Κύκκου Νικηφόρος: «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του»

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, μια μεστή επιστημονική πραγματεία, η οποία «διακατέχεται από μία ανύστακτη ανησυχία, για την σημερινή διχαστική κατάσταση, που βιώνει η Παγκόσμια Ορθοδοξία» σε σχέση με το Ουκρανικό Ζήτημα, αποτελεί η νέα συγγραφική μελέτη του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Το βιβλίο αυτό, φέρει τον τίτλο: «Το σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του», αφιερώνεται στην ενότητα της Ορθοδοξίας και, όπως σημειώνει ο συγγραφέας του, «είναι γέννημα μίας έντονης ανησυχίας και μεγάλης αγωνίας», για το σοβαρότατο, καυτό και πολύπλοκο αυτό θέμα, το οποίο, αδιαμφησβήτητα, επηρεάζει σε βάθος και «απειλεί την πανορθόδοξη ενότητα με σχίσμα τεραστίων διαστάσεων».

Ο εκ Κρήτου Μαρόττου καταγόμενος και εκ της Ιεράς Μονής Κύκκου ορμώμενος, λόγιος και βαθυστόχαστος Ιεράρχης, αλλά και «εγκρατής της Νομικής και Θεολογικής επιστήμης θεράπων», με την  υπερπληθωρική φιλανθρωπική προσφορά και δράση του στα εκκλησιαστικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και εθνικά δρώμενα της Μεγαλονήσου, καταθέτει και επεξηγεί, μέσα από το «λιτό και ταπεινό, αφιλόδοξο» πόνημά του, τα αναγκαία εκείνα στοιχεία που συνθέτουν το Ουκρανικό Ζήτημα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «δεν επιδιώκει να ωραιοποιήσει ή να δραματοποιήσει, αλλά να παρουσιάσει την αλήθεια απροσωπόληπτα, χωρίς δηλαδή προκαταλήψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες». 

«Στόχος της μελέτης αυτής», υπογραμμίζει, είναι, αφενός μεν η ενημέρωση του χριστεπωνύμου πληρώματος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο μεγάλο επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα εν Ουκρανία τεκταινόμενα» και αφετέρου δε, η εν πνεύματι ταπεινώσεως και αγάπης κενωτικής πληρέστερη, κατά το δυνατόν, ενημέρωση των αγαπητών εν Χριστώ αδελφών και συνεπισκόπων, Μελών της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και να αποφανθούν ορθά, όταν θα έλθει η ώρα, που θα παρθούν και από την Ορθόδοξη, Αυτοκέφαλη και Αποστολική Εκκλησίας της Κύπρου οι αναγκαίες για το θέμα αποφάσεις».

Η βασική προβληματική, η οποία διακατέχει την εν λόγω προσπάθεια του Πανιερωτάτου είναι, αν ορθά ή λανθασμένα παραχωρήθηκε το «Αυτοκέφαλο» στην Ουκρανία και αν ως γνώμονά του έχει «τους ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, των Τοπικών Συνόδων με Οικουμενικό κύρος, τους Κανόνες των Θεοφόρων Πατέρων και τη σχετική βιβλιογραφία και θεματογραφία».

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι, γράφοντας για το Ουκρανικό Ζήτημα, δεν αποβλέπει σε τίποτα προσωπικό, αλλά έχοντας ως μοναδικό οδηγό την αρχιερατική του συνείδηση υψώνει το ανάστημά του και «αγωνίζεται, χωρίς σκοπιμότητες και φοβίες, ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία, που επιβουλεύεται τη Συνοδικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, απειλώντας με διχασμό την Οικουμενική Ορθοδοξία».

Και το πράττει, μάλιστα, έχοντας «απόλυτη συναίσθηση πιθανών παρεξηγήσεων ή και κινδύνων, που συνεπάγεται η προσπάθεια αυτή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο στο εισαγωγικό όσο και στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου ο Κύκκου Νικηφόρος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τον βαθύτατο σεβασμό του προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, «τη Μεγάλη αυτή του Χριστού Εκκλησία, που έχει, κατά τους θείους και ιερούς Κανόνες, τα “πρεσβεία τιμής” και την πρωτοκαθεδρία μεταξύ όλων των Ορθοδόξων, Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά και για τη μοναδική και ανεπανάληπτη προσφορά της στη “Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν”».

