Μνήμη Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού στο Βελβεντό – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Πριν ένα χρόνο (19-12-2019) εκοιμήθη εν Κυρίω, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής και πρ. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ι. Μνημόσυνο τελέσαμε (20-12-2020) στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία Λαού, ένεκα της πανδημίας του γνωστού ιού.

Η εν Χριστώ κοίμηση του π. Γεωργίου Μεταλληνού υπήρξε μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό, την Εκκλησία και την Ορθόδοξη Θεολογία. Ο π. Γεώργιος ήταν ένας πολύ σπουδαίος Ακαδημαϊκός Δάσκαλος και Πατερικός Θεολόγος, που τίμησε τον Ιερό Κλήρο και γενικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ήταν παρών, πάντοτε, σε όλους τους αγώνες του Έθνους και της Ορθοδοξίας, με έγκυρες και τεκμηριωμένες, επιστημονικά και θεολογικά, θέσεις, που στήριζαν ισχυρά τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας τόσο στην Εκκλησία όσο και στην Εκπαίδευση.

Όλοι όσοι λίγο ή περισσότερο τον γνωρίσαμε αλλά και τον διαβάζουμε και τον ακούμε πλέον στο διαδίκτυο, αισθανόμαστε ότι μας λείπει η τεράστια προσφορά και η δυναμική παρουσία και γνησιότητα των ποικίλων, για την ορθόδοξη πίστη, παρεμβάσεών του.

Εκτός των άλλων, ο μακαριστός παπα-Γιώργης Μεταλληνός στήριξε γενναία, ευθαρσώς και με ισχυρούς θεολογικούς και παιδαγωγικούς λόγους, τον ορθόδοξο χαρακτήρα και προσανατολισμό του σχολικού μαθήματος των Θρησκευτικών και εναντιώθηκε, σθεναρά, στις προσπάθειες ορισμένων να το αλλοιώσουν και να το μετατρέψουν σε πολυθρησκειακό ή ουδετερόθρησκο μάθημα.

Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό εκφράζουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας στον μακαριστό Κληρικό και Δάσκαλο, για τους αγώνες, τη μαρτυρία και την ομολογία που έδινε πάντοτε σε όλη του τη ζωή, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, Θεολογία και Παιδεία.

Είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται, δικαιωμένος, κοντά στον Ιησού Χριστό, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του.

Αξίζει, όσοι επισκέπτονται την πόλη της Κέρκυρας, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης, να περνούν από την Ιερά Μονή Πλατυτέρας (εντός της πόλης), να ανάβουν ένα κεράκι στον τάφο του μακαριστού π. Γεωργίου, που βρίσκεται στον εσωνάρθηκα του Καθολικού της Μονής.

Εκεί είναι ενταφιασμένοι και ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, ο Σουλιώτης Στρατηγός Φώτης Τζαβέλας κ.ά.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ο Θεός να τον αναπαύει ”εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων”.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα βιβλία του πρωτοπ. Γ. Μεταλληνού:
Ενορία – ο Χριστός εν τω μέσω ημών.
Ορθοδοξία και ελληνικότητα.
Τουρκοκρατία.
Παράδοση και αλλοτρίωση.
Η Ουνία χτες και σήμερα.
Εκκλησία και πολιτεία στην ορθόδοξη παράδοση.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.