Κοινή επιστολή του Δημάρχου Εορδαίας και του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας στα αρμόδια Υπουργεία για ειδική μέριμνα στις πληττόμενες επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης

Προς:

Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Υπουργό Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Ιωάννη Βρούτση.

ΘΕΜΑ : Άμεση λήψη σειράς μέτρων ειδικής μέριμνας για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης, κατόπιν της Δ1α/Γ.Π.οικ. 82293/18.12.2020 (ΦΕΚ Β 5588/18.12.2020) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Κύριοι Υπουργοί,

Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Π.Ε. Κοζάνης, κατόπιν της Δ1α/Γ.Π.οικ. 82293/18.12.2020 (ΦΕΚ Β 5588/18.12.2020) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, βρίσκεται σε καθεστώς Lockdown με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, παροχής υπηρεσιών και εστίασης, να παραμένουν κλειστές επί σχεδόν τρεις (3) μήνες.

Με την παρούσα επιστολή ζητούμε από πλευράς σας την λήψη σειράς μέτρων ειδικής μέριμνας για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις του Δήμου Εορδαίας καθώς και όλης της Π.Ε. Κοζάνης, αφού με τη προαναφερόμενη απόφαση είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της απαραίτητης αρωγής και στήριξης των συγκεκριμένων κλάδων από την Ελληνική Πολιτεία.

Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή είναι αυτή της οποίας η τοπική οικονομία θα επηρεαστεί σε μέγιστο βαθμό από την επικείμενη απολιγνιτοποίηση της χώρας, γίνεται αντιληπτό ότι τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης και είναι απόλυτη αναγκαιότητα η λήψη δέσμης μέτρων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι παρατεταμένα πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) επιχειρήσεις του Δήμου Εορδαίας, αλλά και όλης της Π.Ε. Κοζάνης.

Επιχειρήσεις οι οποίες εν μέσω εορταστικής περιόδου, μιας ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολης χρονιάς η οποία επιφύλασσε τεράστιες αντιξοότητες, είναι αναγκασμένες να παραμένουν κλειστές και να μην έχουν ούτε το δικαίωμα της click away συναλλαγής, συμβάλλοντας μεν στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας από την μία πλευρά, αλλά παρακολουθώντας παράλληλα την συνέχιση της δραματικής πτώσης του τζίρου τους.

Θεωρούμε λοιπόν απολύτως αναγκαία την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσω των αρμοδίων Υπουργείων, εν είδει ειδικής μέριμνας για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης, με σκοπό την τόνωση και την στήριξη τους η οποία έχει καταστεί ζωτικής σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα τα οποία προτείνονται είναι τα ακόλουθα:

Επιστροφή του 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, με βάση το έτος 2019.

Άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας κατάθεσης αιτήσεων για την (5η) επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Επέκταση του μέτρου μετάθεσης πληρωμής επιταγών κατά 75 ημέρες.

Ο Δήμος Εορδαίας από πλευράς του θα σταθεί έμπρακτος αρωγός στον επιχειρηματικό κλάδο της περιοχής μας, που δοκιμάστηκε κατ’ επανάληψη όλη την φετινή χρονιά. Θα υπάρξει πρόταση μέσω ολοκληρωμένης εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή δημοτικών τελών για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020. Ανάλογες προτάσεις για στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων θα κατατεθούν εισηγητικά για λήψη απόφασης, στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του δήμου μας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να καταβάλλει εμπράκτως κάθε προσπάθεια στήριξης του επιχειρηματικού και του εμπορικού κόσμου, με ζητούμενο την προστασία της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής του τόπου μας. Η από πλευράς σας άμεση θετική ανταπόκριση κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση όλων των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Αναμένοντας τα περαιτέρω ευχαριστούμε εκ των προτέρων και βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 

O Δήμαρχος Εορδαίας

Παναγιώτης Ν. Πλακεντάς

 

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

Μιχάλης Δεληκώστας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.