Η Καστοριά με πόνο και δάκρυα αποχαιρετά το Μητροπολίτη της – Συλλυπητήρια μηνύματα



Η Μητρόπολη Καστορίας θρηνεί,ο λαός της Καστοριάς πενθεί. Αυτό το μελαγχολικό χειμωνιάτικο πρωινό και ακούγοντας τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναλογίζομαι: Ήταν 24 χρόνια πριν το 1996 όταν ο κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας εξελέγη και ενθρονίσθηκε ως Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ.

Σε αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για την ισχυρή ποιμαντική του παρουσία και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυξε.Νηφάλιος,προσηνής,κοινωνικός συμμετείχε στις χαρές και συνέπασχε στις λύπες και τα βάσανα του ποιμνίου του.Άκουγε και άνοιγε την αγκαλιά του.

Ήταν 21 μέρες πριν όταν εισήχθη στο 424 ΓΣΝΘ.Επικοινώνησα 4 φορές μαζί του και καθημερινά με τους θεράποντες ιατρούς του.Ως άνθρωπος έδωσε μάχη για την ζωή του νηφάλια και κυρίως με αξιοπρέπεια.

Την τελευταία φορά και ενώ παρουσίασε παροδική βελτίωση και 2 ημέρες πριν την εισαγωγή του στην ΜΕΘ( ήταν Παρασκευή 18/12) μου έμεινε στη συζήτησή μας ένα ερωτηματικό.Γιατί όταν ενθαρρύνοντάς τον πως θα ανταμώσουμε Χριστούγεννα στην Καστοριά στο Επισκοπείο,ο πνευματικός μας Πατέρας εσιώπησε… Σήμερα μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου κλαίμε τον Δεσπότη μας που κοιμήθηκε νωρίς.

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

“Η Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κυρού Σεραφείμ προκαλεί βαθύτατη λύπη. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω και να αντιληφθώ πως επρόκειτο για έναν ακούραστο εργάτη της Ορθοδοξίας μας, με τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό έργο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ακοίμητος φύλακας και στιβαρός καθοδηγητής των Καστοριανών. Συνετός και αφοσιωμένος στα καθήκοντά του. Ξεχώριζε για την αταλάντευτη πιστότητά του στον Θεό και την Εκκλησία μας, όπως επίσης και για την πηγαία ευσέβειά του.

Θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης και σεβασμού”.


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σήμερα χάσαμε τον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Επίσκοπο Καστορίας Σεραφείμ.

Νιώθω βαθύτατα συγκινημένη για την απώλεια του Ποιμενάρχη μας.

Χαρισματικός, πολυτάλαντος, λόγιος, εργατικός, φιλάνθρωπος υπηρέτησε το ποίμνιό του με ταπεινότητα και αγάπη.

Θα τον θυμόμαστε ως τον καλό και ευγενή Ποιμένα, που αγάπησε τους Καστοριανούς, σαν παιδιά του αληθινά.

Οι συμβουλές του σε κάθε συνάντηση ή επικοινωνία μας, θα με συνοδεύουν πάντα ως πολύτιμος θησαυρός.

Αιώνια του η μνήμη.


Συλλυπητήριο μήνυμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία, στον λαό της Μητρόπολής του και στους οικείους του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας


“Είθε ο Θεός την Αγία του ψυχή να έχει μαζί Του” – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για τον θάνατο του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ

Συντετριμμένη η Καστοριά θρηνεί και πενθεί για τη μεγάλη απώλεια του Σεβαστού Μητροπολίτη της Σεραφείμ, ο οποίος υπήρξε πρότυπο Ιεράρχη.

Άοκνος “εργάτης” και υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, με ένα τεράστιο και πολυδιάστατο έργο. Πνευματικό, κοινωνικό και βαθιά φιλανθρωπικό. Μία εξαίρετη προσωπικότητα, που κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Ένας αληθινός και πραγματικός ηγέτης προσφοράς για την Καστοριά, που τόσο πολύ είχε μέσα στην καρδιά του, ενδιαφέρονταν και υπεραγαπούσε.

Θα αποτελεί για πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα πεφωτισμένου Ιεράρχη κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων μας, που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Η μνήμη του, αιώνια, θα πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας.

Με μεγάλη συγκίνηση φιλούμε τα χέρια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, μας αγκάλιαζαν και μας ευλογούσαν. Είθε ο Θεός την Αγία του ψυχή να έχει μαζί Του.


Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Βοΐου κ. Χρήστου Ζευκλή, για την εκδημία του Μητροπολίτη Καστοριάς

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για την εκδημία του Μητροπολίτου Καστοριάς Σεραφείμ. Ο Μακαριστός Σεραφείμ υπήρξε ένας φωτισμένος ιεράρχης με σπουδαίο εκκλησιαστικό, πνευματικό , κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και ταυτόχρονα ένας φίλος του Βοΐου. Είχαμε την τιμή να τον γνωρίζουμε και ως τοποτηρητή της Μητροπόλεως μας και να γίνουμε κοινωνοί των πνευματικών του αναζητήσεων μέσω των κηρυγμάτων του στις συχνές παρουσίες του στο Βόιο. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και στο ποίμνιό του.


Η Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα πένθους για την Καστοριά, καθώς έχασε πρόωρα έναν ποιμενάρχη που άφησε πίσω του μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, έναν πνευματικό πατέρα αλλά και έναν πραγματικό φίλο και σύμμαχο του κλάδου μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Ευχόμαστε να έχει Καλό Παράδεισο.

Εκ της Διοικήσεως


Εκπροσωπώντας το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την αδόκητη απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ.

Η ζωή του, σφραγισμένη από την πολυσχιδή του δράση προς την του Χριστού εκκλησία και το πνεύμα διαρκούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, καθιστά την εκδημία του «εν χώρα ζώντων» και τη μνήμη του αιωνία.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΔΙΡΗΣ


Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργου Δασταμάνη για την Εκδημία του Μητροπολίτη Καστοριάς

Από σήμερα το πρωί η Δυτική Μακεδονία θρηνεί την εκδημία ενός σπουδαίου Ποιμενάρχη που τίμησε και αγάπησε με ευγένεια και ευλάβεια την Καστοριά μέσα από το διαχρονικό ποιμαντικό του έργο και την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, αφήνοντας στο σεβαστό ποίμνιό του μία ευλογημένη παρακαταθήκη.

Ανεξίτηλη θα μείνει στην μνήμη όλων μας η ασίγαστη και αδάμαστη φωνή του καθώς ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σεραφείμ χωρίς δισταγμό έμπαινε πάντα μπροστά και με θάρρος στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούσαν τον τόπο και τους κατοίκους του. Την “Οικογένειά του”, όπως χαρακτηριστικά ονομάτισε τον Λαό της Καστοριάς στην τελευταία και συγκινητική δημόσια αναφορά του.

Επίσης δεν μπορώ να μην μνημονεύσω την πολύτιμη βοήθεια αλλά και την άδολη αλληλεγγύη που απλόχερα προσέφερε στην Μητρόπολη Γρεβενών όταν είχε αναλάβει Τοποτηρητής στο μεταβατικό και δύσκολο στάδιο που διαμορφώθηκε μετά την απώλεια του κυρού Σεργίου και μέχρι την ενθρόνιση του σημερινού μας Επισκόπου κ.κ.Δαβίδ.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου «Καλό Κατευόδιο» στον Σεπτό μας Ιεράρχη, θέλοντας παράλληλα να εκφράσω απέραντη ευγνωμοσύνη για την πολυσχιδή και άοκνη δράση του η οποία, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί άξια και υποδειγματική στάση ζωής για το κοινωνικό καλό.

Γεώργιος Δασταμάνης
Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
Δήμαρχος Γρεβενών


Η Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για την αδόκητη απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κ.Σεραφείμ.

Το έργο του υπήρξε πολύπλευρο και πολυδιάστατο αποδεικνύοντας την μεγάλη αγάπη του για την Καστοριά και τους κατοίκους της οι οποίοι θα τον θυμούνται και θα τον τιμούνε πάντα.

Ευχόμαστε να έχει Καλό Παράδεισο.

Εκ της Διοικήσεως


Συλλυπητήρια Χάρη Κάτανα για την απώλεια του Μητροπολίτη Καστοριάς

Με βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς, Κύρου Σεραφείμ. Είναι μεγάλο το πλήγμα. Η Μητρόπολη Καστοριάς, η τοπική κοινωνία και ευρύτερα η Δυτική Μακεδονία, χάσαμε έναν Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και ιδιαίτερα σημαντική προσφορά, πνευματική, φιλανθρωπική και εθνική. Υπήρξαμε συνεργάτες και είχα την τιμή να διαπιστώσω προσωπικά το διαρκές και αμέριστο ενδιαφέρον του, για όλη την περιοχή του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Μητρόπολη Καστοριάς και στους οικείους του.

Χάρης Κάτανας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.