Μηνύματα και ανακοινώσεις φορέων και Σωματείων της Π.Ε. Κοζάνης για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Δήμος Εορδαίας για την 47η επέτειο από την φοιτητική εξέγερση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στις 17 Νοεμβρίου τιμούμε τους φοιτητές, τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, τον ανώνυμο Έλληνα που προέταξε το κοινωνικό συμφέρον και πάλεψε, σε πολύ δύσκολους καιρούς, για την ελευθερία, την ισονομία, την παιδεία και την αξιοπρεπή διαβίωση.

Πριν από 47 χρόνια ενώθηκαν φοιτητές και απλοί πολίτες απέναντι σε μια δικτατορία, την οποία τελικά και γκρέμισαν. Αυτή η εξέγερση και ο αγώνας αποτέλεσαν την βάση για την επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα μας. Μέσα από τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία, παιδεία και για αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, γεννήθηκε η «μεταπολίτευση» και συντελέστηκαν πολλές αλλαγές προς το καλύτερο στις ζωές όλων των Ελλήνων. 

Το μήνυμα της φοιτητικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 παραμένει πάντα επίκαιρο. Είναι αέναο και δεν θα ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα, δυστυχώς, η μνήμη της επετείου θα πραγματοποιηθεί στη σκιά μιας πανδημίας. Η σκέψη μας είναι στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι υγειονομικοί λειτουργοί δίνουν τον δικό τους αγώνα για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ζωής, αντιμετωπίζοντας τις  αντιξοότητες με όρους απόλυτης αυταπάρνησης.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες, έπειτα από εκείνον το Νοέμβρη, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με έμφαση ότι δημοκρατία και ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτα και θεμελιώδη ιδανικά, ενώ παράλληλα να συνεχίσουμε με προσήλωση τον αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες, δημιουργώντας έτσι ελπίδα και αισιοδοξία, ώστε να αντιμετωπίσουμε με σιγουριά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.


ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου φωτίζει τους λαϊκούς αγώνες

Ο εορτασμός της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας και των μέτρων περιορισμού είναι σίγουρα διαφορετικός. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι τα μηνύματα της εξέγερσης των φοιτητών για τη Δημοκρατία και τα ατομικά Δικαιώματα , που είναι πάντα επίκαιρα.

Το «Πολυτεχνείο» θα φωτίζει πάντα τους αγώνες για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο και οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ, μαζί με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους τιμούν τους ήρωες της φοιτητικής εξέγερσης και συνολικά τον αγώνα του λαού μας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση , η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να παράγει καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους (ανεργία, μειώσεις αποδοχών κα) και να υποθηκεύει το μέλλον των νέων της πατρίδας μας. 

Είμαστε αντίθετοι σε σχεδιασμούς που στοχεύουν στον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας ενώ την ίδια ώρα μπαίνει πωλητήριο σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα , όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, με κόστος για το δημόσιο συμφέρον και τα βασικά αγαθά σαν την ηλεκτρική ενέργεια. 

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με τα Σωματεία Μέλη της και τις άλλες Δευτεροβάθμιες οργανώσεις συμμετέχει και παρεμβαίνει για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ακριβή* μου Δημοκρατία – Του Στάθη Κωνσταντινίδη

Από τις 7 Νοεμβρίου, στη χώρα μας εφαρμόζονται εκτεταμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αντίστοιχα με εκείνα άλλων χωρών σε όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και δραστικοί περιορισμοί στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία, ακόμα και στην κινητικότητα των πολιτών. Οι επιπτώσεις τους για τη χώρα και τους πολίτες είναι επώδυνες, αλλά η ένταση της απειλής δεν επέτρεπε δισταγμούς. Μακρύς και ο κατάλογος των ατομικών, οικογενειακών, συλλογικών και εθνικών γεγονότων που στερηθήκαμε για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Κανονικά, η καθολικότητα των μέτρων δεν θα επέτρεπε παρεκκλίσεις, που όμως σημειώθηκαν, ενίοτε και με την ανοχή των αρμόδιων για την επιτήρησή τους οργάνων και της Πολιτείας συνολικά. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γίναμε μάρτυρες ακόμα και μαζικών συγκεντρώσεων που «έπαιξαν» με το όριο αλλά καταφανώς παραβίαζαν το πνεύμα του νόμου. 

