Ανακοινώσεις Σωματείων για την απεργία της 26ης Νοεμβρίου



Διεκδικούμε δυναμώνοντας την πάλη μας:

Ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ, του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στους οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα, στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, στο έργο της αποθείωσης του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, στην πανεπιστημιούπολη, στους οικοδόμους στις συμβατικές οικοδομές και τις ανακαινίσεις.

Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους, τους εργαζομένους στα συναφή επαγγέλματα και τους άνεργους. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος που χάνεται λόγω του lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Να ενταχτούν όλοι οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στο μηχανισμό στήριξης και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Την κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκαν στην περίοδο της εμφάνισης της πανδημίας καθώς και όλων των αντεργατικών νόμων που τσάκισαν συντάξεις, μισθούς, εργασιακές σχέσεις.
Την κατάργηση του Πτωχευτικού νόμου που διευκολύνει τις τράπεζες να αρπάξουν τα σπίτια των λαϊκών εργατικών οικογενειών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο έκτρωμα που χτυπάει το ωράριο και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους. Θέλουν να καταργήσουν την 8ωρη εργασία και νε φέρουν το 10ωρο.

Δε σκύβουμε το κεφάλι στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και των αγώνων. Με τον αγώνα μας, στην πράξη θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο για να μπορούν χωρίς εμπόδιο κυβέρνηση και εργοδοσία να υλοποιούν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στις κατασκευές

Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Δίνει δωράκια στη μεγαλοεργοδοσία με νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών. Δίνει όλες τις προϋποθέσεις στα αφεντικά να αρπάζουν με το «νόμο» τον ιδρώτα μας. Να δουλεύουμε περισσότερες ώρες και να παίρνουμε μικρότερο μεροκάματο.

Αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να κάνει πραγματικότητα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Μπορεί στα λόγια να διακηρύσσει την προσπάθεια της ώστε να στηρίξει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, όμως στην πράξη τρέχει ασταμάτητα για να υλοποίηση όσων απαιτούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγαλοεργοδότες.

Όλο αυτό το διάστημα ψήφισε δεκάδες νόμους, πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου και προώθησε εγκυκλίους που συρρικνώνουν το εισόδημα μας ενώ ταυτόχρονα μας κρύβει την ευθύνη της για την προστασία της ζωής και της υγείας μας.

Σε κάθε αίτημα, σε κάθε διεκδίκηση της ομοσπονδίας μας και γενικότερα του εργατικού κινήματος, η κυβέρνηση απαντάει αρνητικά σαν να μας λέει: «κόψτε το λαιμό σας, εσείς φταίτε». Αντίθετα απέναντι στους εργοδότες είναι ανοιχτοχέρα, τους δίνει ότι απαιτούν για να δυναμώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη τους.

Αποκορύφωμα της αντεργατικής επίθεσης είναι τα μέτρα που προωθούνται για να ενισχυθεί η καταστολή απέναντι στα συνδικάτα, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα της απεργίας και τους αγώνες των εργαζομένων.

Η καταστολή ενισχύεται γιατί θα γίνει πιο άγρια η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Παίρνουν μέτρα γιατί ανησυχούν για τη λαϊκή-εργατική οργή και αγανάκτηση για τη βαρβαρότητα μιας πολιτικής, ενός συστήματος που πλέον δε μπορεί ούτε τα στοιχειώδη να εξασφαλίσει στους εργαζομένους και τις οικογένειες τους.

Όλα δικαιολογούνται με το πρόσχημα της πανδημίας, όλα μεταφέρονται στην ατομική ευθύνη. Για το ανοχύρωτο σύστημα υγείας, για τη συρρίκνωση του εισοδήματος, για το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την καταστολή, έβγαλαν την ετυμηγορία ότι είμαστε «ένοχοι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι» και «αθώοι» οι κυβερνώντες και η εργοδοσία «που μας κουνάνε το δάκτυλο» καλώντας μας να πληρώσουμε ακόμη μια φορά «τα σπασμένα».

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ώστε:

Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης.

