Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: 15 Οκτωβρίου απεργούμε για μόρφωση, υγεία και εργασιακά δικαιώματα – Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΚοζάνηςΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΑΡΑ – ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ –  ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ – ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική. Η υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία. Κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Συκοφαντούν, απειλούν, επιδιώκουν να φιμώσουν όποιον διεκδικεί. Προκαλούν με την αναλγησία τους απέναντι στον λαό την ίδια στιγμή που δίνουν προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις. 

Εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας η καθημερινότητα στο σχολείο γίνεται αφόρητη. Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί μαζί με τις δικές τους αγωνίες έχουν να διαχειριστούν τους φόβους και τα άγχη, την ανασφάλεια των μαθητών, τα ερωτήματα των γονιών σε συνθήκες που το μάθημα γίνεται δύσκολο και πολύπλοκο.

 • Δε μειώνουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις. Στοιβάζουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό για την αποφυγή του συγχρωτισμού. 
 • Αρχές Οκτωβρίου και ακόμα υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Στην περιοχή της Κοζάνης υπάρχουν κενά ακόμα σε ειδικότητες, παράλληλη στήριξη και τμήματα υποδοχής.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 60 κενά στη Β’βάθμια Εκπαίδευση!
 • Οι ελλείψεις στην καθαριότητα είναι εξόφθαλμες. Παρά την ηρωική προσπάθεια των καθαριστριών/ών είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Χαρακτηριστικά στο Δήμο Κοζάνης η φετινή χρόνια ξεκίνησε με 3 εργαζόμενες λιγότερες, με συμβάσεις εργασίας με λιγότερες ώρες, τη στιγμή που δεν φτάνουν ούτε σε κανονικές συνθήκες.
 • Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα οι οδηγίες είναι συγκεχυμένες. Μόνο περισσότερη αναστάτωση δημιουργείται. Ήδη 5 σχολεία στην περιοχή μας έχουν κλείσει ενώ σε άλλα 5 έχουν κλείσει μεμονωμένα τμήματα. Μοριακά τεστ δεν πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους. 
 • Ανακαλούν ή βάζουν εμπόδια στις άδειες σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. 
 • Η κυβέρνηση επιμένει στην απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική επιλογή της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη που έχει καταδικαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αξιοποιεί με άθλιο τρόπο την τηλεκπαίδευση ως μέτρο καταστολής των μαθητικών αγώνων, επιδιώκοντας να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε παιδονόμους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Συμπλέοντας με την κυβερνητική πολιτική, οι πλειοψηφίες ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ Κοζάνης αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση των μέτρων προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικά στο ΣΕΠΕ Κοζάνης οι παρατάξεις ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ & Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (πρώην ΣΥΝΕΚ) όχι μόνο κωλυσιέργησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ., καθώς ανέβαλαν επανειλημμένα  τη δια ζώσης συνεδρίαση, αλλά αρνήθηκαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να οργανώσουν κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας και καλούν μια «πριβέ συνάντηση» με αντιπροσωπεία 2 ατόμων από το Δ.Σ. με το Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης στο όνομα «της προστασίας της υγείας και των περιοριστικών μέτρων». Αυτοί που εδώ και 1 μήνα με ανοιχτά τα σχολεία, με στοιβαγμένους τους μαθητές στις τάξεις, δεν έχουν βγάλει κουβέντα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών  μέτρων προστασίας και δε δέχονται καν να γίνει μια ανοιχτή Γενική Συνέλευση (με όλα τα μέτρα προστασίας) από κοινού με εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων, επικαλούνται τα μέτρα προστασίας για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το κίνημα είναι σε θέση να οργανώσει τον αγώνα του σε όλες τις συνθήκες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μπορεί να δείξει πειθαρχημένη απειθαρχία και να διεκδικήσει τα δικαιώματα που η κυβέρνηση πάει να ξηλώσει εκμεταλλευόμενη την πανδημία.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καλεί όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στην απεργιακή συγκέντρωση που καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία, στους Δήμους & την Περιφέρεια, στην Εκπαίδευση. 

ΩΣ ΕΔΩ – ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

 • Μείωση εδώ και τώρα των μαθητών σε 15 ανά τμήμα. 
 • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Βρισκόμαστε κοντά στους μαθητές που αγωνίζονται και απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Υπερασπιζόμαστε τον δίκαιο αγώνας τους!

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ! ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, ο Σύλλογός μας συμμετέχει, στην 24ωρη απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 που κήρυξε η Δ.Ο.Ε.

Απαιτούμε άμεσα:

 • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας!
 • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. 
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

                                                    

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΤΟΥΛΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.