Τεκμήριο αθωότητας και Χρυσή Αυγή – Του Αναστάσιου Γ. Καραλίγκα, Δικηγόρου

Του Αναστάσιου Γ. Καραλίγκα, Δικηγόρου:

Οι Χρυσαυγίτες καταδικάσθηκαν. Με πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου.

Είναι πλέον ένοχοι για τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν με το κατηγορητήριο και έχουν χαρακτηρισθεί ως « εγκληματική συμμορία », σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Μέχρι το Εφετείο.

Ναι, αυτό είναι γνωστό. Παγκοσμίως πλέον, αφού η δημοσιότητα που έλαβε η Απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων της 7ης Οκτωβρίου είναι τεράστια.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι πως έχουν πλέον τη δυνατότητα να γίνουν πλούσιοι. Η συμπεριφορά σύσσωμης σχεδόν της ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων εν όψει της ετυμηγορίας του ποινικού δικαστηρίου παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων , όπως αυτό κατοχυρώνεται νομικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι λοιποί αρχηγοί των κομμάτων, όπως και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης γνωρίζουν –ή όφειλαν να γνωρίζουν– ότι δεν δικαιούνται να σχολιάζουν μια δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πόσο μάλλον να παρελαύνουν έξω από το Εφετείο πριν την έκδοση της απόφασης φωνάζοντας ότι «δεν είναι αθώοι».

Ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον σε ‘αντιφασισμό’. Πολύ τη μόδας πλέον ο όρος…

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Στις 26 Φεβρουαρίου 2019 ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή ο Νόμος 4596/2019. Από τη ημέρα αυτή ενισχύθηκαν κατά πολύ τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Με βασικότερο όλων των δικαιωμάτων τους, το τεκμήριο της αθωότητας. Που ισχύει μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη τους. Δηλαδή μέχρι να κρίνει περί της ενοχής τους και ο Άρειος Πάγος. Κι όποιος πολιτικός το παραβιάζει, τους πληρώνει. Έτσι απλά. Νέτα σκέτα.

Παραθέτω τις σχετικές διατάξεις, προς γνώση και συμμόρφωση (που λέμε εμείς οι δικηγόροι) όλων των πολιτικών . Εκλεγμένων και επίδοξων . Όλων, όσοι εμπίπτουν στην έννοια των «δημοσίων αρχών», που θεσπίζει το άρθρο 7.

Άρθρο 5 : Σκοπός, αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής : 1. Σκοπός του παρόντος είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2016/343/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L 65), με την οποία θεσπίζονται κοινοί ελάχιστοι κανόνες σχετικά με: α) ορισμένες πτυχές του δικαιώματος στο τεκμήριο αθωότητας κατά την ποινική διαδικασία και β) το δικαίωμα παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του κατά την ποινική διαδικασία.

2.Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται σε φυσικά πρόσωπα που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα, σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, από τη στιγμή που ένα πρόσωπο θεωρείται ύποπτο ή κατηγορείται για τέλεση αξιόποινης πράξης, έως: α) την περάτωση της διαδικασίας με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή αμετάκλητο βούλευμα, αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ή β) τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο ή την απόρριψη της έγκλησης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν δεν έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη.

Άρθρο 6 Τεκμήριο αθωότητας : Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται άρθρο 72Α, ως εξής:

«Άρθρο 72Α Τεκμήριο αθωότητας. Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο.».

Άρθρο 7 Δημόσιες αναφορές στην ενοχή προσώπου
Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, προς αποκατάσταση της βλάβης, την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης.

Σύμφωνα , λοιπόν, με τις παραπάνω διατάξεις, που ισχύουν από τις 25.02.2019, τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και γενικά οι δημόσιες αρχές, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας όταν προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία ΠΡΟΔΙΚΑΖΟΥΝ την δικαστική κρίση της υποθέσεως.

Ειδικά στη χώρα μας έχουμε και προηγούμενο από την περασμένη δεκαετία όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ, απόφαση της 24.5.2011, Κώνστας κατά Ελλάδος) καταδίκασε την Ελλάδα, διότι δύο υπουργοί (ανάμεσά τους ο τότε υπουργός δικαιοσύνης,) δημόσια αναφέρθηκαν σε δίκη που εκκρεμούσε στο εφετείο. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή είχε δημοσιευτεί πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του προσφεύγοντος!

Οι Χρυσαυγίτες είναι ένοχοι. Αλλά σύντομα και ενάγοντες απέναντι σε πολλούς πολιτικούς.