Κατάργηση των αντεργατικών Π.Ν.Π. που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν στους μνημονιακούς νόμους.

Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης του εισοδήματός τους οι συνάδελφοι οικοδόμοι που αποκλείστηκαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των δεσμευτικών προϋποθέσεων που έθετε η ΚΥΑ αριθμ. οικ. 16073/287/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1547/22-04-2020), π.χ. εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εργαζόμενοι οικοδόμοι σε 8μηνα κλπ
Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας στα 600€ με μόνη προϋπόθεση τα 50 ένσημα με την προσαύξηση. Αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάρουν το χειμερινό επίδομα περισσότεροι οικοδόμοι (50-250 ένσημα).

Αύξηση στα μεροκάματα. Κατώτερο μεροκάματο 45€ για ανειδίκευτους χωρίς 3ετιες. 7ωρο – 5θημερο. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ.

Τήρηση των μέτρων υγείας –ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οικοδόμους και τις οικογένειες τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν τεστ, επαναλαμβανόμενα, για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

Άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, δωρεάν για όλους, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών δομών.

Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκής οικογένειας και κατάσχεση εισοδήματος μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Απορρίπτουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Η απόφαση μας είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Στην επίθεση εν μέσω καραντίνας, από την κυβέρνηση τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, απαντάμε με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα.

Η ζωή μας δε μπορεί να προστατευτεί ούτε με την αναμονή ούτε με τον εφησυχασμό. Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα μας δεν γίνεται να προχωρήσουν με εκκλήσεις και παρακάλια στους κυβερνώντες να πάρουν μέτρα. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας.

Ότι καταφέρουμε, ότι κερδίσουμε θα γίνει όσο πιο οργανωμένα, αποφασιστικά και συσπειρωμένα αντιπαραθέσουμε τη δύναμη μας απέναντι σε αυτούς που τσακίζουν τη ζωή μας.

 

Ο σύλλογος γυναικών Πτολεμαΐδας καλεί τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχες να ενώσουμε τις φωνές μας  με τα εργατικά σωματεία που έχουν προκηρύξει απεργία στις 26 του Νοέμβρη, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας, της ζωής, των δικαιωμάτων.                                                                                       

Η απεργία είναι συνέχεια μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η μέρα δράσης για την υγεία, η κινητοποίηση για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση κ.λπ. Εφόδιο μας το κουράγιο που πήραμε από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε και στην πόλη μας στις 17 του Νοέμβρη.                                                                                                                                                                                      

Το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης μας  γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αφού ανατρέπονται κατακτήσεις και καταργείται δια νόμου το 8ωρο και νομιμοποιείτε η10ωρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύεται η δουλεία τις Κυριακές επίσης θα ανακοινωθούν νέες μειώσεις στους μισθούς, ενώ ήδη έχει θεσμοθετηθεί μισθός των 200 ευρώ, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.                                                                                                 

Κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας,  μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μια νόσου, η αναστολή χειρουργείων  πρέπει να σημάνουν συναγερμό.                                                                                                                                              

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, νοσοκομείο αναφοράς covid-19 στη Δυτ. Μακεδονία λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό προσωπικό. Το κλείσιμο κλινικών και η μετατροπή τους σε τμήματα covid-19 δεν έφερε καινούριες προσλήψεις.                                                                                                                                                                                        

Οι αποδυναμωμένες έως και ανύπαρκτες δομές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και  σε ιδιώτες γιατρούς, να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη , την διάγνωση, την θεραπεία και τα φάρμακα. Έτσι ξεφυτρώνουν τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν  χρυσές δουλειές.   Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σταματάνε έξω από τους χώρους δουλειάς που η εργοδοσία έχει μετατρέψει σε χώρους υποχρηματοδότησης, χωρίς μέτρα, με εκβιασμούς και εντατικοποίηση.                                                                                                          

