Τι απαντά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής



Σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή η Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Διευθέτηση ιδιοκτησιακού ζητήματος ακινήτου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής Κοζάνης» το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 9627/16.9.2020 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Κυριάκου Βελόπουλου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, εμβαδού 4.562,40 τ.μ., θεμελιώθηκε το 1992 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2002. Το Μουσείο, οι χώροι στάθμευσης και ο αύλειος χώρος καταλαμβάνουν τις υπ’ αρ. 1132 και 1133 ιδιοκτησίες, σύμφωνα με την οριστική διανομή του 1940 του αγροκτήματος της Δ.Ε. Αιανής, του Δήμου Κοζάνης, στην Π.Ε. Κοζάνης.

Τα εν λόγω οικόπεδα ανήκουν στον Δήμο Κοζάνης και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αιανής, και μόλις τους τελευταίους μήνες έχουν εκκινήσει από το ΥΠΠΟΑ οι διαδικασίες για την παραχώρησή τους.

Ειδικότερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με την ΥΔΟΜ του Δήμου Κοζάνης, έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο στην αρχιτεκτονική αποτύπωση όλων των κτισμάτων του κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου, καθώς και στην καταγραφή παλαιότερων αυθαιρεσιών, προκειμένου να προχωρήσει στην τακτοποίησή τους, κατ’ εφαρμογή του Ν. 4495/2017.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η υπαγωγή του κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου Αιανής στο Ν. 4495/2017 και η έκδοση της τελικής οικοδομικής άδειας του Μουσείου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η άδεια της επέκτασής του.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία της δωρεάς των εν λόγω οικοπέδων στο ΥΠΠΟΑ, από το Δήμο Κοζάνης και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αιανής.

Με την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων είναι δυνατή η επέκταση του υφιστάμενου κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου της Αιανής. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσουν σε μελέτες ωρίμανσης, προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση από εθνικά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ένταξη του εν λόγω έργου.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.