Επισημαίνει, βέβαια, ταυτόχρονα ότι «ο σεβασμός και η αγάπη μας προς αυτό, ουδόλως μας δίνει το δικαίωμα να εθελοτυφλούμε και να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, αυταρχικές, μη κανονικές και απαράδεκτες εκκλησιολογικές ενέργειες». 

Σε σχέση τώρα με το περιεχόμενο του βιβλίου, ο σεπτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Κύπρου, επιχειρεί, με ενεργή υπευθυνότητα και ισχυρή ιεροκανονική και αγιοπατερική τεκμηρίωση, να δώσει απαντήσεις στα ποικίλα ερωτήματα, τα οποία πηγάζουν και προκύπτουν από το οξύτατο Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα. 

Τα ερωτήματα αυτά είναι: 

α) Στην Εκκλησιαστική Δικαιοδοσία ποιου Πατριαρχείου ανήκει η Ουκρανία;

β) Ποιος έχει το δικαίωμα χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας και με ποιες προϋποθέσεις;

γ) Έχει ή όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το Κανονικό Δικαίωμα να δέχεται υπερορίως εκκλήτους προσφυγές και

δ) Ποιος είναι η Κεφαλή της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας;

Αντίστοιχα εγκύπτει με την δέουσα προσοχή στα θέματα της διακοπής της Ευχαριστιακής Κοινωνίας μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και στο Συνοδικό και Ιεραρχικό Πολίτευμα της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας. 

Τέλος, μετά την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας, ο Πανιερώτατος, καταθέτει εισηγήσεις και επιλογές για την λύση του όλου Ζητήματος.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «η μόνη διέξοδος από το παρόν αδιέξοδο, ώστε να μην επαναληφθεί η θλιβερή ιστορία του 1054 και να γνωρίσει η Ορθοδοξία το μεγαλύτερο σχίσμα στην ιστορία της, είναι ο Διάλογος».

Προσθέτει, επίσης, πως «οι ρωγμές αυτές, εάν δεν αρχίσει αμέσως ένας Διάλογος αγάπης μεταξύ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα γίνουν σχίσμα μέγα και οδυνηρό, που θα πλήξει δια παντός την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία».

Εν κατακλείδι ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας τονίζει, ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει να αποκαταστήσει την ενότητά της και να προβεί σε ανασύνταξη των πνευματικών της δυνάμεων προς αντιμετώπιση των συγχρόνων προκλήσεων».

Και καταλήγει: «Εύχομαι και προσεύχομαι ο Εσταυρωμένος και Αναστημένος Θεάνθρωπος και Λυτρωτής μας Χριστός να δώσει “συν τω πειρασμώ και την έκβασιν”, να δώσει, δηλαδή, σύνεση και φωτισμό σε όλους και ιδιαίτερα στους Προκαθημένους, Ηγέτες της Ορθοδοξίας, ώστε να προσφέρουν στην Εκκλησία μας, μέσω ενός διαλόγου αδελφικής αγάπης και χωρίς ηγεμονικές τάσεις και αυταρχικές διαθέσεις, την ευώδη μαρτυρία της ενότητας».

Από το romfea.gr

9 σχόλια στο άρθρο “Κύκκου Νικηφόρος: «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του»

 1. Ιεροι κανονες κατα το δοκουν!

