Το 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας



Το 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης συμμετείχε με ανακοίνωση στο 6ο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, που διοργάνωσε η Ε.Ε.Π.Ε.Κ. διαδικτυακά στις 16-18 Οκτωβρίου. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκε κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα προώθησης της φιλαναγνωσίας με θέμα: «Διαβάζοντας γίνομαι καλύτερος άνθρωπος» στο οποίο συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί και το τμήμα Α2 του σχολείου. Διαβάστηκε το εφηβικό ιστορικό μυθιστόρημα «Ξυπόλητοι ήρωες» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται στην κατοχική Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα από τα πιο καλογραμμένα εφηβικά ιστορικά μυθιστορήματα και να εξοικειωθούν με τη χρήση ψηφιακών μέσων η οποία, κατά γενική εκτίμηση, συνέβαλε στην ευχάριστη πρόσληψη του βιβλίου. Ακόμη, η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα ενδυνάμωσε την αίσθηση του ανήκειν σε μια αναγνωστική κοινότητα και τόνωσε την αυτοπεποίθησή τους. Κατανόησαν τη διαδικασία με την οποία διαμορφώνεται μέσα στο λογοτεχνικό κείμενο η ατομική ταυτότητα των ηρώων εφήβων και διερεύνησαν το πώς επηρεάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως αυτές περιγράφονται στο μυθιστόρημα. Και όπως διαπιστώνει ο Τοντορόφ η λογοτεχνία «πέρα από το να παρέχει μια απλή τέρψη, μια ψυχαγωγία για τα μορφωμένα άτομα, επιτρέπει στον καθένα να ανταποκριθεί καλύτερα στην κλίση του να είναι ανθρώπινος».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.