Οικονομική ενίσχυση όλων των ΜμΕ της Π.Ε. Κοζάνης ζητά το Επιμελητήριο Κοζάνης από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης



Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκουρα, και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με παράλληλη κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, έστειλε η Διοίκηση και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης. κ. Νικόλαος Σαρρής, με την οποία ζητούν τη διερεύνηση της οικονομικής ενίσχυσης όλων των ΜμΕ της Π.Ε Κοζάνης, που δεν ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα ενίσχυση της ΠΔΜ, από Εθνικούς ή κ.α. πόρους. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, διανύοντας τη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊου είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Π.Ε. Κοζάνης βιώνει οριακές καταστάσεις, όσες βέβαια κατάφεραν να αντέξουν στο πρώτο κύμα των συνεπειών την περασμένη Άνοιξη. Η οικονομική ανάσα που δίνεται στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης με το πρόγραμμα της ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020 αποτελεί μία σημαντική δυνατότητα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και να διογκώνονται όσο διαρκεί η πανδημία, πόσο μάλλον για τις επιχειρήσεις που είτε δεν θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω χαμηλής μοριοδότησης και κάλυψης αντίστοιχα του ποσού των 40εκ. Ευρώ που διατέθηκαν για την περιοχή μας , είτε γιατί δεν εντάσσονταν στα κριτήρια της αρχικής πρόσκλησης.

Με βάση τα παραπάνω ήδη με έγγραφό μας προτείναμε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τα παρακάτω:

«1ον) Να υπάρξει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο θα αφορά τις επιχειρήσεις, που όπως προαναφέραμε, είτε αποκλείστηκαν λόγω χαμηλής μοριοδότησης είτε λόγω των κριτηρίων της αρχικής πρόσκλησης, δηλαδή να καλύπτονται και επιχειρήσεις με έξοδα κάτω των 10.000 ευρώ, καθώς και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και

2ον) Να προβλεφθεί η πρόσκληση προγράμματος που θα σχετίζεται με επιδότηση μέσω κουπονιών επιχειρηματικότητας και θα αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. (ηλεκτρονικά τιμολόγια, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεδιασκέψεις κ.α.)»

Κύριοι Υπουργοί,

Η ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου της Π.Ε. Κοζάνης και ειδικότερα των επιχειρήσεων που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες όχι μόνο της πανδημίας, αλλά συνάμα και της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση στην περιοχή μας και βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα και οι πολιτικές που συζητιούνται και λαμβάνονται για την δίκαιη μετάβαση στη νέα μεταλιγνιτική εποχή, καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Οι επιχειρήσεις της ΠΕ Κοζάνης στο σύνολό τους είναι σημαντικό, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να παραμείνουν βιώσιμες, ώστε να αποτελέσουν βραχίονα της προσπάθειας και της δυναμικής αναπτυξιακής πορείας που όλοι ευελπιστούμε να ξεκινήσει σύντομα.

Προς τούτο, παρακαλούμε να διερευνηθεί εκ μέρους σας η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από Εθνικούς πόρους και τυχόν άλλους όλων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της περιοχής μας, οι οποίες δεν ωφελήθηκαν βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν από το πρόγραμμα ενίσχυσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ευελπιστώντας ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.