Κορονοϊός: 40χρονος Κοζανίτης περιγράφει την εμπειρία του αντιμετωπίζοντας τον covid-19



Ο κορονοϊός αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή των πολιτών όλου του κόσμου.

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο οικονομικό γίγνεσθαι όλου του πλανήτη.

Ο covid-19 δυσκολεύει τη ζωή όλων, όσο πιο υπεύθυνοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε απέναντι στην κανονικότητα.

Ο 40χρονος Κοζανίτης, είναι επιτυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην Κοζάνη και  βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό μαζί με τη σύζυγό του.

Ο ίδιος θέλησε να μοιραστεί με το KOZANILIFE.GR, αυτή του  την εμπειρία  και τα όσα έζησε αντιμετωπίζοντας τον κορονοϊό.

 

– Θα ήθελα να μου πείτε σε πρώτη φάση, πότε ακριβώς νοσήσατε από covid-19 και ποια ήταν τα πρώτα σας συμπτώματα;

Έχει σχεδόν ένα μήνα τώρα που νόσησα με την σύζυγό μου. Τα πρώτα συμπτώματα ήταν ξαφνική αδιαθεσία το απόγευμα της ημέρας που νόσησα, ενώ δεν είχα καμία ένδειξη σε όλη τη διάρκεια τη ημέρας, αισθανόμουν καλά. Ανέβασα ξαφνικά δέκατα 37,2 και μετά ανέβασα πυρετό 38.2

 

– Ποιες ήταν οι πρώτες σας ενέργειες προκειμένου να μην τον μεταδώσετε;

Αφού είδα ότι ανέβασα πυρετό, την επόμενη ημέρα το πρώτο που κάναμε ήταν να κρατήσαμε τα παιδιά μας στο σπίτι, ώστε στην πιθανότητα αυτό που νοσούμε να είναι covid-19, να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις σχολικές μονάδες των παιδιών μας. Έπειτα πήγα στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου στην είσοδο θερμομετρήθηκα και ενώ φαινόταν να μην έχω πυρετό, οι γιατροί όταν με θερμομέτρησαν κι μου έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, μου βρήκαν υψηλό πυρετό. Μου χορήγησαν ορό και μου έδωσαν δυο αντιβιοτικά, το ένα για το αναπνευστικό, αυτή η κίνηση του γιατρού, να μου χορηγήσει δύο αντιβιοτικά προληπτικά νομίζω ότι με έκανε να γλιτώσω από κάποια άλλα χειρότερα. Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρ όλη τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, ήταν υπομονετικοί, χαμογελαστοί και με έκαναν να νιώσω καλά ακόμα και με το φόβο του covid-19.

Έφυγα για ανάρρωση στο σπίτι μου και περίμενα πλέον τις εξετάσεις εάν ήμουν θετικός.

Το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό για εμάς για να γνωρίζουμε εάν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο ή όχι γιατί έχαναν καθημερινά μαθήματα.

Μου είπαν ότι, οτιδήποτε προκύψει και επιδεινωθεί η κατάσταση μου, να πάω αμέσως στο νοσοκομείο. Τελικά, ήμουν θετικός, μου τηλεφώνησαν από τον ΕΟΔΔΥ μετά από 3 ημέρες και μου δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες.

Οι οδηγίες ήταν σαφείς, δεν βγαίνουμε από το σπίτι για 14ημέρες, δεν ερχόμαστε σε επαφή με κανέναν και προσπαθούμε να κρατήσουμε αποστάσεις ακόμα και από τα τα παιδιά μας. Τα παιδιά δεν τα αφήσαμε να πάνε στο σχολείο, ακόμα και πριν επιβεβαιωθούμε σαν κρούσματα. Απομονωθήκαμε, ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά πολύ προσεκτικά, μας έφερναν τα ψώνια έξω από την πόρτα δικοί μας άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά με αυστηρή απολύμανση των κοινών χώρων κύλισαν οι μέρες και μπήκαμε ξανά στην κανονικότητα. Εμείς βεβαία, για λόγους ασφαλείας, ενώ έληξε για μας η καραντίνα, την κρατήσαμε και μία εβδομάδα επιπλέον, ώστε να είμαστε πιο σίγουροι.

Σίγουρα το άτομο που θα νοσήσει και ο ιός, αντιδρά διαφορετικά στον καθένα και αυτό έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, φυσική κατάσταση και αν το άτομο ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Εσείς και η σύζυγό σας που δεν ανήκετε στους καπνιστές, αλλά ούτε και σε κάποια ευπαθή ομάδα, θα ήθελα να μου πείτε

 

– Είναι πράγματι τόσο δύσκολος ιός στην ανάρρωσή του;

Δεδομένου ότι εγώ προσωπικά σε μία κοινή γρίπη δεν αρρωσταίνω καθόλου εύκολα (είχα να αρρωστήσω 6-7 χρόνια), ωστόσο κόλλησα κορονοϊό.