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης στην υγεία, στην οποία έβαλαν το «χεράκι τους»  όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή. Δυστυχώς το έγκλημα της αυτοχρηματοδότησης θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, μιας και σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται μειωμένες οι δαπάνες για την υγεία και τα 572 εκατομμύρια. Μπορεί η κυβέρνηση να μην αυξάνει τις δαπάνες για την  υγεία χαρίζει όμως εκατομμύρια στους κλινικάρχες.                                                                                                                                   

Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, παρόλο που τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν ένα και πλέον μήνα δεν υπάρχει μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μάλιστα εντοπίζονται και σε χώρους δουλειάς π.χ. ΑΗΣ Καρδιάς.                                                                                                                 

Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη επικαλούμενη το «κόστος» , έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες  χιλιάδες μαθητές, γονείς,  εκπαιδευτικοί να βιώνουν το μαρτύριο της  τηλεκπαίδευσης και τις συνέπειες στη μορφωτική υποβάθμιση.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις συνέπειες της απολιγνητοποίησης στη περιοχή  μας, με δεκάδες απολύσεις στη ΔΕΗ, με την τηλεθέρμανση να βρίσκεται στον αέρα, η αναστολή εργασίας σε εργαζόμενους, διαμορφώνουν μία κόλαση στην περιοχή μας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως “κόστος” για το κράτος και ως “όφελος” για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Δε θα τους αφήσουμε να αξιοποιήσουν την πανδημία για να προωθήσουν νέες βάρβαρες ανατροπές που τις ονομάζουν “εκσυγχρονισμούς”.                                                                                               

Δε συναινούμε στην επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της τηλεργασίας που μας την πλασάρουν με το περιτύλιγμα της “ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”.

Στην πραγματικότητα οι επιχειρηματικοί όμιλοι μας θέλουν σκλάβες και σκλάβους στον 21ο αιώνα.  Δηλαδή να δουλεύουμε όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να μας αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν.                                                                                                                         

Δεν ανεχόμαστε κανένα μέτρο, όπως αυτά που ετοιμάζουν που θα θέσει σε διωγμό το απεργιακό δικαίωμα και τη συλλογική μας δράση μέσα στα εργατικά σωματεία.    Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να μας απομονώσουν από τους συναδέλφους μας, να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο κάθε συλλογική – συνδικαλιστική δράση, κάθε ζωντανή συζήτηση και επαφή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Θέλουν να νοιώθουμε μόνες, απομονωμένες και ανήμπορες, είτε πίσω από έναν υπολογιστή, είτε απελπισμένες με την απληρωσιά και την ανεργία, αλλά πάντα κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας. Θέλουν να είναι το στόμα μας “κλειστό” από το φόβο και τον τρόμο. Δεν θα το επιτρέψουμε! 

Η κρατική και εργοδοτική βία και η καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει το ποτάμι των διεκδικητικών μας αγώνων όσο υπάρχει η εκμετάλλευση και η καταπίεση.                      Δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας.                                                                                                                                

Απαιτούμε:

  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
  • Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλες και όλους.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα για τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες που είναι μητέρες παιδιών έως 14 ετών.
  • Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκής οικογένειας και κατάσχεση εισοδήματος μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης».

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.                    

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30 π.μ.


Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση  και η 3η ΥΠΕ πρέπει να λάβουν μέτρα, να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. 

Η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Γ.Ν. Κοζάνης και Κ.Υ. Σιάτιστας συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία στις 26/11 και διεκδικεί:

  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι επικουρικοί συνάδελφοι μας.
  • Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση 2018-2020.
  • Να γίνουν με έκτακτη ρύθμιση μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.Ανάλογη ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας.
  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία της ΜΕΘ Γ.Ν. Κοζάνης.
  • Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά και άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση στους κλινικάρχες και στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.
  • Πλήρης τακτικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες υγείας-πρόνοιας, μεγάλους εργασιακούς χώρους.
  • Επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
  • Να μην προχωρήσει το αισχρό σχέδιο κυβέρνησης και ηγεσίας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των υγειονομικών.

