Ευρωλίγκα: Δοκιμασία για Ολυμπιακό και «Κλάσικο» στη Βαρκελώνη



Η κρίση του κορωνοϊού έχει χτυπήσει για τα καλά την Ευρωλίγκα. Η Πέμπτη αγωνιστική είναι η τρίτη συνεχόμενη «λειψή» της φετινής διοργάνωσης, αφού πολλές ομάδες έχουν αποδεκατιστεί από τα συνεχή κρούσματα. Μέσα σε αυτόν τον πανικό, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Μόναχο, όπου θέλει να κερδίσει την Μπάγερν για να πιάσει Ζαλγκίρις και Βαλένθια στην κορυφή της βαθμολογίας. Σχεδόν την ίδια ώρα, στη Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο πρώτο από τα δύο «Κλάσικο» του διημέρου, αφού ακολουθεί το ποδοσφαιρικό, το απόγευμα του Σαββάτου. Ακολουθεί στοιχηματική ανάλυση των αγώνων της ημέρας στην Euroleague, για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις «τι να παίξω σήμερα» και «ποια στοιχηματική να διαλέξω».

 

ΜΠΑΓΕΡΝ Μ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (21:30)

ΜΠΑΓΕΡΝ Μ. (3-1): Από το καλό στο καλύτερο. Τρεις σερί νίκες για τους Βαυαρούς, όλες εκτός έδρας. Κι αν το έργο τους στο Βερολίνο απέναντι στην Αλμπα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, τα διπλά σε Τελ Αβίβ (85-82 τη Μακάμπι) και Πόλη (75-71 τη Φενέρ) μέσα σε ένα διήμερο, αποτέλεσαν δήλωση προθέσεων για τον Τρινκιέρι και τους παίκτες του.

Ειδικά στην Τουρκία, χρειάστηκε να φέρουν τα πάνω κάτω και να ανατρέψουν το -20 του πρώτου μέρους για να πετύχουν την τρίτη νίκη τους στο θεσμό. Εκανε ξανά τη διαφορά ο Λούτσιτς επιθετικά, ενώ και ο Ρέινολντς κέρδισε πολλές μάχες στη φροντ λάιν.

Ακολούθησε την Κυριακή η ήττα από την Μπαϊρόιτ (89-95) στο πλαίσιο του Κυπέλλου. Χωρίς ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα απόψε.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (3-1): Επίσης στα καλύτερά του. Μετά την ήττα της πρεμιέρας απέναντι στη Ζαλγκίρις, οι Πειραιώτες είναι πολύ ανεβασμένοι. Εχουν σαφές πλάνο σε άμυνα και επίθεση, πολλές λύσεις τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι και δίκαια έχουν φτάσει στο 3-1 ελέω και του μεγάλου πλουραλισμού.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαύονται στο εσωτερικό της ομάδας, αφού υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά εφόσον μειωθούν κατά το δυνατόν τα νεκρά διαστήματα. Στο τελευταίο χρονικά, ένα τρίποντο του Ααρον Χάρισον στο φινάλε ήταν αυτό που έριξε στο… καναβάτσο τη Μακάμπι και οδήγησε στο 85-82.

Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα και με τον Βασίλη Χαραλαμπόπυλο στην αποστολή ταξίδεψαν οι «ερυθρόλευκοι» στη Γερμανία.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Προφανώς και ο Ολυμπιακός είναι ποιοτικότερος και πιο «γεμάτος», αλλά προφανώς δεν γίνεται να αψηφήσουμε τα όσα εντυπωσιακά έχουμε δει από τους Βαυαρούς σε αυτό το ξεκίνημα. Οι δύο προπονητές θα επιχειρήσουν να ελέγξουν την κατάσταση μέσω της άμυνας και αυτή η συμπεριφορά φέρνει το Under σε πρώτο πλάνο. Το βρίσκουμε σε ικανοποιητικές τιμές, κοντά στο 1.90.

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΡΕΑΛ Μ. (22:00)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (3-1): Σίγουρα περιμένουμε να δούμε πολύ καλύτερο μπάσκετ δεδομένου του πληρέστατου ρόστερ και της παρουσίας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο τιμόνι τους, ωστόσο οι «μπλαουγκράνα» είναι αρκετά αποτελεσματικοί ακόμη κι αν δεν έχουν φτάσει το πικ της απόδοσής τους.

Στη διπλή αγωνιστική της προηγούμενης εβδομάδας οι Καταλανοί πορεύθηκαν δίχως τον σταρ Μίροτιτς, ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε να φτάσουν στο 2/2 απέναντι σε Βαλένθια (66-71) και Παναθηναϊκό (97-88 στην παράταση).

Ο διεθνής φόργουορντ πλέον ανάρρωσε από τον COVID και πιθανότατα θα είναι διαθέσιμος απόψε. Αντιθέτως, δύσκολα θα προλάβουν οι Αμπρίνες (γκαρντ) και Κλαβέρ (φόργουορντ), που έλειψαν και στην ήττα του πρωταθλήματος με αντίπαλο την Μπασκόνια (82-71). Την Τρίτη επιβλήθηκε άνετα της Χιπούσκοα 87-61.

