Τοξόκλυτοι Κοζάνης: «Μην καταστρέφετε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό»



Ο σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή προσέγγισε και αντιμετώπισε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της πανδημίας με απόλυτη υπευθυνότητα και σύνεση, πειθαρχώντας πλήρως στις (αλλοπρόσαλλες και αντικρουόμενες πολλές φορές) κατευθυντήριες οδηγίες, τηρώντας με το παραπάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εντός και εκτός των χώρων προπόνησης και προσπαθώντας σε συνθήκες ύφεσης να κρατήσει ζωντανή μια προσπάθεια χρόνων. Άλλωστε με την δημόσια υγεία δεν (θα έπρεπε να) παίζει κανείς. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που το κοινό περί δικαίου αίσθημα προκαλείται εξόφθαλμα και η υπομονή τελειώνει.

Δυστυχώς η ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας και των επιπτώσεών της στον χώρο του αθλητισμού που ετέθησαν σε ισχύ από την Τρίτη 03/11/2020 επιβεβαίωσε του χειρότερους φόβους μας. Και αυτό γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία όσων επαγγελματικών διοργανώσεων μπορούν να εγγυηθούν την διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ για τον κορωναϊό (και των αθλητών που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες), ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε επ’ αόριστον ανυπαρξία!

Για να το καταστήσουμε απλό, σαφές και κατανοητό σε όλους, το ζήτημα για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ο ίδιος ο κορωναϊός αλλά τα χρήματα: είσαι επαγγελματίας αθλητής που αμείβεσαι πλουσιοπάροχα από τον επαγγελματικό σου σύλλογο; Μπορεί η ποδοσφαιρική ή καλαθοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία (ΠΑΕ ή ΚΑΕ) στην οποία ανήκεις να σου εξασφαλίσει να κάνεις το τεστ κάθε εβδομάδα; Προπονείσαι κανονικά και κατεβαίνεις σε αγώνες σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Είσαι ερασιτέχνης αθλητής ενός μικρού συλλόγου που προσπαθείς να διαθέσεις χρήματα από το υστέρημά σου και να ξεκλέψεις χρόνο από τις αναρίθμητες καθημερινές υποχρεώσεις για να δώσεις λίγη χαρά σε εσένα ή/και τα παιδιά σου; Δικό σου πρόβλημα, κόψε τον λαιμό σου.

Με την απόφαση αυτή καθίσταται πασίδηλο και στον πλέον δύσπιστο ότι για την πολιτεία ο αθλητισμός αποτελείται μόνο από τα πρωταθλήματα ανδρών της Superleague 1, της Basket league, της Volley League και τους αθλητές που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο από αυτούς και από κανέναν άλλον.

Πίσω από την βιτρίνα, τα χιλιάδες μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που αθλούνται ερασιτεχνικά συγκροτώντας αμέτρητες μικρές κυψέλες και αποτελούν ουσιαστικά την δεξαμενή των αυριανών πρωταθλητών που θα στελεχώσουν την βιτρίνα σε όλα τα επίπεδα, καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες σε πρωτοφανή μαρασμό. Και για να μιλήσουμε με του δικούς τους όρους, σκέφθηκε άραγε κανείς τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η πολιτική αυτή στην αυριανή βιτρίνα τους;

Μπροστά σε αυτή τον πρωτοφανή σχεδιασμό ο οποίος επί της ουσίας κατατάσσει τον ελληνικό αθλητισμό σε παιδιά και αποπαίδια, ο Α.Ο. Τοξοβολίας Κοζάνης “Τοξόκλυτοι” αισθάνεται την ανάγκη ύστερα από πολλή υπομονή να εκφράσει την πλήρη αντίθεση του και την ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του υπέρ του αθλητισμού των πολλών, όχι των λίγων και προνομιούχων. Η φωνή μας όμως είναι μικρή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός θα αντιδράσει σύσσωμος και θα εκπέμψει κραυγή αγωνίας έτσι ώστε οι ιθύνοντες να την ακούσουν, να αναθεωρήσουν το συντομότερο δυνατόν και να επανέλθουν με ένα σοβαρό πλάνο. Είναι μια απόφαση που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, είναι προκλητική και εν τέλει βαθιά αντιδραστική για κάθε πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και τους υπόλοιπους, πειθάρχησε και τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα και ταυτόχρονα αντικρίζει καθημερινά τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ, στα προαύλια εκκλησιών και στα εγκαίνια επισήμων.

Τέλος, κρίνουμε απαραίτητο να κάνουμε και τις εξής δύο επισημάνσεις.

α) Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως γίνεται να λαμβάνεται απόφαση για την διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού σήμερα, ενώ δύο εβδομάδες πριν την λήψη της η ίδια ακριβώς επιτροπή εισηγούνταν επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα!

β) Όσοι πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στην πλήρη παύση όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων πολύ φοβόμαστε ότι θα διαψευστούν οικτρά. Οι ενήλικοι ερασιτέχνες θα σταματήσουν, ναι. Τα παιδιά όμως όχι. Θα βρουν τον τρόπο και θα συνεχίσουν να αθλούνται. Σε αλάνες, σε χωράφια, σε πλατείες, σε αυλές σχολείων, όπου βρουν. Δηλαδή σε μη αδειοδοτημένους χώρους, χωρίς καμία επίβλεψη, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς αποστάσεις, χωρίς ασφάλεια, χωρίς τίποτα. Το που θα οδηγήσει όλο αυτό σε ότι αφορά την διασπορά της νόσου μπορούν όλοι πολύ εύκολα να καταλάβουν.

Όλοι, εκτός από την «πεφωτισμένη δεσποτεία» που λαμβάνει τις αποφάσεις…

Για το Δ.Σ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.