Το χρέος του δήμου Σερβίων: Ο δήμαρχος με δάνειο που πήρε, έστειλε το λογαριασμό στο μέλλον, αν και είχε πολλές και μεγάλες έκτακτες χρηματοδοτήσεις – Του Β. Κωνσταντόπουλου

Του Β. Κωνσταντόπουλου:

Με αναρτήσεις του τελευταία στο facebook,  ο δήμαρχος Σερβίων ενημερώνει τους πολίτες του δήμου, ότι σε λίγο διάστημα ο δήμος δεν θα χρωστά σε κανένα προμηθευτή.

Είναι ευχάριστα τα νέα για όλους τους πολίτες του δήμου, εφ’ όσον είναι έτσι, δεδομένου ότι ο δήμος χωρίς βάρη πλέον θα μπορεί να ασκεί μια πολιτική πιο κοντά στον πολίτη.

 Κι εμείς που έχουμε περάσει ως δημοτική αρχή, από την βάσανο της διαχείρισης ενός υπερχρεωμένου δήμου (παραλάβαμε χρέος περίπου 8,8 εκ. ευρώ και το αφήσαμε 5,198 εκ. ευρώ), γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία της εξόφλησης του χρέους.

Προκαλεί όμως εντύπωση με τον τρόπο που ο δήμαρχος διαχειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα. 

Αν επρόκειτο ως μια απλή ενημέρωση θα συμφωνούσαμε και θα επικροτούσαμε.

Αντίθετα ο δήμαρχος επαίρεται  ότι η εξόφληση του χρέους του δήμου έγινε από τις μεγάλες οικονομίες που ο ίδιος έκανε και «κατόπιν ενεργειών του».

Το γνωστό δηλαδή επαχθές μήνυμα του παλαιοκομματισμού.

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος παραπλανά συνειδητά τους πολίτες, με την ευκαιρία της χρυσής συγκυρίας της εξόφλησης των άμεσων υποχρεώσεων του δήμου προς προμηθευτές, ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται τις πρωτοβουλίες άλλων.

Ουδόλως αναφέρεται στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό που με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για όλους τους δήμους,  έχουν αποφασίσει να εξυγιάνουν τα οικονομικά των δήμων.

Τέτοια πολιτική εντιμότητα.

Είναι όμως, όπως τα λέει ο δήμαρχος ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Έχει πράγματι ξεχρεωθεί ο δήμος Σερβίων ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ας δούμε λοιπόν την ιστορική διαδρομή του χρέους του δήμου από την χρονική στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή (01-09-2019).

Σύμφωνα με όσα μας λέει ο κ. δήμαρχος παρέλαβε χρέος προς προμηθευτές, μετά την διάσπαση του δήμου Σερβίων-Βελβεντου, ύψους 2.614.719,85 €, πλέον χρέος προς ΔΕΗ 1.484.790,94 €, πλέον δάνεια 1.100.000 €, 

σύνολο χρέους 5.199.510,79 €.

Ας μείνουμε μόνο στο χρέος προς τους προμηθευτές ύψους 2.614.719,85 €, για το οποίο ο δήμαρχος επαίρεται ότι σε λίγο θα εξοφλήσει.

Ταυτόχρονα με το χρέος αυτό παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με βάση και την απογραφή διάσπασης του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (ΦΕΚ 4541Β/11-12-2019), χρήματα στα ταμεία του δήμου ύψους 1.350.000 € περίπου.

Έλαβε δάνειο ποσού ίσο με 1.000.000 € περίπου.

Άρα παρέλαβε χρέος ύψους 2.614.719,85 € και διαθέσιμα χρήματα ποσό ίσο με 

1.350.000 € + 1.000.000 € = 2.350.000 €.

Προς τι λοιπόν η έπαρση; Παρέλαβε διαθέσιμα χρήματα σχεδόν όσα και  το χρέος.

Θα του πούμε και μπράβο που ξεχρέωσε σε ένα χρόνο; Και πολύ άργησε.

Τι έκανε δηλαδή ο δήμαρχος;

Πήρε το δάνειο, που δεν έπρεπε να πάρει,  για να εξοφλήσει το χρέος και με τον τρόπο αυτό «έστειλε» το χρέος του δήμου στις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1.350.000 €.

Επιπλέον αποκρύπτει ότι ο δήμος Σερβίων, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από την διάσπαση, πήραν έκτακτες χρηματοδοτήσεις αρκετά μεγάλου ύψους.

Με βάση όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και από τις δημοσιεύσεις, ο δήμος Σερβίων έλαβε για το 2020 τις παρακάτω έκτακτες χρηματοδοτήσεις:

  • Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών:    550.000 €
  • Τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις:     123.000 €
  • Χρηματοδοτήσεις για τον COVID-19: 350.000 €
  • Έκτακτη επιχορήγηση για κάλυψη 

      αναγκών του δήμου :                              305.000 €

  • Σύνολο έκτακτων χρηματοδοτήσεων  1.328.000 €

Επιπλέον έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση 1.000.000 € που δόθηκε σε όλους τους δήμους που προήλθαν από την διάσπαση, με σκοπό (ευτυχώς! ) να αγοραστεί εξοπλισμός για τις ανάγκες του δήμου.

Και όλες αυτές οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, όχι γιατί έτρεξε ο δήμαρχος, αλλά γιατί ήταν αποφάσεις της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης.

Επομένως ας μην κομπορρημονεί και αυτοθαυμάζεται ο δήμαρχος. 

Τα διαθέσιμα χρήματα ήταν σχεδόν όσα και το χρέος που παρέλαβε.

Και οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις έφθασαν τα 2.328.000 €.

Εγείρεται όμως η απορία:

Που πήγαν τόσα χρήματα των έκτακτων επιχορηγήσεων και των προγραμμάτων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων;

Γιατί το αποτέλεσμα είναι ισχνό. Η εικόνα της εγκατάλειψης σε όλη την έκταση του δήμου, αν εξαιρέσει κανείς την πόλη των Σερβίων, ήταν  ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο χρόνο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.