  - Edit

  Απαντήστε

  Ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος επεβαλε το επιτιμιο της ακοινωνησιας στον Αρχιεπισκοπο Χριστοδουλο,την διακοπη επικονωνιας μεταξυ των δυο εκκλησιων!
  Και ο Πατριαρχης παλι θεωρουσε ακυρη την εκλογη των μητροπολιτων,των νεων χωρων!
  Μεχρι το 1880 τα προς βορραν ορια του κρατους,ηταν η νοητη γραμμη αμβρακικου- παγασητικου!(μεχρι τον βολο την πατριδα μου!
  Οσες μητροπολεις απελευθερωθησαν μετα το 1912, ονομασθησαν μητροπολεις νεων χωρων!
  Η φαγωμαρα αναμεσα στον Βαρθολομαιο και στον Χριστοδουλο,οι οποιοι δρουσαν παντα” με τους ιερους και θειους κανονες της εκκλησιας” ,σιγουρα θα ειχε αποτελεσμα την αρση της Πραξεως του 1928 με την οποια πραξη ,παραχωρηθησαν οι μητροπολεις στην αυτοκεφαλη εκκλησια της ελλαδος!
  Ολα αυτα συμφωνα με τους ” ιερους και θειους κανονες”
  Δεν υπαρχει μεγαλυτερη κοντρα,δεν υπαρχει μεγαλυτερη φαγωμαρα,απο το μισος αναμεσα σε εκκλησιες η ομολογιεςς της ιδιας θρησκειας!
  Η πιο σκληρη και μισητη περιοδος της ιστοριας,ειναι η περιοδος των θρησκευτικων πολεμων!
  Και ολα γινοταν συμφωνα με τους ” ιερους και θειους κανονες” της εκκλησιας!!!
  Οι θρησκευτικοι πολεμοι αυτοι αρχισαν το 1562 και τελειωσαν το 1598!συνεχιστηκαν ομως ” ανεπισημα” μεχρι το 1629 και καλυτερα με χρι τον 18 αι.
  Σφαγες αναμεσα σε!ακουσον!ακουσον!καθολικους και ουγενοτους!
  Χριστιανοι και οι δυο!
  Εγινε μια σφαγη που οι σφαγιασθεντες υπολογιζονται σε 4.000.000 ανθρωπους!
  Ολα αυτα εγιναν με τους ” θειους και ιερους κανονες”
  Αποκορυφωμα της σφαγης των παραπανω χριστιανων,μεταξυ τους,η νυχτα του Αγιου Βαρθολομαιου( οχι ο Πατριαρχης,ο δικος μας)!!!!
  Το βραδυ της γιορτης του αγιου εγινε η σφαγη 100.000 ουγενοτων χριστιανων!
  Γιορταζε ο αγιος και για να τον τιμησουν στην γιορτη,θυσιαδαν 100.000 ψυχες!αλλα παντα με τους” θειους και ιερους” κανονες της εκκλησιας!
  Το 1985 ο Μιτεραν ζητησε συγγνωμη για τις σφαγες των ουγενοτων!
  Επομενως επισημα αυτος ο πολεμος τελειωσε το 1 9 8 5 !!!
  Συμφωνα με τους ιερους κσι θειους κανονες!
  Προς το παρον εκει στην κυπρο μονο ο αρχιεπισκοπος σας τασσεται υπερ του αυτοκεφαλου της εκκλησιας την ουκρανιας!
  Και οι ιεροι κανονες;
  Με την ταπεινη μου γνωμη,την ελαχιστη τουτες τις στιγμες που ειναι στιγμες μεγαλης κρισης αναμεσα στην χωρα μας και στην τουρκια,δεν επρεπε το πατριαρχειο να προχωρησει στην αναγνωριση του αυτοκεφαλου!
  Απλα,κατανοητα: οι ρωσοι φαγωνται με τους ουκρανους!
  Εμεις φαγωνομαστε με τους τουρκους!
  Την βοηθεια των ρωσων την θελουμε και εμες και οι τουρκοι!
  Οι θρησκευτικες διαφορες δημιουργουν παραπλευρες απωλειες!
  Ηδη υπαρχει ενα εχθρικο κλιμα αναμεσα στην εκκλησια της ρωσιας και στην εκκλησια της κωνπολεως και στην εκκλησια της ελλαδος.
  Και ο Πουτιν;και ο Πομπεου;
  Κατεβασε τα μουτρα ο Πουτιν και ο Πομπεου πηγε να ευχαρηστησει τον Πατρισρχη γιατις καλες υπηρεσιες του προς το αμερικανικο εθνος!!!!
  Πρωτη φορα επισκεπτεται αμερικανος υπουργος την τουρκια,χωρις να συναντηθει με την πολιτικη ηγεσια!
  Τελικα γινονται ολα στην εκκλησια με την συμφωνια των Θειων και ιερων κανονων;
  Η γινονται και με την συμφωνια πολιτικων και για το συγκεκριμενο ζητημα και αμερικανικων κανονων!
  Για να δουμε εκει στην κυπρο,θα αποφασισετε με τους θειους και ιερους κανονες;
  Εμεις( πατριαρχειο και εκκλησια ελλαδος) αποφασισαμε και λιγο με τους αμερικανικους κανονες!
  Εσεις;
  Α! Εσεις!εσεις!
  Οι αγγλοι σκοτωναν και κρεμουσαν τα παλικαρια σας και σεις αγαπατε την αγγλια…σαν να ειναι η μανα σας!!!
  Ελληνεςεσεις,ελληνες εμεις!!
  Αγαπαμε ολους τους λαους!
  Αλλα εσεις τους αγγλους τοσο!τοσο!πολυ!
  Ε! Τοτε!αφου τους αγαπατε τοσο πολυ,αποφασιστε και σεις με τους…..” ιερους” κανονες της αγγλιας!
  Ολοι εισαστε και ειμαστε μια ωραια ατμοσφαιρα!
  Ολα γινονται συμφωνα με τους…Θειους και Ιερους κανονες!ολα!
  Απο κανονες και νομους χορτασμενος ο κοσμος,απο εφαρμογη;

 2. Ιεροι κανονες κατα το δοκουν!

