Βελβεντό: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικού Οργάνου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χειμερινών φαινομένων 2020-2021



Πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού μετά από πρόσκληση του Δημάρχου η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χειμερινών φαινομένων 2020-2021.

Λόγω των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού η σύσκεψη ήταν περιορισμένης συμμετοχής με όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βελβεντού, ο υπεύθυνος Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης, o εκπρόσωπος της 9ης Μηχ. Ταξιαρχίας Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Νικ. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σερβίων Χρ. Κουκόλης, ο Αστυνομικός Διοικητής Α.Τ. Σερβίων Αν. Βασιλειάδης και ο εκπρόσωπος Δασονομείου Σερβίων Χ. Συρόπουλος.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν και διαπιστώθηκαν τα εξής:

Στον Δήμο Βελβεντού υπήρξε ήδη πρόβλεψη για τα αναγκαία μέτρα της αντιμετώπισης των χειμερινών φαινομένων. Έγινε ήδη η προμήθεια αλατιού, δρομολογήθηκαν συμβάσεις με ιδιώτες για αποχιονισμούς και είναι σε ετοιμότητα δυο δημοτικά οχήματα με λεπίδες αποχιονισμού (πολυμηχάνημα και σάρωθρο) και μια φορητή αλατιέρα. Στη διάθεση του Δήμου για τους κτηνοτρόφους της περιοχής υπάρχουν και δυο ακόμα λεπίδες.

Επισημάνθηκαν ακόμη τα εξής:
Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι προς τους οικισμούς του Πολυφύτου και του Καταφυγίου έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των κατολισθήσεων και κατακρημνίσεων από τις μπόρες του καλοκαιριού. Η κυκλοφορία από το Βελβεντό για το Καταφύγι θα γίνεται μέχρι νεωτέρας από χωματόδρομο μέσω της Αγίας Κυριακής. Επίσης για τους εκ Κατερίνης προερχόμενους η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω του χωματόδρομου του Ελατοχωρίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται τακτικότατος αποχιονισμός των δυο χωματόδρομων. Γίνονται ενέργειες να αποκατασταθούν οι κατακρημνίσεις στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Καταφυγίου, αφού η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι 12/2/2021.

Παράλληλα εκφράστηκε η αγωνία για τον κίνδυνο να καταστραφεί ο εξωτερικός αγωγός πόσιμου νερού του Βελβεντού που αποκαλύφθηκε μετά τις κατακρημνίσεις στο Μπιτζινίσιο και είναι πλέον εκτεθειμένος στον βαρύ χειμώνα του βουνού.

Ένα σπάσιμο του αγωγού θα αφήσει το Βελβεντό χωρίς νερό. Από την πλευρά του δήμου έγιναν αναγκαίες μελέτες για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού.

Διαπιστώθηκε ακόμη η έλλειψη βασικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προκαλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως διαμορφωτή γαιών (γκρέιντερ) και φορτωτή. Ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση για προμήθεια αυτών των μηχανημάτων μέσω προγράμματος και αναμένει.

Ατόνησαν και πρέπει να ξαναγίνουν οι διαγραμμίσεις των δρόμων από τη διασταύρωση της Ε.Ο. μέχρι το Βελβεντό και οι διαγραμμίσεις προς τους ορεινούς οικισμούς και το Φράγμα Πολυφύτου, ώστε να είναι ασφαλής η κίνηση των οχημάτων.

Και τέλος αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ΔΕΔΗΕ ένα τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας σε περίπτωση προβλημάτων στο δίκτυο ώστε να μπορούν να αναγγέλλονται οι ζημιές και οι βλάβες του δικτύου άμεσα για λόγους ασφάλειας και ταχύτητας, διότι το εν χρήσει πενταψήφιο 11500, πολλές φορές έχει πολύωρη αναμονή με συνέπεια η καθυστέρηση να πολλαπλασιάζει τα προβλήματα αλλά και τους κινδύνους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Τ.Ο.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.