Ομιλία της Π. Βρυζίδου στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο για θέματα αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού



Ομιλία στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η Ελλάδα είναι η χώρα με την ένδοξη ιστορία και τον λαμπρό πολιτισμό, έναν πολιτισμό, όμως, που οφείλουμε να τον αξιοποιούμε και να τον αναδεικνύουμε. Γιατί μέσα από την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, ενισχύεται η αναγνώριση και η αξία της χώρας μας και ισχυροποιείται η θέση της στις συζητήσεις για τα μεγάλα ζητήματα παγκοσμίως, τα εθνικά μας θέματα, το μεταναστευτικό, την τουρκική προκλητικότητα.

Η ανάδειξη του πολιτισμού μας και η διαχείριση γίνεται σήμερα μέσα από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο σήμερα διαχειρίζεται τα χρήματα τα οποία εισπράττονται από τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, από τα τέλη φωτογράφησης διαφόρων εταιρειών και από διάφορες άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο όμως, σύμφωνα και με το παρόν σχέδιο νόμου, μπαίνουν οι βάσεις για σημαντικές αλλαγές, οι οποίες είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών, γιατί σήμερα έχουν αλλάξει πράγματα και οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε.

Από την άλλη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες έχουν στερήσει πόρους από τα μουσεία μας, έχουν στερήσει πόρους από το ταμείο που διαχειρίζεται τους αρχαιολογικούς χώρους και πρέπει να ετοιμάσουμε γρήγορα τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία μετά την πανδημία θα ξεκινήσουμε γρήγορα την επανεκκίνηση, για να καλύψουμε τα κενά του παρελθόντος, και θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, αυτά τα στολίδια και αυτόν τον θησαυρό της κοινωνίας μας.

Το νομικό πρόσωπο αλλάζει ονομασία και αυτό σηματοδοτεί ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές με στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, να έχουμε δηλαδή περισσότερους επισκέπτες, καλύτερη παροχή υπηρεσιών, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα, αλλά να έχουμε και μια άλλη ποιότητα και μια άλλη προοπτική.

Μέσα από το παρόν σχέδιο, επίσης, εκτός από τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης όλων αυτών των υπηρεσιών, έγινε αναφορά και για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αφορά το Ελαιοτριβείο Βρανά, που ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του εθνικού μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Από μη κερδοσκοπική εταιρεία έγινε ανακατασκευή των κτιριακών υποδομών του και αναδείχθηκε όλη αυτή η λειτουργία, η οποία απεικονίζει, μας παρουσιάζει και αναδεικνύει την πορεία της εργασίας γενεών πάνω στη βιομηχανική ελαιουργία.

Αυτό το παράδειγμα μου δίνει την αφορμή να πω στην Υπουργό ότι και η περιοχή του Νομού Κοζάνης για περισσότερο από μισό αιώνα έχει μια παράδοση στην εξόρυξη του λιγνίτη και θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ υλικό, για να γίνει ένα βιομηχανικό μουσείο λιγνίτη. Εκεί θα μπορέσουν πολλοί μαθητές και επισκέπτες να μάθουν πράγματα που δεν γνωρίζουν, αλλά παράλληλα θα μπορέσει για την περιοχή μας να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό πόρο στα πλαίσια της περιόδου της μετάβασης από την παρούσα παραγωγή λιγνίτη και ενέργειας σε μια άλλη μορφή.

Επίσης, στο παρόν σχέδιο νόμου γίνεται αναφορά σε προγραμματικές συμβάσεις που μπορούν να γίνουν μεταξύ των μουσείων και των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς επίσης και τις περιφέρειες. Νομίζω ότι υπάρχει κληρονομιά και στην περιφέρεια και σε μουσεία της περιοχής των νομών που βρίσκονται μακριά από το κέντρο κι όλοι εμείς έχουμε ανάγκη να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο, και για να υπάρχει κίνηση ανάμεσα στις περιφέρειες, αλλά και για να γίνει γνωστή η παράδοσή μας και η κληρονομιά μας στα δικά μας παιδιά, αλλά και στα παιδιά όλης της Ελλάδος. Επομένως, είναι σημαντικό αυτό το βήμα που γίνεται.

Ακούω από συναδέλφους που ασκούν κριτική βλέποντας μόνο αυτό που είναι στη γειτονιά τους και που ενδεχομένως τους χαλάει κάποια ισορροπία. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Όλοι έχουμε ανάγκη από τέτοιες δράσεις, όπως είναι –σας είπα- και ο δικός μου νομός, που έχει ανάγκη να στηριχτούν το Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχουμε σημαντικά ευρήματα που βρίσκονται στις εκκλησιές και στα μοναστήρια. Όλα αυτά, λοιπόν, θέλουν τη δυνατότητα προγραμματικών συμβάσεων, για να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις από την περιφέρεια που μπορεί να βρει αυτούς τους πόρους και να δώσει μια εκκίνηση, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και εμείς αυτόν τον πλούτο της περιοχής μας.

Επίσης, κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο θέματα τα οποία θίχτηκαν και από άλλους συναδέλφους.

Το ένα είναι για τα εκθέματα τα οποία θα βγουν στο εξωτερικό. Και θέλω να πω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια και οικονομικά και τώρα με την πανδημία τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Ο μεγάλος πλούτος μας και το όπλο με το οποίο μπορούμε να κυριαρχήσουμε παγκοσμίως είναι ο πολιτισμός μας. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει γνωστός μέσα από τις επισκέψεις στα μουσεία μας. Είναι μια καλή ευκαιρία, για να μπορέσουμε να βγούμε έξω. Η εξωστρέφεια είναι ανάγκη, για να μπορέσουμε να δείξουμε ποιοι είμαστε, τι δυνατότητες έχουμε, να κερδίσουμε την εκτίμηση των λαών των άλλων χωρών και μέσα από αυτήν τη συμπαράσταση να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε τη θέση που δικαιούμαστε.

Επίσης, σαν θετικό βήμα βλέπω και τις επενδυτικές δυνατότητες που δίνονται σε ξένους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να πάρουν μια μορφή επιδότησης για το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα παράγουν.

Σίγουρα, οι δικοί μας καλλιτέχνες και οι δικοί μας παραγωγοί είναι το πρώτο μέλημα. Όλοι νοιαζόμαστε και θέλουμε αυτός τομέας να πάει καλά και αυτός να στηριχθεί ιδιαίτερα από την πολιτεία. Είναι ανάγκη η εξωστρέφεια. Δεν υπάρχει άλλη λύση, εάν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις και αν δεν προβάλουμε στο εξωτερικό τον πολιτισμό μας, τις φυσικές μας ομορφιές με οποιαδήποτε μορφή παραγωγής. Έτσι, δεν θα δείξουμε μόνο το έργο που παράγεται, θα δείξουμε όλη τη χώρα μας, η οποία θα διαφημιστεί και είναι πανέμορφη. Μέσα από τον τουρισμό μας και μέσα από την προσέλκυση επισκεπτών για τον πολιτισμό μας μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μπορούμε να κάνουμε βήματα και μπορούμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε το ευρωπαϊκό εκείνο κράτος που θα μπορεί να συναγωνίζεται και τα υπόλοιπα κι όχι αυτοί που ακολουθούνε, αυτοί που ζητάνε, αυτοί που περιμένουν και αυτοί που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Σας ευχαριστώ

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.