Συγκέντρωση 17 Νοέμβρη για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Εργατική Λέσχη και ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοζάνης – Κοινή ανακοίνωση Σωματείων



Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία

Lockdown στην κυβερνητική πολιτική και την αστυνομοκρατία

Η κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την χώρα με απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τήρηση υγειονομικών μέτρων προφύλαξης της κοινωνίας από την πανδημία. Το φανερώνουν ακόμη  και τα στοιχεία που η κυβέρνηση ανακοίνωσε, όπου σύμφωνα με αυτά, το 86% των περιπτώσεων μετάδοσης γίνονται σε κλειστούς χώρους, ενώ το 4% σε ανοιχτούς χώρους. Η επίδραση των πολιτικών συγκεντρώσεων που έγιναν όλη αυτή την περίοδο δεν ανιχνεύεται καν! Είναι μία απόφαση που μέχρι και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κρίνει ως αντισυνταγματική.

Είναι μία απόφαση καθαρά πολιτική που στοχεύει στο καθολικό πνίξιμο οποιασδήποτε φωνής που αντιτάσσεται σε αυτήν. Είναι μία απόφαση η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει  το πόσο επικίνδυνη είναι η κυβερνητική πολιτική για την υγεία και τις ζωές όλων μας. Είναι μία πολιτική που διαμορφώνει τους όρους για ένα ακόμα ζοφερότερο μέλλον εντός και μετά την λήξη της πανδημίας.

Η πραγματική απειλή που συνιστά για την κοινωνία η ύπαρξη του κορωνοϊού από ότι φαίνεται όχι μόνο δεν αναχαιτίζει την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση της ΝΔ (υπηρέτη των συμφερόντων του κεφαλαίου), αλλά, αντίθετα, λειτουργεί ως ευκαιρία και ως πρόσχημα για την επίσπευση και την εντατικοποίηση της συρρίκνωσης εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, εν μέσω της πανδημίας, η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα που καταργούν στην ουσία το εργασιακό 8ωρο και τις πληρωμένες υπερωρίες. Εισάγει και ψηφίζει στη βουλή νομοσχέδια που αποψιλώνουν εντελώς τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Παγιώνει την ρατσιστική κυβερνητική ατζέντα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Νομοθετεί την κατάργηση του δικαιώματος στις διαδηλώσεις και επιχειρεί έμπρακτα την καταστολή τους. Δίνει τέλος σε κάθε προστασία της κατοικίας. Καθιστά το περιβάλλον βορά στις πολυεθνικές που λυμαίνονται τον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, ενδυναμώνει τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές συμμαχίες με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας ακόμα πιο εκρηκτικής και επικίνδυνης κατάστασης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, που συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με ευθύνη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στα εκβιαστικά διλλήματα που μας θέτουν «lockdown ή ατομική ευθύνη» εμείς θα τους απαντήσουμε πως μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό! Η μόνη ατομική ευθύνη που αναγνωρίζουμε για την πανδημία είναι η ευθύνη όσων με την πολιτική τους έφεραν το σύστημα υγείας και τις ζωές μας σε αυτή την κατάσταση.

Το Πολυτεχνείο θα τους στοιχειώνει, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα και συναντιούνται με τους αγώνες του σήμερα, γιατί ενώνονται με τις φωνές των υγειονομικών και όλων  των εργαζομένων. Γιατί το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, είναι τρία πολύτιμα αγαθά που το σάπιο σύστημά τους αδυνατεί να τα εξασφαλίσει για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αλλά φέτος η συγκέντρωση του Πολυτεχνείου πρέπει να γίνει και για την υγεία, όπου εν μέσω πανδημίας και μετά από 6 μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε πως θα μοιράσει εκατομμύρια σε ΜΜΕ και σε εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ως Εργατική Λέσχη Κοζάνης καλούμε όλους και όλες να δώσουν το παρόν στην συγκέντρωση ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η συγκέντρωση θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όλων μας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο λαός και θέλει και ξέρει να προστατεύει και να αυτό-προστατεύεται. Στην συγκέντρωση θα κατέβουμε όλοι-ες με μάσκες και με αυστηρή τήρηση αποστάσεων. Διότι ο λαός μόνο σώζει το λαό, με τον αγώνα του!