Η πρόσφατη αναζωπύρωση του φαινομένου, που παρά τη σημαντική ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας δοκιμάζει τις αντοχές του, δεν δικαιολογεί καμία παρέκβαση, που στο τέλος-τέλος προκαλεί και το κοινό αίσθημα. 

Η επέτειος του Πολυτεχνείου

Ήδη από την προτεραία της καραντίνας, την 6η Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, κάτι που ίσχυσε στις γιορτές της Ορθοδοξίας και στις εκδηλώσεις για την εθνική και τις τοπικές απελευθερωτικές επετείους. Η πρόβλεψη ήταν για ολιγομελή εκπροσώπηση των κομμάτων. Τότε δεν υπήρξε κάποια σημαντική αντιπαράθεση.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε σαφές από την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτραπούν πορείες και συναθροίσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Τίποτα καινούργιο, επαναλήφθηκε απλά η αυτονόητη απαγόρευση. Και αυτό συνέβη διότι, προφανώς, καραδοκούσε η αντίδραση, η οποία εκδηλώθηκε άμεσα με δήλωση ανυπακοής (απείθειας) από εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων! 

Ακατ-ανόητα πράγματα. Δεν απαγορεύτηκε η εκδήλωση τιμής∙ οι πορείες και οι συναθροίσεις απαγορεύτηκαν! Αναλήφθηκε, εξάλλου, και σχετική πρωτοβουλία συνεννόησης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.  Ήταν, συνεπώς, αχρείαστες οι ψευτομαγκιές του τύπου «εμείς θα είμαστε εκεί και ελάτε να μας συλλάβετε». Ακολούθησαν, μάλιστα, ακραίες δηλώσεις και αφόρητοι παραλληλισμοί, που μόλυναν ακόμα περισσότερο το -κυριολεκτικά- νοσηρό περιβάλλον. Όσοι αποφασίζουν να συνταχθούν με ακραίους, αρνητές και συνωμοσιολόγους, ας αναλάβουν την ευθύνη. 

Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις που στη χώρα μας μονοπώλησαν αυθαίρετα τις δημοκρατικές ευαισθησίες, αποφάσισαν στην πλέον ακατάλληλη στιγμή να κερδοσκοπήσουν, περιφρονώντας -στα όρια της ενσυνείδητης αμέλειας- τον κίνδυνο της διασποράς της νόσου και αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις της στη ζωή των πολιτών.

Θα έπρεπε, όμως, να το είχαν αντιληφθεί: η εποχή της ιδεολογικής ασυλίας και του τεχνητού διχασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. 

Θα σεβαστούμε όλοι τους κανόνες που επιβάλλουν οι περιστάσεις και με γνώμονα τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις, θα πορευτούμε τον δρόμο της λογικής και της προόδου.

*Ακριβή, με την έννοια της πολύτιμης!


Η 17η Νοέμβρη του 1973 έχει καταγραφεί ως ημέρα εξέγερσης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την δημοκρατία.  

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, το πολυτεχνείο ως διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αγώνα είναι εδώ, ανθεκτικό στο χρόνο για να μας υπενθυμίζει ότι δεν διαπραγματευόμαστε περιορισμούς της ελευθερίας και προσβολή της δημοκρατίας.

Το σύνθημα « ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ » παραμένει έως και σήμερα επίκαιρο και ηχεί δυνατά στην Ελλάδα του σήμερα. 

Δυστυχώς εν μέσω πανδημίας δεν γίνεται ο εορτασμός του Πολυτεχνείου, αλλά είναι βαθιά χαραγμένη η 17η Νοέμβρη του 1973   στη μνήμη μας ως ημέρα μνήμης και αγώνα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΠΑΝΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ 


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ – ΜΟΡΦΩΣΗ – ΖΩΗ

47 χρόνια πέρασαν από τον ηρωικό ξεσηκωμό του ελληνικού λάου ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει ότι ο λαός μπορεί με την πάλη του να επιβάλει εξελίξεις όσο ισχυρός και αν φαίνεται ο αντίπαλός. 