  - Edit

  Απαντήστε

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ!
  Και οπως ελεγε ενας φιλος μου καλος,που εζησε τις θηριοδιες των γερμανων και τα εγκληματα τους στην ελλαδα,οι χειροτεροι ,Στελιο φιλε μου ,ηταν οι γερμανοι,αν δεν υπηρχαν οι εγγλεζοι!

 3. Ιεροι κανονες κατα το δοκουν!στελιος

  - Edit

  Απαντήστε

  Καταμαγια το επιασα το υπονοουμενο!
  Μια εικονα χιλιες λεξεις!για να αγορασεις το υπερπολυτελες αυτοκικητο του “αγιου” κυκκου και τηλλυριας,πρεπει να πουλησεις την μιση κοζανη με ολα τα χωρια της!
  οι υποκριτες,οι ιησουιτες,οι φαρισαιοι,οι αμβροσιοψεκασμενοι,θα αποφασισουν συμφωνα με τους” ιερους και θειους κανονες”.
  οι θεομπαιχτες με την πολυτελεια και χλιδη των αραβκων εμιρατων,αυτοι που θα συγκεντρωθουν στο εξοχικο του,με θεα την τουρκοκρατουμενη κυπρο,αυτοι οι υποκριτες,θα αποφασισουν συμφωνα με ” ιερους και αποστολικους και θειους κανονες”
  Μια φωτογραφια που εστειλες,χιλιες λεξεις!
  Ο Αλλος,ο Ξενος( ο Χριστος) περιδιαβαινε τα μονοπατια της ιερουσαλημ με ” δανεικο” γαιδουρακι και αυτοι οι διαχρονικοι,” σταυρωτες του Ιησου,κυκλοφορουν με υπερπολυτελη αυτοκινητα,πασπαλισμενα με λιγη ” Χριστοσκονη”
  Αυτοι που φαγωνονται μεταξυ τους ( αλλη η γνωμη του αρχιεπισκοπου τους και αλλη των αλλων ” αγιων)αυτοι θα ακολουθησουν τα, των θειων και ιερων κανονων!
  Γιαυτους τους υποκριτες μιλαει το ευαγγελιο,το απογευμα της Μ.Δευτερας και λεει ο Χριστος” ουαι εις εσας,γραμματεις και φαρισαιοι υποκριται,διοτι ομοιαζετε με ταφους ασβεστομενους.οιτινες εξωθεν μεν φαινονται ωραιοι,εσωθεν ομως γεμουσι οστεων νεκρων και πασης ακαθαρσιας” Ματθ.23:27!
  Γιαυτους τα λεει και ο Χριστος τ ακουει!
  Ταφοι περιποιημενοι εδω: τα πολυτελη αυτοκινητα!
  Οστεα νεκρα: τα κουφια λογια τους!
  Καπου αλλου λεγεται: να ακουτε τα λογια τους( γραμματεων)αλλα να μη κανετε τις πραξεις τους!
  Λογια!λογια!για εκθεσεις ιδεων!
  Εδω ταιριαζει το της επιστολης του Ιακωβου: πιστις ανευ εργων,νεκρα εστι!
  Κοιταξτε εκει στην κυπρο να εχετε μια φωνη,να γινετε μια γροθια,γιατι βλεπω τον ερντογαν να το πηγαινει απο πικ νικ σε πικ νικ! Και να πηγαινει και πιο νοτια,πιο νοτια!
  Στην αναμπουμπουλα,ο ερντογαν χαιρεται!
  Αναγνωρισαμε εμεις το αυτοοκεφαλο της ουκρανιας και ειδατε τι παθαμε!
  Παει η Αγια Σοφια,παει η Μονη της χωρας κσι ο ερντογαν κανει πικ νικ,στον ναρθηκα των παραπανω εκκλησιων,σημερινων τζαμιων!
  Παρα πολυ πονεσε ο πουτιν που εγινε τζαμι η αγια σοφια!
  Παρα πολυ!
  Δεν φταει ομως ο πουτιν!
  Ουτε οι ιεροι κανονες!
  Το κοσμικο σας πνευμα φταει,ο πλουτισμος σας και ο ραχατισμος σας!
  Το επομενο πικ νικ των τουρκων που θα γινει;
  Μπορει διπλα στο υπερπολυτελες αυτοκινητο του ” αγιου” κυκκου και τηλλυριας!
  Με φοντο τους ταφους του Αυξεντιου και του Ευαγορα Παλληκαριδη!

