Η ομιλία της Π. Βρυζίδου για την πρόταση δυσπιστίας του Σύριζα κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα



Κύριοι Υπουργοί,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

κάθε νομοσχέδιο από οποιοδήποτε Υπουργείο οφείλει να μελετηθεί καλά και να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους, κυρίως όμως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών οφείλει να λύνει προβλήματα, να δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα και να λαμβάνει υπόψη του συνολικά την οικονομία της χώρας.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις και είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σημαντική όμως και με βαρύτητα είναι και η θέση της αντιπολίτευσης, καθώς και οι αποφάσεις της, κυρίως όταν πρόκειται για πρόταση μομφής, πρόταση δυσπιστίας στον Υπουργό και στο αντίστοιχο νομοσχέδιο, διότι μια πρόταση μομφής πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά επιχειρήματα.

Πολίτες ταλαιπωρημένοι, όπως είναι τα χρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα παρακολουθήσουν το τριήμερο, ευελπιστώντας να βρουν διέξοδο ή προτάσεις στα προβλήματα τους.

Εάν διαπιστώσουν ότι αυτή η κίνηση δεν έχει κάτι να προσθέσει, παρά γίνεται για άλλους λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες, τότε θα απογοητευτούν και τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη χειρότερα από αυτά που ευελπιστεί μια πρόταση μομφής.

Το νομοσχέδιο ασχολείται με διάφορα επιμέρους ζητήματα και ένα από αυτά είναι το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας.

Τι γίνεται μέχρι σήμερα; Τι έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ισχύει μέχρι τώρα;

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε 26.000 πλειστηριασμούς. Αυτό είναι ένα αρνητικό δεδομένο στο οποίο έπρεπε να δοθεί λύση και να γίνει παρέμβαση.

Εδώ υπάρχει πρόταση.

Λέμε με το παρόν νομοσχέδιο ότι όταν ο πολίτης είναι σε ευάλωτη ομάδα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα επιδοτείται για πέντε χρόνια από το κράτος η δόση του, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει το σπίτι του.

Αυτό δεν είναι μια λύση σε ένα μεγάλο αδιέξοδο;

Τι άλλο πρόβλημα είχαμε μέχρι τώρα;

Είχαμε δει 2.600.000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς. Γιατί οι πολίτες οι οποίοι χρωστούσαν το σπίτι τους, χρωστούσαν και σε δάνεια και σε ασφαλιστικές εισφορές. Υπήρχε ένα δυσβάστακτο βάρος, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και κάθε χρέωση περνούσε στους λογαριασμούς τους. Και αυτό έρχεται να αναχαιτιστεί με το παρόν σχέδιο νόμου, καθώς επίσης και το τραγικό φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, που αναγκάζονταν οικογένειες και παιδιά να το πράξουν διότι ενδεχομένως ο πατέρας τους το τελευταίο διάστημα για κάποιους λόγους είτε είχε αρρωστήσει, είτε είχε χάσει τη ζωή του, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, υπήρχε ένα δυσβάστακτο χρέος και δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να το αντιμετωπίσουν και αποποιούνταν όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και το τελευταίο λιθαράκι της περιουσίας τους.

Αυτό ήταν τραγικό. Και εδώ έρχεται λύση σ’ αυτό το νομοσχέδιο.

Με ποιον τρόπο; Δίνει τη δυνατότητα σε 240 δόσεις να διακανονιστούν όλες οι οφειλές και σε χρόνο 20 ετών να αποπληρωθεί.

Είναι μικρή προσφορά αυτή και λύση και διέξοδος; Είναι τεράστια διέξοδος.

Διότι αν δούμε τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, αν περπατήσουμε δίπλα τους και συζητήσουμε, εκείνο που ζητούν είναι τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν με δάνεια. Αυτό δεν είναι ένα εικοσαετές δάνειο, που του δίνει τη δυνατότητα να λύσει τα προβλήματά του, να πληρώσει τις οφειλές του και να μπορέσει να λειτουργήσει;

Υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτή την κίνηση. Σ’ αυτούς τους πολίτες δίνει τη δυνατότητα για 12 χρόνια όταν ιδιωτικός φορέας πάρει το σπίτι τους, να μένουν στο σπίτι τους με ενοίκιο το οποίο επιδοτείται από το κράτος και σε δώδεκα χρόνια, όταν μπορέσει να τακτοποιήσει τα οικονομικά του, να ξαναγοράσει στην εμπορική αξία το σπίτι του και να είναι δικό του.

Δεν νοικιάζει όμως το σπίτι του. Τι νοικιάζει;

Αυτό που θα έχανε έτσι και αλλιώς από τον πλειστηριασμό που θα γινόταν τις επόμενες μέρες. Άρα και αυτό είναι σημαντική βοήθεια.

Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο φέρνει το νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο έρχεται και φέρνει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, διευκολύνει τους πολίτες. Και επιπρόσθετα διευκολύνει και ποιους; Τους επιχειρηματίες, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν ΑΦΜ, δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, δεν έχουν ΑΠΔ κάποιοι, λόγω των οφειλών τους και είναι καταχρεωμένοι. Του δίνει τη δυνατότητα μέσα από μία διαδικασία να αποτινάξει πλήρως τα χρέη του και σε μηδενική βάση να ξεκινήσει την πορεία του. Και βέβαια αν έχει περιουσία, του δίνει τη δυνατότητα ένα μέρος της περιουσίας του να ισοψηφιστεί με τα χρέη και το υπόλοιπο να το κρατήσει, ξεκινώντας ξανά με το ΑΦΜ του, μια καινούρια δραστηριότητα και από τα οικονομικά του οφέλη να πληρώνει και μέρος των οφειλών του.

Όλες αυτές οι διευκολύνσεις δεν αναφέρονται σε ανθρώπους που έχουν λυμένα τα προβλήματά τους, βρίσκονται σε μία ήσυχη καθημερινότητα και ξαφνικά έρχεται να τους δυσκολέψει.

Έρχεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, που είναι στο περιθώριο, που θα χάσουν, έτσι κι αλλιώς από τον πλειστηριασμό, από τους προηγούμενους νόμους το σπίτι τους, στους ανθρώπους που είναι σε αδιέξοδο.

Θεωρώ λοιπόν ότι η πρόταση μομφής πρέπει να καταψηφιστεί, διότι πραγματικά δεν έχει στόχο, δεν έχει αντικείμενο, δεν έχει προορισμό, δεν έχει αποτέλεσμα, δεν βοηθάει πουθενά. Δημιουργείται μια κινητικότητα, η οποία όμως δεν βοηθάει κανέναν.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να στηριχτεί το Υπουργείο Οικονομικών, με το νομοσχέδιό του, διότι έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι κοντά στον πολίτη, του βρίσκει λύσεις, δεν τις αφήνει στο περιθώριο, χωρίς να τις αγγίζει. Τις βάζει πάνω στο τραπέζι και βρίσκει λύσεις. Όλες είναι προς όφελος των πολιτών -άλλες λίγο, άλλες περισσότερο- όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ, η αύξηση του αφορολογήτου.

Έχει δώσει πάρα πολλές λύσεις, έχει βοηθήσει την περίοδο του κορονοϊού. Έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Στις έκτακτες συνθήκες και στις καταστροφές βρέθηκε δίπλα στους πολίτες και πρέπει να το ενθαρρύνουμε να συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς μαζί με το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών, που μας κάνει περήφανους με την πολιτική που ακολουθεί και με την οργάνωση στην άμυνα, δίνοντας μια απάντηση στην Τουρκία η οποία αναχαιτίστηκε και θα σταματήσει πλέον να παίζει στην πλάτη του ελληνικού λαού τα επεκτατικά της παιχνίδια.

Θεωρώ ότι η μομφή δεν έχει καμία πραγματικά σημασία. Ήδη στη συζήτηση οι πολίτες που ενδιαφέρονται, έχουν απογοητευτεί.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι μέσα από το διάλογο πάντα μπορούν να υπάρξουν επιχειρήματα, να υπάρχουν σκέψεις, να υπάρχουν προτάσεις, για να βοηθήσουμε τους ταλαιπωρημένους πολίτες και προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε κουβέντα και κάθε κατάθεση επιχειρημάτων είναι θετική, για την εξέλιξη και την πορεία της ανάπτυξης και της προόδου της χώρας μας.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ.

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

4 σχόλια στο άρθρο “Η ομιλία της Π. Βρυζίδου για την πρόταση δυσπιστίας του Σύριζα κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

  1. Πισω εχει η αχλαδα(καραβι) την ουρα!

