτο lockdown, ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές μας από τις τράπεζες και στη συνέχεια οι τράπεζες να εισπράξουν από τους εκδότες των επιταγών τα ποσά σε μία περίοδο 12 μηνών ακόμη και με ένα μικρό επιτόκιο επιβάρυνσης 1%. Με αυτό τον τρόπο η αγορά δεν χάνει τη ροή της και τη συνέχειά της.

7_ Μετακύλιση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες στο τέλος του κάθε διακανονισμού όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων αυτών διότι κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες και ακίνητα που έχουν προσημειωθεί όλα την τελευταία δωδεκαετία.

8_ Οικονομική ενίσχυση των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων. Σε μια εταιρία με νομική μορφή Ο.Ε, Ε.Ε ή Ε.Π.Ε οι εταίροι μπορεί να είναι περισσότεροι των δύο και αυτή τη στιγμή καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές για κάθε εταίρο. Η μοναδική βοήθεια που δόθηκε ήταν για την επιχείρηση. Οι εταίροι αδικήθηκαν και δεν πήραν το παραμικρό βοήθημα.

9_ Ανάπτυξη από κοινού και σε Περιφερειακό επίπεδο μιας μόνιμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης απαιτούνται επιπλέον τα παρακάτω:

Μέγιστο ύψος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250,00€).
Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη- εργαζομένου) για το επόμενο 6μηνο.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις ημέρες που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Να οριστεί ο ΦΠΑ στην εστίαση της περιοχής στο 6% λαμβάνοντας υπόψη την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση που περνάμε στα πλαίσια της μεταβατικής περιόδου της τοπικής οικονομίας.

Για τις επιχειρήσεις των ΚΑΔ άθλησης απαιτούνται επιπλέον τα παρακάτω:

Ειδικότερα για τους ΚΑΔ άθλησης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 60% να υπάρχει επιπλέον αύξηση 20% του ποσοστού επιδότησης στα προγράμματα ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου

Υπαγωγή των γυμναστηρίων στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και υπαγωγή των υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε μόνιμο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Τέλος, μετά από συζήτηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης δύο προτάσεις προστίθενται:

Επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Περιφέρεια για την πραγματοποίηση μοριακών tests για τους επιχειρηματίες και το προσωπικό τους.

Επιδοτούμενο πρόγραμμα για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού απολύμανσης και αποστείρωσης των επαγγελματικών χώρων.

Με εκτίμηση
Οι Συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία
Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης
Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης
Σύνδεσμος Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ερμής»
Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας
Σωματείο χωρών Εστίασης Εορδαίας
Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Δυτικής Μακεδονίας
Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Κοζάνης
Σύνδεσμος Υδραυλικών Κοζάνης
Σωματείο κουρέων κομμωτών Κοζάνης
Σύλλογος κομμωτών Εορδαίας
Σωματείο Υποδηματοποιών Κοζάνης
Μελισσοκομικός Σύλλογος
Κυνηγετικός Σύλλογος
Όμιλος Δικυκλιστών Κοζάνης Ο.ΔΙ.ΚΟ
Σύλλογος Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Κοζάνης
Εργατικό Κέντρο Koζάνης
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης
ΕΛΜΕ Κοζάνης
Εμπορικός Σύλλογος Αιανής
Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας
Εμπορικός Σύλλογος Σερβίων
Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού
Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σύλλογος Εργαζομένων ΠΔΜ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.