Καλούμε τους συνάδελφους υγειονομικούς της περιοχής να δηλώσουν συμμετοχή στην Απεργία!

Καλούμε τους τοπικούς φορείς σε κοινό αγώνα !

Οι γνώσεις μας, η δουλειά μας, αλλά και η φωνή μας και ο αγώνας μας στην υπηρεσία της υπεράσπισης της Υγείας του λαού της περιοχής μας!  

Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Γ.Ν. Κοζάνης στις 10.30 π.μ.

Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών  

στο Νοσοκομείο Κοζάνης και το Κ.Υ. Σιάτιστας


ΟΛΟΙ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

  • ΜΑΖΙΚΉ, ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!
  • ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Η κυβερνητική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή, ακόμα και σε καιρό πανδημίας. Το «σχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική στήριξης των μαθητών. Όχι μόνο δε διευκολύνει, αλλά βάζει επιπλέον εμπόδια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Υπονομεύει την καθημερινή μας προσπάθεια. Το σύστημα σχεδόν καθημερινά καταρρέει. Χιλιάδες μαθητές δεν έχουν τα τεχνολογικά μέσα για να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Νέες ταξικές ανισότητες δημιουργούνται. 

Προκαλούν, με την αναλγησία τους απέναντι στον λαό, την ίδια στιγμή που δίνουν προκλητικά στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους, με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, αντεργατικές ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή και ενώ η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ως παιδαγωγοί, ως δάσκαλοι της νέας γενιάς, δε θα δεχτούμε οι μαθητές μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς, να επιστρέψουμε σε συνθήκες δουλείας «100 χρόνια πίσω». 

Με τα μέτρα τους στοχεύουν το μέλλον. Στοχεύουν κυρίως τη νέα γενιά, τους σημερινούς μαθητές μας. Η περιβόητη «προσαρμογή του σχολείου στις νέες προκλήσεις της αγοράς» σημαίνει προετοιμασία των νέων ανθρώπων για 10 ώρες δουλειά, για δουλειά με μισθό 200€. 

Νομοθετούν διατάξεις που επιχειρούν να δέσουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα, 

για να αποτρέψουν τις διεκδικήσεις μας 

για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. 

Ετοιμάζουν νόμο που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

Οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. διώκονται. Το χτύπημα στην απεργία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σχεδιάζουν να καταργήσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας» (πάνω από 40%), επιχειρούν να καταργήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις με τη γενικευμένη καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικάτων από το κράτος και τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί πάνω στις αντεργατικές και απεργοκτόνες διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (50%+1,  ηλεκτρονικά μητρώα κλπ).

Θέλουν να «διαπαιδαγωγήσουν» από τώρα τη νέα γενιά στην υποταγή και την ηττοπάθεια. Σήμερα, με τη βία, τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις σε μαθητές που αγωνίζονται για την υγεία και τη μόρφωση, προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο δουλειάς, ώστε αύριο να προλάβουν «τους σεισμούς που μέλλονται για να ΄ρθουν». Δε θα τους περάσει!  Όπως το οργανωμένο κίνημα τους χάλασε τα σχέδια με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, με την προσπάθεια να μπουν κάμερες στις τάξεις, με τις ψευδοεκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπως «έσπασε» στην πράξη την απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, έτσι θα τους χαλάσει και τα σχέδια να βάλουν τις διεκδικήσεις μας στο γύψο! 

Η πάλη του λαού θα ανατρέψει τα σχέδιά τους! Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά!

Τώρα είναι ώρα απάντησης στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Απεργιακός συναγερμός σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο άθλιος τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας, για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας, πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ. 

Η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή             δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, εδώ και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας    και να μην κάνει παζάρια για δωράκια στους κλινικάρχες.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην οργάνωση της αντεπίθεσης!
Δε θα επιτρέψουμε να μπει στον γύψο η συνδικαλιστική δράση.

Απαντάμε με ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΉ ΑΠΕΡΓΊΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

Συμμετέχουμε, με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, 

στις απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.