Κρείττον σιγάν, κυρίες και κύριοι πολιτικοί. Το να μιλάς φέρνει ψήφους. Αλλά πονάει στην τσέπη…

3 σχόλια στο άρθρο “Τεκμήριο αθωότητας και Χρυσή Αυγή – Του Αναστάσιου Γ. Καραλίγκα, Δικηγόρου

 1. Εγκληματικη οργανωση με εισαγωγικα;
  Δηλαδη για σενα οψιμε συνηγορε ,κηνσορα και τιμητη των παντων,η ανθρωποκτονος και ναζισουσα οργανωση ειναι ” εγκληματικη οργανωση” με εισαγωγικα;
  Τα εισαγωγικα δηλωνουν κατι αλλο απο το οντως αληθινο!
  Ναι η οχι;τα εισαγωγικα αλλοιωνουν την σημασια των λεξεων και υποδηλωνουν κατι αλλο!ναι;η οχι;
  Με την νηφουσα και τετραπερατη σκεψη σου και με τα εισαγωγικα προδηλωνεις οτι η ναζιστικη οργανωση ΔΕΝ ειναι και τοσο εγκληματικη!
  Τι σας πιανει μερικους που υποτιθεται πως μαθατε δυο κολυβογραμματα και βαζετε σε εισαγωγικα τις λεξεις;γιατι δεν λετε ακριβως τι θελετε να πειτε;αλλος ειναι Κολοκοτρωνης με εισαγωγικα,αλλος μικρογιαννης με εισαγωγικα!
  Παμε στο θεμα μας τωρα!
  Η εισαι που γαλαντομος και ανοιχτοχερης η εισαι πολυ καρμιρης και seli elli(σφιχτο χερι) που λενε και οι τουρκοι!
  Ποιο ειναι το μεγαλυτερο κακο κυριε Πρυτανη της συνηγοριας,Δημοσθενη της δικηγοριας;
  Τα χρηματα που θα επιδικασθουν και θα αποδοθουν στα λερα αποβρασματα της κοινωνιας η ο πονος,το δακρυ,ο θανατος ελληνων και ξενων ανθρωπων;
  Στη σκουριασμενη ζυγαρια σου,στον ενα ζυγο βαλε τα χρηματα που θα παρουν οι σκοτεινογαυγιτες και στον αλλο ζυγο βαλε ενα δακρυ,μονο ενα δακρυ της χαροκαμενης μανας,ενα και οχι τα πιταμια των δακρυων της!
  Και σε ρωτω περισπουδαστε και τρανε συνηγορε της λογικης
  Ποιος ζυγος ειναι πιο βαρυς;
  Υπαρχουν καποιες περιπτωσεις ,υπαρχουν γεγονοτα στα οποια η σιωπη δεν ειναι χρυσος,αλλα η σιωπη ειναι συνενοχη!
  Το κρειττον του λαλειν,το σιγαν ,γραφτηκε για να περιοριζει την μωρια και την ενδεια επιχειρηματων!
  Εδω εχουμε αποδειξεις,εχουμε νεκρους,εχουμε δακρυ!
  Τωρα που δικαζεται το ναζιστικο μορφωμα,ισχυει το παρακατω αποφθεγμα του Τζων Σταινμπεκ!”ενας ανθρωπος χωρις λογο ειναιωενας ανθρωπις χωρις σκεψη!
  Και προς επιρρωσιν του παραπανω,διαβασε και αυτο!
  Σιωπη πριν γεννηθουμε,σιωπη μετα θανατον.Η ζωη δεν ειναι τιποτα αλλο παρα θορυβος σε δυο αβυσσαλεες σιωπες!
  Ιζαμπελ Αλιεντε!χιλιανη συγγραφεας!
  Οταν γιορταζει η δημοκρατια ,ολοι βγαινουν στους δρομους,ολοι πανηγυριζουν,ολοι αναστενονται,ο ηλιος ειναι πιο λαμπερος!
  Εν κατακλειδι,αν και θα μπορουσα να γραφω για ωρες,πανω σε τετοια αρθρα,ενα θα πω!
  Η εγκληματικη οργανωση δεν μπαινει σε εισαγωγικα,μπαινει στον σκουπιδοτενεκε της Ιστοριας,εκει που ειναι οι δωσιλογοι,τα επταχρονιτικα και οι μπακουρενιοι γαυ,γαυγιτες!
  Υστερογραφο!
  Για να μετριασουν τα τρεμαμενα ποντικια την ποινη τους,λενε στο δικαστηριο πως ειναι ζωοφιλοι!
  Ακουσον!ακουσον!αγαπανε τα ζωα τα λερα και δυσωδη παρα φυσιν ανθρωπιδια και σκοτωνουν ΑΩΡΑ παλικαρια,ελληνες και μεταναστες!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.