    - Edit

    Απαντήστε

    Η υποκρισια,η πονηρια,η αχρειοτητα και η αθλιοτητα θα επαιρναν βραβειο νομπελ,αν δε υπηρχε η νεα δημοκρατια της ποντικομαμης,του δολιου μικρο κουλη!
    Κατηγορειτε βρε πολιτικα ανυπαρκτοι τον Τσιπρα ,γιατι κατεθεσε προταση μομφης στον σται Γκουρα!!!τρεμε Ανδρουτσε για δευτερη φορα!
    Διαλεξε ,λετε,ο Τσιπρας να φερει την προταση σε εθνικη και οικονομικη και υγειονομικη κριση!
    Εσεις βρε πονηρουλιδες γιατι φερνετε εναν νομο ανθρωποκτονο και κατασροφικο μεσα σ αυτη την εθνικη και οικονομικη και υγειονομικη κριση;
    Γιατι με την ανυπαρκτη λογικη σας δεν περιμενατε να περασει η φουρτουνα και και να φερετε τον νομο;
    Ο λυκος στην αναμπουμπουλα χαιρεται!
    Ειναι κληρονομικο σας δικαιωμα,ειναι στην δεξια σας φυση να περνατε αντιλαικα και ανθρωποκτονα νομοσχεδια σε δυσκολες περιοδους!
    Σας στριμωξε ομως ο Αλεξης!σας ξετρυπωσε πεντικακια απο το τρυπαδι σας!
    Α! σημερα θα δωσετε λογο στους ανθρωπους που και το σπιτι τους θα χασουν και το σπιτι τους θα νοικιαζουν!
    Το oruc reis εγινε φερρυ μποτ και σε λιγο θα μπει στην γραμμη θεσνικη- Σκυαθος και σεις τωρα βγαινετε να παρετε την πρωτη κατοικια!
    Ο κορονοιος καλπαζει,κατακκοκινισε η χωρα και σεις τωρα
    θα υπολοιησετε εντολες και ενταλματα της ε.ε!
    Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα ποντικομαμη κουλη;
    Ο μακιαβελλισμος στην νιοστη!
    Πετσο-ταισατε τα ΣΚΑΙ ι ΤΑ ΛΕΡΟΚΑΝΑΛΑ!Ολη την ημερα και σε ολα τα δελτια ειδησεων μας μιλανε για τον ερντογαν,για τον ερντογαν και το γιαβουζ και το ορουτς!
    Και αυτα γιατι;να προκαλειτε τον τρομο και τον πανικο με το προσχημα ενος πολεμου και να περνατε τα γλυσχρα και ψοφοδεη σας μετρα!
    Τι γεννησε η δεξια και δεν πληγωσε τον ανθρωπο!
    Σημερα θα τα βγαλετε ολα στην φορα!
    Θα απολογηθειτε για την συνεκμεταλλευση στο αιγαιο!
    Ο ντοκος ο συμβολος του κουλη και προεδρος του ελμιαμεπ ειναι υπερ της συνεκμεταλλευσης με τον arkadas erdogan!
    Πιο τουρκοφιλος πεθαινεις!cok toyrkiye kardasi oldu!στα τουρκικα!
    Ειναι κατα του χαφταρ του στρατηγου της Λιβυης!
    Το ορουτσ ρεις ερχεται φευγει!geldi-ditti!
    Εδω ο παππας εκει ο παππας,που ειναι ο παππας!
    Buranta popa,surada popa,nerelisi popa!
    Ο κορονοιος καθε μερα χτυπα επικινδυνα!
    Virousi her gun vurmak tehlikili!
    Σημερα στην βουλη και μετα απο χρονια θα υπαρξει ενα αρραγες μετωπο της ευρυτερης αντιπολιτευσης και ενα ηχηρο χτυπημα στις πονηροδεξιοστροφες πολιτικες του ανεκδιηγητου και επικινδυνου κουλη,ο οποιος προτιμα να κανει διακοπες στη η αντιπαρο με τον χαγκς!και ξερος!
    Στην κερκυρα για να φερει τα σκουπιδια της κερκυρας εδω!burada!
    Και στην σαμοθρακη!για να κρυφτει απο τον Αλεξη, που βρισκοταν στην κοζανη,να συμπαρασταθει ψυχικα και να τονωσει το ηθικο των ανθρωπων που στα πονηρα και χιλιοστροφα απο υποκρισια ματια του κουλη,φανταζουν ανθρωποι δευτερης κατηγοριας!
    Το εδειξε μπροστα στην μερκελ!με τον πιο κυνικο τροπο!
    Οι δυτικομακεδονες ας βρουν μονοι τους τι θα κανουν!
    Η τουρκικη γλωσσα ειναι γλυκεια!
    Ο ερντογανισμος ομως επικινδυνος!
    Turkiye dili tatli!
    Erdogan politik tehlikeli
    Οταν βγαζεις εναν ανθρωπο απο το σπιτι,τι ειναι;
    Ειναι ερντογανισμος!!
    Μπορει κουλη να βαυκαλιζεσαι γιατι εχεις 158 ψηφους,αλλα η χωρα σε λιγες μερες θα εχει χιλιαδες ανεστιους και χιλιαδες κρουσματα κορονοιου!
    Τοχασες το παιχνιδι!
    Εισαι ενα ξερο πολιτικο κλαδι!
    Αντε στην αντιιπαρο ,να βρεις τον Χαγκξ,βγειτε μια φωτογραφια και γραψτε απο κατω:
    Χαγκξ!και ξερος!
    !

  2. Πισω εχει η αχλαδα(καραβι) την ουρα!

    - Edit

    Απαντήστε

    Afedersiniz!(σορρυ) !γλισχρα επι το ορθον!
    Οπως και να την γραψεις την λεξη,η ερμηνεια εχει αξια!
    Γλισχρος: πενιχρος!ισχνος!λιγοστος!
    ii gunler!(καλημερα)
    Gurusuruz yarin( τα ξαναλεμε!)

  3. Ασε την προταση
    μομφής και πεσ μας
    για το νομοσχέδιο για
    την πρωτη κατοικία.

    Αν έχεις κ@@λο.
    Τολμάς;;;

  4. ΒΡΥΖΙΔΟΥ΄΄
    ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ………..
    ΜΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΚΥΡΙΑ,ΜΙΛΑΤΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ,ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ?
    ΒΡΥΖΙΔΟΥ¨
    ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ……
    Α,ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.