Αυτό το μήνυμα ενοχλεί σήμερα και πάντα όλες τις κυβερνήσεις. Γι αυτό υπονομεύουν το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. Άλλοτε με την προσπάθεια να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις σε μνημόσυνο άλλοτε με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων που προσκυνάνε τους ευρωνατοικους ιμπεριαλιστές , όλοι μαζί θέλουν να επιβάλλουν την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου με πρόφαση την πανδημία. Τους λέμε όμως ότι δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται και θα γίνουν με όλα τα μέτρα και μέσα προστασίας, απειλή για την δημόσια υγεία, αλλά η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, η τραγική κατάσταση στα σχολεία και τα ΜΜΜ και η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκεί που δηλαδή την ευθύνη την έχουν το κράτος και οι εργοδότες. 

Κυβέρνηση και καπιταλιστές όπως και πριν από 47 χρόνια ξορκίζουν ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία απαίτησαν Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την χώρα μας . Ένα σύνθημα επίκαιρο όσο ποτέ. Τότε οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι σύμμαχοι της δικτατορίας επεδίωκαν να βάλουν τους αγώνες του λαού στον γύψο για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους στην Αν. Μεσόγειο, μέρος της οποία ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. 

Σήμερα ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν τους δικούς τους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς κόντρα σε Ρωσία και Κίνα με την Ελληνική πλουτοκρατία να αναλαμβάνει να κρατήσει πάση θυσία την Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο, θυσιάζοντας ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η βαθύτερη Νατοϊκή εμπλοκή της χώρας μας, οι στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ φέρνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου πιο κοντά.

Το αίτημα για ψωμί- παιδεία – ελευθερία είναι επίκαιρο όσο ποτέ  σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας τους λαού. 

Τιμάμε το Πολυτεχνείο επαγρυπνώντας απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και αποκαλύπτουμε το ρόλο τους για να στηριχθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Δίνουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης. Κανένας νόμος, κανένα διάταγμα δε θα σταματήσει την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.

Η συλλογική πάλη του λαού είναι αυτή που σπάει την υποταγή, τη μοιρολατρία, το φόβο, που γεννά οργανωμένους μαζικούς αγώνες και αποσπά κατακτήσεις. Στην επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση απαντάμε με τη συλλογική ευθύνη των διεκδικήσεών μας. Παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στέλνουμε το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας!

Η κυβέρνηση επέλεξε να μας αφήσει απροστάτευτους. Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι κόστος και δεν χωρά στις επιλογές της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οχτώ μήνες τώρα δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, άφησαν τα νοσοκομεία αθωράκιστα, τα σχολεία με μια μάσκα, οι χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης. Και την ίδια ώρα έδωσαν σινιάλο στην εργοδοσία να ξεσαλώσει στις πλάτες μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες ΠΝΠ, από τον Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα».

Σε αυτές τις συνθήκες, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι εκβιάζουν με την υποκριτική επίκληση της «ατομικής ευθύνης» αξιοποιώντας την υπεύθυνη στάση του λαού, όχι μόνο για να κρύψουν τις τεράστιες δικές τους ευθύνες αλλά για να μας κλείσουν στα σπίτια μας, να μας φιμώσουν, να μην διεκδικούμε. Δε φτάνει που παίζουν τις ζωές μας στα ζάρια. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ να μας περάσει νέες αλυσίδες. 

Εν μέσω lockdown θέλουν να φέρουν νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα..

Xτυπάνε το ωράριο και δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους. Θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο φένροντας 10ωρη εργασία.

Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και των αγώνων. Με τον αγώνα μας, στην πράξη θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο για να μπορούν χωρίς εμπόδιο κυβέρνηση και εργοδοσία να υλοποιούν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο.

Οργανώνουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Σ.Ε.Ε.ΕΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ


Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική – Συμμαχία Εορδαίας: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ

Η 47η  επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμπίπτει φέτος με μία ασυνήθιστη πραγματικότητα στην οποία όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή για σύγχρονα δεδομένα πανδημική κρίση. Μία κρίση που αλλάζει δραματικά τις καθημερινές συνήθειες, τις ανθρώπινες σχέσεις και τον τρόπο που έως σήμερα αντιλαμβανόμαστε τις πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η πανδημία απετέλεσε και μία μοναδική ευκαιρία για τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, που στοχεύουν για μία ακόμα φορά στη διεύρυνση των ανισοτήτων, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των λίγων, τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, τη συντριβή της εργασίας, την εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σε αυτό το τοπίο η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχοντας χάσει παντελώς τον έλεγχο τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και της οικονομίας, προσπαθεί με αφορμή τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ως ζήτημα καταστολής πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. 

Κάνει όμως ένα τεράστιο λάθος.

Ο αδιανόητος εφησυχασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και η εγκληματική της αδράνεια κατά τους προηγούμενους μήνες, δεν αντικαθίστανται με το όψιμο ενδιαφέρον και τον αυταρχισμό.

Ιδίως όταν έχει αφήσει τα νοσοκομεία με λιγότερους εργαζόμενους, έχει αρνηθεί τη μαζική συνταγογράφηση των τεστ και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία, τις συγκοινωνίες και τους εργασιακούς χώρους.

Είναι υποκριτικό μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση να θυμάται την προστασία της ανθρώπινης ζωής μόνο για τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως επίσης είναι υποκριτικό να μιλάνε για το Πολυτεχνείο όσοι έχουν στις τάξεις τους στελέχη που έστησαν πολιτική καριέρα πάνω στην άρνηση ύπαρξης των θυμάτων της εξέγερσης.

Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή καλύτερα, είναι η ίδια η εκτροπή. 

Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή  υπουργού και η απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι του όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. 

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε την ενωτική και ιστορικής σημασίας ανακοίνωση των τριών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 που καταδικάζουν την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του εορτασμού της της φετινής επετείου και την απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Αυτή η απόφαση μας οδηγεί σε άλλες εποχές. 

Είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. 

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης μας επιβάλλει να τιμήσουμε την εξέγερση της νεολαίας με διαφορετικούς τρόπους τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής μας να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.

Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα.

Όχι όμως η δημοκρατία. 

Την Τρίτη 17/11/2020 στις 11μμ στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, η  ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Εορδαίας τιμώντας την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη θα καταθέσει με ολιγομελή αντιπροσωπία, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, φόρο τιμής και υπόσχεση αγώνα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.  

-Ο αγώνας για δημοκρατία είναι διαρκής

-Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από τους αγώνες μας


Ψωμί – Υγεία – Παιδεία – Ελευθερία

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ

Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας

Καταγγέλλουμε την εκτεταμένη και στοχευμένη επιχείρηση εκφοβισμού που συντελείτε αυτές τις μέρες στη Δ. Μακεδονία από τις αστυνομικές δυνάμεις ενάντια σε αγωνιστές της Περιοχής 

Η εξέγερση φοιτητών-εργατών-μαθητών το Νοέμβρη του 1973 για να πέσει η χούντα των συνταγματαρχών, με τα εμβληματικά συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ-Έξω οι ΗΠΑ»,  φωτίζει τους αγώνες του λαού μας όλα τα επόμενα χρόνια. 

Όσο και αν το σύστημα από τον πρώτο χρόνο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας προσπάθησε να περάσει στη λήθη, να το συκοφαντήσει, να το αμφισβητήσει, να απαγορεύσει και να κτυπήσει τις πορείες, να το φέρει στα μέτρα της, το Πολυτεχνείο ζει

Οι εκδηλώσεις και οι πορείες σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο σφραγίζονται από τη θέληση και τις ανάγκες για να εκπληρωθούν τα προτάγματά του, να βρουν δικαίωση οι σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας για Υγεία – Εργασία – Παιδεία – Ελευθερία – Φιλία των λαών. 