Ναι, θα έλεγα ότι ήταν ότι πιο δύσκολο έχω περάσει. Ήμουν σχετικά ήπιο περιστατικό cοvid-19, αλλά συγκρίνοντας το με μια κοινή ίωση, ήταν ότι πιο δύσκολο έχω περάσει . Έκανα υψηλό πυρετό τις δύο πρώτες ημέρες, αλλά το πιο σημαντικό τις επόμενες ημέρες αισθανόμουν μία εξάντληση άνευ προηγουμένου, που δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου. Χρονικά θα έλεγα πως τις δύο πρώτες ημέρες είχα πυρετό, μετά εξαφανίστηκε καθώς όμως περνούσαν οι ημέρες η εξάντληση γινόταν όλο και πιο έντονη , την έκτη ημέρα άρχισα να ανησυχώ γιατί ένιωθα πως είχα φτάσει στο 30% της δύναμης μου, ευτυχώς όμως μετά την 8η ημέρα άρχισα να αισθάνομαι ότι ανακτώ κάπως τις δυνάμεις μου, ενώ στο σύνολο τα συμπτώματα διήρκησαν 11μερες.

 

– Στη δική σας περίπτωση και της συζύγου σας, είχατε διαφορετικά συμπτώματα;

Ναι ήταν τελείως διαφορετικά τα συμπτώματά μας. Η σύζυγό μου για 10 μέρες και περισσότερο δεν είχε γεύση και όσφρηση με έντονο σωματικό πόνο, ενώ στη δική μου περίπτωση είχα υψηλό πυρετό και έντονη κόπωση και εξασθένιση. Το ευτυχές γεγονός ήταν ότι δεν είχαμε αναπνευστικά ζήτημα, γεγονός που το αποδίδω αρκετά στην κίνηση του γιατρού να μου χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση για το αναπνευστικό.

 

– Από όσο μπορώ να γνωρίζω, από την πρώτη στιγμή ήσασταν ιδιαίτερα προσεκτικός χωρίς ιδιαίτερες μετακινήσεις και επαφές. Στην ιχνηλάτηση των επαφών σας, πώς σας είπαν ότι κολλήσατε;

Πραγματικά ήμουν πολύ προσεκτικός, επειδή γενικότερα είμαι πολύ υπεύθυνος σε τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά και η φύση τη δουλειάς μου δεν απαιτεί πολλές συναναστροφές με κόσμο.

Στην ιχνηλάτηση των επαφών ερωτηθήκαμε με ποιους ήρθαμε σε επαφή πριν πέντε ημέρες. Στη δική μας περίπτωση ήταν λιγοστές οι επαφές μας.

Είναι δύσκολο να βρεις ακριβώς από που σου μεταδόθηκε, Στην αρχή πιστέψαμε ότι μας το μετέδωσαν τα παιδιά, Αυτό βέβαια καταρρίφθηκε εντελώς γιατί τα παιδιά δεν κόλλησαν, αυτό φάνηκε από το τεστ αντισωμάτων που κάναμε μετά από 20 ημέρες, ενώ εμείς βγήκαμε θετικοί στα αντισώματα , τα παιδιά μας ήταν αρνητικά που σημαίνει πως δεν πέρασαν το covid-19. Οπότε πραγματικά δεν γνωρίζω που μπορεί να το κολλήσαμε.

 

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης, δηλαδή σε πόσες ημέρες από την επαφή σας εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα;

Απ’ ότι μας είπαν, χωρίς να είναι απόλυτο αυτό, υπολογίζεται γύρω στις 5 με 6 ημέρες από την ημέρα της επαφής.

 

– Τώρα στο στάδιο της ανάρρωσης, τι οδηγίες σας δόθηκαν, θα μπορούσε να νοσήσετε ξανά;

Αφού κάναμε το τεστ των αντισωμάτων, ήμασταν θετικοί, το τεστ αντισωμάτων επιβεβαίωσε πως έχουμε αντισώματα για τον ιό. Στα παιδιά φάνηκε ότι δεν νόσησαν από Covid-19. Για κάποιους μήνες, μας ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να νοσήσουμε ξανά από κορονοϊό και αυτό από μία πλευρά μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο πιο ασφαλείς.

 

– Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτό που θα συμβουλεύατε τον κόσμο, που βρίσκεται λόγω άγνοιας δικαιολογημένα σε κατάσταση πανικού.

Κοιτάξτε, υπάρχει και πανικός και άγνοια, γεγονός που κάνει έναν κακό συνδυασμό. Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό και ήθελα να μεταφέρω στον κόσμο, είναι ότι χρειάζεται υπευθυνότητα. Το σημαντικό είναι ότι νοσήσαμε μαζί με την σύζυγό μου, αλλά δεν μεταδώσαμε τον ιό.

Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο. Οι αυστηροί κανόνες που τηρήσαμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας (άσχετα που τελικά το κολλήσαμε), είχε όμως σαν αποτέλεσμα εμείς να μην τον μεταδώσουμε σε κανέναν. Δηλαδή, προστατεύεις τον εαυτό σου, προστατεύεις τους γύρω σου. Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα, εάν όλοι το έκαναν αυτό σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή την έξαρση που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο.

 

Επιμέλεια: Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.