  1. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως αυτοί οι κύριοι είναι στελέχη μιας πολύ επικερδούς επιχείρησης!Με μηδέν κεφάλαιο λειτουργίας!Δεν παράγουν απολύτως τίποτα!(Ας αναγνωρίσουμε,για να μην αδικούμε,την καληφωνία ορισμένων απο αυτούς)!Τους πληρώνουμε το προσωπικό από τους φόρους μας και χρυσοπληρώνουμε τους κορυφαίους μάνατζερ (μητροπολίτες,αρχιεπισκόπους κλπ)!Πολλοί εξαυτών έχουν αποθρασυνθεί τόσο που η επίδειξη πλούτου γίνεται προκλητικότατη!Ιδίως σε καιρούς που η κρίση έχει γονατίσει μεγάλο μέρος των κατοίκων της χώρας μας!Η πολιτική εξουσία;Μαζί με αυτούς!Πακτωλός χρημάτων για αναστηλώσεις ερειπομένων ναών (λες και δεν έχουν χρήματα να τους διορθώσουν οι ίδιοι)!Ηλεκτροδοτήσεις μοναστηρίων με χρήματα των φουκαράδων!Τόσο απλά!

 4. Ιεροι κανονες κατα το δοκουν!στελιος

  - Edit

  Απαντήστε

  Ο Θωμας Ακινατης,γνωστος ως Θωμας του Ακουίν,η Θωμας του Ακουίνου,αγγελικος δασκαλος(doktor angelicus),παγκοσμιος δασκαλος(doktor universalis),ιταλος ιερεας του ταγματος των Δομινικανων,φιλοσοφος,θεολογος κσι εκπροσωπος του σχολαστικισμου,εθεσε το ερωτημα!!
  Ποσοι αγγελοι χωρανε στο κεφαλι μιας καρφιτσας!
  Τι δυσκολη ερωτηση;
  Και ασχολουνταν οι καρδιναλιοι ωρες επι ωρων να απαντησουν σε αυτο το σοβαρο ερωτημα!
  Για τους αργοσχολους στην Ελλαδα λεμε κατι…για την δουλεια που δεν εχει ο διαβολος και το αμιμητο του Χαρρυ Κλυνν,εδω ο κοσμος κα….ι…γε…τά…ι,κά. ι …κλπ!
  Ακου 300.000 ευρω αυτοκινητο!
  Και αυτος ο επιδειξιομανης θα παρει αποφασεις για την Εκκλησια της Κυπρου!
  Αυτος θα μιλησει για θειους και ιερους κανονες!
  Ο ανθρωπος που καθρεφτιζει τα ” ευτραφη γενια του” στον καθρεφτη του υπερπολυτελους αυτοκινητου του θα αποφασισει για φλεγοντα εκκλησιαστικα ζητηματα!
  Και οσο σκεφτομαι πως αυτη την στιγμη,καποιο σκελετωμενο ,καποιο κατισχνο γεροντακι του Αγιου Ορους,μεσα σε καποια σπηλια στα κατουνακια ,μεσα στο κρυο και την βροχη,να προσευχεται,τοσο πιο πολυ ντρεπομαι για την καταντια και υποκρισια των φολκλορικων καταλοιπων του βυζαντινισμου!Αν 300.000 ευρω κοστιζει το αυτοκινητο ενος ” αγιου”,ποσο πρεπει να κοστιζει το αυτοκινητο ενος ανθρωπου;
  Ο πλουτος των Αγιων ειναι η ψυχη τους!
  Ο πλουτος των “αγιων” οι μερσεντες!
  Αιδως και σε σας και στους δικους μας ζητω!ζητω !
  Εχουμε και εδω κατι μαργαριταρια!!!

 5. Να γιατί η εκκλησία έχει τόσα προβλήματα. Γιατί για τις εκκλησίες παίρνουν αποφάσεις αυτοί με τις λιμουζίνες. Ευτυχώς που δεν έχουνε καμία εξουσία στο ναό της καρδιάς του γέροντα στα Κατουνάκια!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.