Η εξαγγελία απαγόρευσης των πορειών του Πολυτεχνείου, η παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για το κάλεσμα στην πορεία του Πολυτεχνείου, οι αλαζονικές δηλώσεις Μητσοτάκη στη βουλή ότι πήρε απόφαση να μη γίνει η πορεία και απαιτεί δηλώσεις μη συμμετοχής και μη ενθάρρυνσης της αλλιώς είναι έγκλημα, αποτελούν αντιδημοκρατικές ενέργειες που δεν συνδέονται με την πανδημία, αλλά με την επιδίωξη του συστήματος να επιβάλλει σήμερα σιγή απέναντι στη θανατηφόρα πολιτική του και ένα μέλλον εργασιακού-εκπαιδευτικού σύγχρονου μεσαίωνα, επιτήρησης, ελέγχου, καταστολής, αυταρχικών απαγορεύσεων.

Οι κινητοποιήσεις δεν χρειάζονται άδεια από την κυβέρνηση. Το λαϊκό κίνημα ξέρει να προφυλάσσεται από τον κορονοϊό, από τον αυταρχισμό, την καταστολή, τη συκοφάντηση. Το απέδειξε στις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις του αυτό το διάστημα, όπως και στις μαζικές διαδηλώσεις την 1η Μάη και στο Εφετείο στις 7/10. 

Την άμεση ανάκληση απόφασης Μητσοτάκη για απαγόρευση των διαδηλώσεων, ζητάει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. αναφέροντας: «…….. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.» 

Ο αγώνας για λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» είναι όσο ποτέ πριν επίκαιρο.

Καλούμε τους εργαζόμενους,  τη νεολαία και όλο το λαό της Περιοχής μας να τιμήσει, με τον καλύτερο τρόπο, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου διατρανώνοντας ταυτόχρονα τα σύγχρονα αιτήματα για λύση των οξυμένων προβλημάτων του 

Αγώνας για Ζωή και Ελευθερία.

Μέτρα τώρα για την πανδημία.

ο λαός μόνο σώζει το λαό, με τον αγώνα του

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»


 
Ο Δήμος Κοζάνης για το Πολυτεχνείο: Ποτέ ξανά φασισμός

Κρατάμε αποστάσεις αλλά δεν ξεχνάμε!

Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής

στα θύματα, στους αγωνιστές, στους αγώνες.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.


Ο επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ, του νομού Λάρισας, Κώτσιος Αθανάσιος, με δελτίο τύπου προς την εφημερίδα ” KozaniLife ” αναφέρει για την γιορτή του Πολυτεχνείου:

Στις πιο δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες, που ζούμε σήμερα, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζει να αποτελεί διαρκή φάρο διεκδίκησης για τα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας. Η πανδημία, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί όχημα απώλειας μνήμης των κοινωνικών αγώνων και απώλειας κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Παραμένουμε ζωντανοί και ασφαλείς, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες και των διεκδικήσεων μας για αξιοπρέπεια στην εργασία και στην προάσπιση των συμφερόντων και των κατακτήσεων των εργαζόμενων του κλάδου μας.

Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία ή μπαίνουν σε αναστολή με ταυτόχρονη μείωση του μισθού τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Την ώρα που η αβεβαιότητα και η γενικευμένη ανασφάλεια για το αύριο κτυπάει κόκκινο, τα μηνύματα και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μόνο μια μέρα μνήμης και τιμής, αλλά κυρίως ένα διαχρονικό και ελπιδοφόρο μήνυμα αγωνιστικότητας και ενότητας της Ελληνικής κοινωνίας, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, των κοινωνικών δικαιωμάτων, για μια κοινωνία ισότητας, συνοχής και δικαιοσύνης.

Το Πολυτεχνείο ζεί !


Το αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτά σύγχρονο περιεχόμενο στην πάλη για προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού

Στις φετινές, ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, το αγωνιστικό – εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτάει σύγχρονο περιεχόμενο στην πάλη του λαού μας για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτελεί συνέχεια στις μάχες που έχει δώσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα -και μέσα στην πανδημία- γιατί οι αγώνες ούτε αναβάλλονται, ούτε απαγορεύονται, όσες αυταρχικές απαγορεύσεις και αν επιβάλει η κυβέρνηση.

Ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας. Αποτέλεσε παράλληλα την “αρχή του τέλους” της χούντας των συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε στις 21 Απρίλη 1967.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, υπηρέτησε “διά πυρός και σιδήρου” τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Αποδεικνύεται πως ο χαρακτήρας της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέτοια μορφή αποτέλεσε και η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74.

Βασικό χαρακτηριστικό και επίσημη ιδεολογία της χούντας ήταν ο αντικομμουνισμός, το μίσος για το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα. Η πείρα της επταετούς δικτατορίας αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός πάει χέρι – χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στα συλλογικά, εργασιακά, μορφωτικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Η χούντα υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Τα συνθήματα “Εξω οι ΗΠΑ”, “Εξω το ΝΑΤΟ”, που δέσποζαν στις πύλες του Πολυτεχνείου τις μέρες του ξεσηκωμού, κάθε χρόνο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία και επικαιρότητα, καθώς γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις στην περιοχή μας. Η πολιτική της γεωπολιτικής αναβάθμισης, με την οποία συμφωνούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της χώρας και όχι του λαού. Η μετατροπή της Ελλάδας σε γεωπολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό “μεντεσέ” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν εγγυάται ασφάλεια για τον λαό μας, αλλά προμηνύει τραγωδίες και περιπέτειες για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ, με την ήττα της αντιδραστικής και αποκρουστικής κυβέρνησης Τραμπ και την ανάδειξη του Μπάιντεν, δεν σηματοδοτεί φρενάρισμα εκ μέρους των ΗΠΑ στην τουρκική επιθετικότητα. Ο σταθερός και διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ για τη συνοχή του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου δεν καταργεί τις αντιφάσεις του, ενώ δρομολογεί νέες διευθετήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πυξίδα της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, εκτός κι εντός συνόρων. Η μάχη της πανδημίας έχει ήδη τραγικές συνέπειες, με εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες, αφού η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τώρα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας χωρίς αποζημίωση, επιδοτεί – με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ – τα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας που συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους αρνείται να πάρει ουσιαστικά, ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στα ΜΜΜ που έχουν αποδειχτεί μέσα διασποράς του κορονοϊού.

Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της διαχρονικής πολιτικής ΕΕ – κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού σαν “κόστος” και “εμπόρευμα”. Χρεοκοπεί η δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αφού την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία φρακάρουν και μετατρέπονται σε νοσοκομεία “μίας νόσου”, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θησαυρίζουν.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου θα είναι διαφορετικός, αλλά θα είναι αγωνιστικός. Δίνοντας απάντηση στην ύπουλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να φορτώσουν στο εργατικό – λαϊκό κίνημα ευθύνες για την εξάπλωση του ιού. Το πρόβλημα δεν είναι η πορεία μέσα στην πανδημία, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Αλλωστε, αυτόν τον πόθο έχουν εκφράσει “διάφοροι” εδώ και χρόνια. Δίνοντας συνέχεια στη μάχη για να απομονωθούν οι νοσταλγοί της χούντας, τα διάφορα φασιστοειδή, όσοι χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του αντικομμουνισμού, του φασισμού.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της ονομαζόμενης “καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα”, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός στην ταξική πάλη και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κόμματα, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό τους προσδιορισμό, που επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού, είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για τον λαό.


Δημος Σερβίων: Μηνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17η Νοέμβρη.  Ημέρα τιμής και μνήμης. Η επέτειος φέτος μπορεί να είναι διαφορετική, όμως δεν ξεχνάμε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. 

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να είναι το ίδιο επίκαιρο. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Μαζί με την Υγεία είναι τα ιδανικά για τα οποία δεν σταματάμε ποτέ να παλεύουμε. 

Αυτές τις δύσκολες μέρες όμως  καλούμαστε κι εμείς  να δώσουμε όλοι μαζί τη δική μας μάχη, για να διαφυλάξουμε τη ζωή μας. 

Από το Γραφείο Τύπου

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Μηνύματα και ανακοινώσεις φορέων και Σωματείων της Π.Ε. Κοζάνης για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.