Όλες κι όλοι στη συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τρίτη 17.11. στις 5:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Κάλεσμα για το Πολυτεχνείο 2020

ΨΩΜΙ – ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ

Στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας!

Τόλμησε η κυβέρνηση να πει ότι θα απαγορεύσει τη «γιορτή» του «Πολυτεχνείου». Όμως, το «Πολυτεχνείο» δεν είναι γιορτή, για να συμφωνηθεί, μετατεθεί ή απαγορευθεί!

Αν η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 περίμενε να πάρει άδεια, θα είχαμε ακόμη τη χούντα των συνταγματαρχών. Αν οι λαϊκοί αγώνες της μεταπολίτευσης για (ότι σήμαινε) «ψωμί», παιδεία και ελευθερία στη συνέχεια, ζητούσαν τη σφραγίδα των αστικών κυβερνήσεων, δε θα βάζαμε τους φασίστες στη φυλακή, αλλά θα μας κυβερνούσαν.

Σήμερα, η κυβέρνηση, οι εργοδότες και το κράτος τους (με μακάβριο πρόσχημα τον κορωνοϊό και αδιαφορία για την επέλασή του), αναζητούν να επιβάλλουν τριπλό και τετραπλό «μνημόνιο». Βάζουν τα βρώμικα χέρια τους στην τσέπη μας.

Δένουν τα χέρια των εργαζομένων και των συνδικάτων, καθιστώντας παράνομες τις απεργίες ή τις καταλήψεις και πιο ασύδοτη την εργοδοσία.

Καταργούν το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών.

Στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, καταδικάζοντας σε μαζική ανεργία και μετανάστευση τη νεολαία.

Φιμώνουν τη φωνή μας, απαγορεύουν όχι απλά τη διαδήλωση, αλλά και την ελευθερία κίνησης με τα lockdowns, κρύβοντας τις δικές τους τραγικές ευθύνες.

Υποθηκεύουν το μέλλον μας με τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον ανταγωνισμό για εξορύξεις περιβαλλοντικής καταστροφής στις ΑΟΖ μιας οικοπεδοποιημένης θάλασσας για χάρη των πολυεθνικών.

Κι όλα αυτά ενώ έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τη δημόσια υγεία, τις συγκοινωνίες και το σύστημα πρόνοιας, που θα ήταν ασπίδα της κοινωνίας στην πανδημία.

Δε θα περάσουν! Lockdown στην κυβέρνηση και όχι στα δικαιώματά μας!

Καταστείλτε τον ιό – όχι τον λαό!

Στις 17 Νοέμβρη στις 17:00μμ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας (μάσκες, αποστάσεις), διαδηλώνουμε μαζικά συντρίβοντας κάθε απόπειρα απαγόρευσης.

  • Ελεύθερη ζωή, δημοκρατία, ειρήνη, διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών!
  • Ισχυρή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, κανένας μόνος/καμία μόνη στην πανδημία!
  • Ανταρσία στα σχέδια του κεφαλαίου- Αξιοπρεπής εργασία για όλους/ες, με όλα τα εργατικά δικαιώματα!
  • Έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ. «Πόλεμος» στα πολεμικά σχέδια και τον εθνικισμό!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, να αγνοήσουμε τις κυβερνητικές απειλές και να πραγματοποιήσουμε κανονικά  τη συγκέντρωση  και την πορεία στο άγαλμα της εθνικής αντίστασης!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ – ΜΟΡΦΩΣΗ – ΖΩΗ

47 χρόνια πέρασαν από τον ηρωικό ξεσηκωμό του ελληνικού λάου ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει ότι ο λαός μπορεί με την πάλη του να επιβάλει εξελίξεις όσο ισχυρός και αν φαίνεται ο αντίπαλός. 

