Επιστολή του Μιχάλη Παπαδόπουλου για την ενίσχυση του κλάδου των ταξί και εν προκειμένω των σωματείων ταξί του Νομού Κοζάνης λόγω της πανδημίας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Μιχάλη Γ. Παπαδόπουλου προς τους Υπουργούς: Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη  και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα:

 “Eνίσχυση του κλάδου των ταξί και εν προκειμένω των σωματείων ταξί του  Νομού Κοζάνης λόγω της πανδημίας του COVID-19”.

Η επιστολή αυτολεξεί αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, 

Σήμερα ένας ακόμη κλάδος που πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας του COVID-19 είναι αυτός των ταξί. Τα έσοδα τους διαρκώς μειώνονται ή είναι μηδενικά, ενώ ταυτόχρονα τα πάγια έξοδα και οι υποχρεώσεις, καθώς και το κόστος καθαριότητας και απολύμανσης των οχημάτων και προφύλαξης οδηγού και επιβατών αυξάνεται λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού

 Ειδικά στην περιοχή του Ν. Κοζάνης, που και το μεταφορικό έργο είναι περιορισμένο σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις και η περιοχή βρίσκεται σε ανασφάλεια λόγω της επικείμενης απολιγνιτοποίησης, η πτώση φτάνει μέχρι και το 80% του τζίρου τους σύμφωνα με τα όσα μου αναφέρουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες και τα σωματεία τους  κατά την επικοινωνία, που έχω μαζί τους. 

Δέον να σημειωθεί ότι ο κλάδος των σωματείων των ταξί καμία ενίσχυση έχει λάβει μέχρι σήμερα. Πρόσφατα μάλιστα οι ιδιοκτήτες ταξί επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό ο οποίος επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους με το οικονομικό επιτελείο. Τα αιτήματα τους αφορούν την επιδότηση των κενών θέσεων, την άρση του περιορισμού επιβατών, την ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 και τέλος την αναστολή των πληρωμών προς το δημόσιο και τις τράπεζες για έξη μήνες κλπ. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω θα σας παρακαλούσα για ενημέρωση σχετικά με το τί προτίθεστε να πράξετε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, αλλά και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο αλλά κυρίως σε οικονομικό επίπεδο για τα ακόλουθα θέματα:

  1. Την ένταξη των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί στις πληττόμενες επιχειρήσεις και σε κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που αφορά αυτές, με αρχή τη χορήγηση σε όλους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ 
  2. Μονιμοποίηση του Φ.Π.Α. στο 13% (και όχι μόνο μέχρι τον Απρίλιο του 2021), την κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  3. Εξαίρεση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί από την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. για τους μήνες διάρκειας των lockdown  και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες εργασίας με περιορισμό στον αριθμό επιβατών.
  4. Επιδότηση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ για τις κενές θέσεις και την συνακόλουθη έλλειψη μεταφορικού έργου, εξαιτίας του περιορισμού του ανώτατου αριθμού επιβατών για υγειονομικούς λόγους,  της μη υλοποίησης των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών και προσωπικού της ΔΕΗ, στα πρότυπα της ειδικής επιδότησης προς ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία, από το Μάρτιο του 2020 και για όλο το χρονικό διάστημα διάρκειας των περιορισμών.
  5. Παράταση του ορίου ηλικίας των ήδη κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2021, καθώς στις 31-03-2021 λήγει η αναστολή υποχρέωσης αντικατάστασης αυτοκινήτου και τίθενται σε ισχύ τα όρια ηλικίας Ε.Δ.Χ .αυτοκινήτων ΤΑΞΙ, που ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία.
  6. Επιδότηση για την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου (περιβαλλοντικού προτύπου εκπομπής καυσαερίων τουλάχιστον EURO 6) αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως καυσίμου, καθώς η επιδότηση για αγορά αυτοκινήτων υβριδικού τύπου Plug-In είναι πρακτικά αδύνατη για το Νομό μας λόγω έλλειψης θέσεων φόρτισης υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 • Δημιουργία θέσεων ηλεκτρικής φόρτισης υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πιάτσες των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ 
 1. Επιδότηση για την αντικατάσταση των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, που λήγουν στις 31.12.2020 και εφεξής.
 2. Μεταφορά χωρίς περιορισμό με Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί μελών της ίδιας οικογένειας, που διαβιούν στην ίδια οικία (π.χ. σύζυγοι, ενήλικα αδέλφια, και όχι μόνο ένας γονέας με ανήλικα τέκνα), όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και πάντα σύμφωνα με τον προβλεπόμενο στην άδεια αυτοκινήτου ανώτατο αριθμό επιβατών, και
 3. Εντατικοποίηση των ελέγχων των εκμισθωμένων Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό.

Με εκτίμηση

                      Ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης 

                       Μιχαήλ Παπαδόπουλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.