Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:
Πριν λίγες ημέρες ο αναρμόδιος Υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιώργος Γεραπετρίτης «προκήρυξε» μειοδοτικό διαγωνισμό επιδιώκοντας εκπτώσεις σε εθνικά θέματα που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά. Ως μη όφειλε, ως ξερόλας διπλωμάτης ή αντικαθιστώντας τους κ Δένδια, Παναγιωτόπουλο, με παντελή έλλειψη εθνικής ευαισθησίας δήλωσε: «Όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».
Φυσικά και δεν χάνει χρόνο η Τουρκική κυβέρνηση να ψηφίσει έναν νέο νόμο με τον οποίο διευρύνει την περιοχή ευθύνης της στο Αιγαίο για δικαιώματα έρευνας και διάσωσης! Καθορίζει με λίγα λόγια ότι στο μισό Αιγαίο έχει τα συγκεκριμένα δικαιώματα.
Ο Υπ. Συγκοινωνιών της Τουρκίας Αντίλ Καραισμαίλογλου αναρτά στο τουΐντ: «Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στην Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης». Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζει και το σχετικό γεωγραφικό χάρτη (με το μωβ χρώμα γενικά η νέα περιοχή αναζήτησης και διάσωσης και εντός αυτής η υφιστάμενη), με κατοχυρωμένες Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας περιοχές, εντάσσοντας υπό τουρκική κυριαρχία το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από Κρήτη μέχρι Κύπρο!
Φυσικά και έλαβε την αρμόζουσα απάντηση (όχι από τον κ Γεραπετρίτη) αλλά από το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.
Πως είναι δυνατόν Έλληνες Υπουργοί να ταυτίζουν την Ελληνική κυριαρχία με τα έξι (6) μίλια και να δίνουν το δικαίωμα στην Τουρκία να προβαίνει σε ακραίες παραβιάσεις συνόρων και να ψηφίζει νόμους που προφανώς δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, αλλά δημιουργούν αμφισβητήσεις και «νέα τοπία». Επιπλέον πλουτίζουν την τουρκική φαρέτρα επιχειρημάτων εναντίον της Ελλάδας για το Διεθνές Δικαστήριο.
Ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας στην ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων που ακολούθησε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν συμμερίσθηκε την άποψη Γεραπετρίτη, αντίθετα τόνισε πως η γραμμή της Ελλάδας είναι τα δώδεκα μίλια. Την ίδια θέση άφησαν να εννοηθεί και οι Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) μετά την ενημέρωσή τους από τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Πολλά τα αρνητικά σχόλια και από βουλευτές της συμπολίτευσης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους.
Ερωτηματικά δημιουργεί στη δήλωση Γεραπετρίτη η χαλαρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και η δήθεν κάλυψη από τη δήλωση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια.
Η κ Φώφη Γεννηματά την χαρακτήρισε απαράδεκτη και δήλωσε: «Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα δώδεκα μίλια, τελεία και παύλα». Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσουν οι υπουργοί του δηλώσεις για χωρικά ύδατα στα έξι μίλια.
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς πρέσβης ε.τ. σχολίασε: «Η δήλωση αυτή καλόν είναι να διορθωθεί. Προτιμότερο για τα ζητήματα αυτά να ομιλεί πρώτος ο ΥΠ.ΕΞ. Καμιά Ελληνική κυβέρνηση μετά το 1974 δεν ταύτισε δημόσια τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα έξι ναυτικά μίλια. Κρίμα».
Ο Μάνος Καραγιάννης αναπλ. Καθ. Διεθνούς Ασφάλειας του King’w College London έγραψε: «Αν αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή τότε υπάρχει σοβαρή υποχώρηση. Μήπως να το ξανασκεφτείτε;».
Κι άλλοι πολλοί πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί …. καταδίκασαν τη θέση Γεραπετρίτη.
Μαζέψτε τα και μαζέψτε τον ή στείλτε τον στα εξ(α)ι μίλια …. έξω και μακριά από την κυβέρνηση!