Αυτό το μήνυμα ενοχλεί σήμερα και πάντα όλες τις κυβερνήσεις. Γι αυτό υπονομεύουν το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. Άλλοτε με την προσπάθεια να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις σε μνημόσυνο άλλοτε με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων που προσκυνάνε τους ευρωνατοικους ιμπεριαλιστές , όλοι μαζί θέλουν να επιβάλλουν την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου με πρόφαση την πανδημία. Τους λέμε όμως ότι δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται και θα γίνουν με όλα τα μέτρα και μέσα προστασίας, απειλή για την δημόσια υγεία, αλλά η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, η τραγική κατάσταση στα σχολεία και τα ΜΜΜ και η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκεί που δηλαδή την ευθύνη την έχουν το κράτος και οι εργοδότες. 

Κυβέρνηση και καπιταλιστές όπως και πριν από 47 χρόνια ξορκίζουν ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία απαίτησαν Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την χώρα μας . Ένα σύνθημα επίκαιρο όσο ποτέ. Τότε οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι σύμμαχοι της δικτατορίας επεδίωκαν να βάλουν τους αγώνες του λαού στον γύψο για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους στην Αν. Μεσόγειο, μέρος της οποία ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. 

Σήμερα ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν τους δικούς τους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς κόντρα σε Ρωσία και Κίνα με την Ελληνική πλουτοκρατία να αναλαμβάνει να κρατήσει πάση θυσία την Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο, θυσιάζοντας ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η βαθύτερη Νατοϊκή εμπλοκή της χώρας μας, οι στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ φέρνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου πιο κοντά.

Το αίτημα για ψωμί- παιδεία – ελευθερία είναι επίκαιρο όσο ποτέ  σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας τους λαού. 

Τιμάμε το Πολυτεχνείο επαγρυπνώντας απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και αποκαλύπτουμε το ρόλο τους για να στηριχθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Δίνουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης. Κανένας νόμος, κανένα διάταγμα δε θα σταματήσει την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.

Η συλλογική πάλη του λαού είναι αυτή που σπάει την υποταγή, τη μοιρολατρία, το φόβο, που γεννά οργανωμένους μαζικούς αγώνες και αποσπά κατακτήσεις. Στην επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση απαντάμε με τη συλλογική ευθύνη των διεκδικήσεών μας. Παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στέλνουμε το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας!

Η κυβέρνηση επέλεξε να μας αφήσει απροστάτευτους. Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι κόστος και δεν χωρά στις επιλογές της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οχτώ μήνες τώρα δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, άφησαν τα νοσοκομεία αθωράκιστα, τα σχολεία με μια μάσκα, οι χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης. Και την ίδια ώρα έδωσαν σινιάλο στην εργοδοσία να ξεσαλώσει στις πλάτες μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες ΠΝΠ, από τον Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα».

Σε αυτές τις συνθήκες, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι εκβιάζουν με την υποκριτική επίκληση της «ατομικής ευθύνης» αξιοποιώντας την υπεύθυνη στάση του λαού, όχι μόνο για να κρύψουν τις τεράστιες δικές τους ευθύνες αλλά για να μας κλείσουν στα σπίτια μας, να μας φιμώσουν, να μην διεκδικούμε. Δε φτάνει που παίζουν τις ζωές μας στα ζάρια. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ να μας περάσει νέες αλυσίδες. 

Εν μέσω lockdown θέλουν να φέρουν νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα..

Xτυπάνε το ωράριο και δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους. Θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο φένροντας 10ωρη εργασία.

Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και των αγώνων. Με τον αγώνα μας, στην πράξη θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο για να μπορούν χωρίς εμπόδιο κυβέρνηση και εργοδοσία να υλοποιούν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο.

Οργανώνουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Σ.Ε.Ε.ΕΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.