9 ύποπτες για κορονοϊό εκτροφές μινκ στη Δυτική Μακεδονία – Οι 5 στην Π.Ε. Κοζάνης – Συνεχείς έλεγχοι στις φάρμες γουνοφόρων ζώων



Σε συνεχείς δειγματοληψίες θα προχωρήσουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, στους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

Από τις 90 φάρμες εκτροφής μίνκ, στην Δ. Μακεδονία, περίπου 44 βρίσκονται στην Κοζάνη, 35 στην Καστοριά, 5 στα Γρεβενά και 2 στην Φλώρινα.

Ο Διευθυντή κτηνιατρικών υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτης Ηλιάδης τόνισε, ότι «υπάρχουν 9 ύποπτες εκτροφές μινκ στην Δ. Μακεδονία. 1 στην Π.Ε. Γρεβενών, 3 στην Π.Ε. Καστοριάς & 5 στην Π.Ε. Κοζάνης. Ωστόσο οι κτηνιατρικές της περιφέρειας υπηρεσίες λαμβάνουν δείγματα από τις φάρμες, όπου υπάρχουν υποψίες κορονοϊού και αποστέλλονται για εργαστηριακές εξετάσεις των ζώων. Για μια ακόμη φορά έγινε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα απαρέγκλιτα από τους εργαζόμενους στις φάρμες και σε όσους έρχονται σ επαφή με τα μίνκ.»

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί, ότι το επόμενο διήμερο θα ολοκληρωθεί η θανάτωση με αέριο των 2.500 γουνοφόρων ζώων, της φάρμας, που βρέθηκαν θετικά στον ιό τα οποία και θα θαφτούν στον χώρο της εκτροφής τους. Ενώ όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, «θα υπάρξει αποζημίωση για τον ιδιοκτήτη για τα ζώα, που θα χρειαστεί να θανατωθούν.» Ο κ. Κασσαπίδης υπεραμύνθηκε της προσπάθειας για διάσωση της παραγωγικής αλυσίδας των βιζόν αλλά και της γούνας, που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για τους κατοίκους της περιοχής του Βοΐου και της Καστοριάς, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια οικολόγων για την εκτροφή συγκεκριμένων ζώων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.