 

ΡΕΑΛ Μ. (1-3): Δεν λέει να συνέλθει. Μόλις μία νίκη μετρά στην πρώτη τετράδα της λίγκας η «Βασίλισσα», κι αυτή απέναντι στη Χίμκι των πολλών απουσιών. Δύο μέρες αργότερα για ένα ημίχρονο ήταν απολαυστική στο Μιλάνο, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με διψήφιες διαφορές υπέρ της.

Στην πορεία όμως ήρθε το μπλακ άουτ. Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν σε άμυνα και επίθεση και έφτασαν δίχως να ιδρώσουν ιδιαίτερα στο τελικό 78-70. Με 17 λάθη πάντως, προφανώς το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο.

Εντός των τειχών παραμένουν αήττητοι μετά από έξι αγωνιστικές, αλλά την Τρίτη ζορίστηκαν πολύ απέναντι στην Ομπραντόιο (84-77). Εκτός λόγω COVID ο γκαρντ Κοσέρ αλλά και ο γκαρντ Κάρολ. Εχασε τα τελευταία της ομάδας ο φόργουορντ Ράντολφ. Ερωτηματικό και για τη συμμετοχή του γκαρντ Αμπάλδε που χτύπησε στο Μιλάνο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε εντελώς διαφορετικό φεγγάρι οι δύο μονάχοι πριν από το κλάσικο. Η Μπάρτσελόνα δεν έχει πιάσει ακόμη το 100% των δυνατοτήτων της, ωστόσο είναι σίγουρα πολύ πιο συνεπής αγωνιστικά από τη Ρεάλ. Με βάση τα όσα μας έχουν εμφανίσει, οι «μπλαουγκράνα» έχουν τον πρώτο λόγο και λογικά θα ελέγξουν το ρυθμό.

 

ΧΙΜΚΙ – ΜΑΚΑΜΠΙ (20:00)

ΧΙΜΚΙ (0-4): Μακράν η πιο αδικημένη ομάδα της λίγκας μέχρι τώρα. Ενώ τα παιχνίδια  των υπόλοιπων ομάδων που είχαν πολλά κρούσματα COVID αναβλήθηκαν, εκείνη κλήθηκε να παίξει με σύνθεση ανάγκης στις πρώτες τέσσερις στροφές της διοργάνωσης λόγω τραυματισμών και κορωνοϊού. Σαν αποτέλεσμα, ισάριθμες ήττες.

Οπως στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ, οι παίκτες του Ρίμας Κουρτινάιτις πάλεψαν για μεγάλο διάστημα και στη Βιτόρια απέναντι στην Μπασκόνια. Και από εκεί πάντως με άδεια χέρια έφυγαν (77-60).

Απόψε η Χίμκι μετρά σημαντικές επιστροφές σε σύγκριση με τα προηγούμενα της λίγκας. Οι γκαρντ Σβεντ, Βορόνοφ και οι φόργουορντ Τίμα, Μίκι είναι έτοιμοι, παίζοντας και στην ήττα της Δευτέρας από την Αστάνα για τη VTB (88-89). Σταθερά εκτός οι γκαρντ Μακ Κόλουμ, Γιόβιτς και ο ψηλός Μονρό.

ΜΑΚΑΜΠΙ (1-3): Αμεση ανάκαμψη αναζητούν οι Ισραηλινοί που μετά τη νίκη της πρεμιέρας κόντρα στην Αλμπα τρέχουν σερί τριών ηττών. Ολες πάντως ήρθαν στο όριο. Στο πρώτο σκέλος της διπλής αγωνιστικής άργησαν να «ξυπνήσουν» στην ήττα από την Μπάγερν, ενώ δύο μέρες αργότερα είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Ο γκαρντ Ουίλμπεκιν ήταν ξανά ο κορυφαίος επιθετικά, ισοφαρίζοντας λίγο πριν από το τέλος, αλλά ένα τρίποντο στην εκπνοή χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες (85-82). Αυτή τη φορά οι Ισραηλινοί είχαν καλά ποσοστά από την περίμετρο, αλλά τα αρκετά χαμένα ριμπάουντ και τα πολλά λάθη τους στέρησαν τη νίκη.

Δεν έχουν ακόμη ντεμπουτάρει στη σεζόν οι γκαρντ Ντι Μπαρτολομέο, Ζούσμαν και ο φόργουορντ Κάσπι.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Προφανώς και οι Σβεντ, Τίμα, Μίκι θα κάνουν ακόμη πιο μαχητικούς τους γηπεδούχους, ωστόσο δεν μπορούν ως δια μαγείας να λύσουν όλα τα προβλήματα. Οχι πως η Μακάμπι αποτελεί υπόδειγμα σταθερότητας, αλλά μοιάζει πιο έτοιμη αυτή τη στιγμή. Πάμε στο διπλό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.