Άγιος Φιλάρετος, ο προστάτης της μελισσοκομίας – Ανακοίνωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης

Με αφορμή την σημερινή γιορτή του Άγιου Φιλάρετου, προστάτη της μελισσοκομίας ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και καλό χειμώνα με υγεία!

Λίγα λόγια για τον Άγιο Φιλάρετο….

Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν γεωργός και είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό ζώων και μελισσιών με αποτέλεσμα να κατέχει μεγάλη περιουσία. Τα εισοδήματα που είχε από τις εργασίες του δεν κρατούσε προκειμένου να αυξήσει την περιουσία του, αλλά τα μοίραζε στους φτωχούς με σκοπό να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορούσε.

Ήρθε όμως η εποχή όπου αν και συνέχιζε να μοιράζει στους φτωχούς, οι εργασίες του δεν απέδιδαν το ίδιο, οι γείτονες του, του άρπαξαν τα κτήματα του και ο Άγιος Φιλάρετος οδηγήθηκε σε μεγάλη φτώχεια. Στο τέλος το μόνο που του απέμεινε ήταν 250 κυψέλες, με δυνατά και παραγωγικά μελίσσια. Όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.

Όλα αυτά τα υπέμενε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει.

Ο Άγιος Φιλάρετος είχε και πολλά εγγόνια μεταξύ των οποίων η εγγονή του Μαρία κόρη της Υπατίας, της κόρης του, η οποία παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Στ΄ όπου βασίλευε εκείνη την εποχή στο Βυζάντιο μαζί με την μητέρα του Ειρήνη την Αθηναία.

Ο Άγιος και η οικογένειά του μετά από αυτό έζησε κοντά στο παλάτι τέσσερα χρόνια χωρίς να δεχθεί να φορέσει μεταξωτά ρούχα και χρυσή ζώνη, αλλά πάντα βοηθούσε τους φτωχούς και πεινασμένους ανθρώπους.

Ο Θεός φανέρωσε στον Άγιο πότε θα έφευγε από τη ζωή και ο Άγιος κάλεσε κοντά του όλη την οικογένεια και τους συμβούλευσε να κάνουν καλά έργα στη ζωή τους, να κάνουν ελεημοσύνες στους φτωχούς και να ζουν ευτυχισμένοι και τότε μόνο θα έχουν θησαυρούς άφθαρτους στην Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας. Η Εκκλησία τον τίμησε με την αγιοποίηση του και γιορτάζει τη μνήμη του την 1η Δεκεμβρίου. Χρόνια Πολλά στον Φιλάρετο και την Φιλαρέτη καθώς και σε όλους τους Μελισσοκόμους.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης και

Ο πρόεδρος
Μεντεσίδης Αιμίλιος

ο γραμματέας
Καραγιαννίδης Σωφρόνιος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Άγιος Φιλάρετος, ο προστάτης της μελισσοκομίας – Ανακοίνωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.