ΠΔΜ: Συμμετοχή του τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στο διαδικτυακό εργαστήριο του έργου SARUREΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Συμμετοχή του τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στο διαδικτυακό εργαστήριο του έργου SARURE – πρωτοβουλία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στις απομακρυσμένες περιοχές από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2020 διαδικτυακά το εργαστήριο του προγράμματος SARURE με αντικείμενο τα σχέδια δράσης της κάθε Περιφέρειας που συμμετέχει για την βελτίωση των συνθηκών του «επιχειρείν»  στον τομέα του λιανικού εμπορίου στις απομακρυσμένες περιοχές. 

Το έργο SARURE υλοποιείται στo πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Europe 2014-2020. Στόχος του έργου είναι η προώθηση των περιφερειακών πολιτικών για την ενίσχυση του λιανικού εμπορίου, της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Στo πλαίσιο αυτό, στο εργαστήριο υπήρξε συμμετοχή όλων των εκπροσώπων από τις 7 χώρες που συμμετέχουν (Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σουηδία), προκειμένου να παρουσιάσουν τα σχέδια δράσεων τους εμπνευσμένα επίσης από τις καλές πρακτικές των συνεργαζόμενων χωρών –όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις- ώστε να στηρίξουν με καινοτόμες μεθόδους το λιανικό εμπόριο στις απομακρυσμένες περιοχές τους. Οι παρουσιάσεις των σχεδίων δράσεων όλων το χωρών συνοπτικά περιελάμβαναν τα εξής:

  • Ειδίκευση και έξυπνη ανταγωνιστικότητα
  • συνδυασμό διαδικτυακών καταστημάτων και τοπικών προϊόντων
  • σεμινάρια για τοπικούς επιχειρηματίες, συνεργασία και δικτύωση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου 
  • ενίσχυση των σημείων εξυπηρέτησης των κατοίκων στα χωριά – διεύρυνση των υπηρεσιών / προϊόντων που τα μικρά καταστήματα προσφέρουν
  • δημιουργία συνεργατικών σχημάτων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στους ορεινούς, δυσπρόσιτους όγκους και διαδημοτική συνεργασία
  • διάγνωση των αναγκών των επιχειρήσεων, υποστήριξή τους και εστιασμένες παρεμβάσεις / χρηματοδοτήσεις
  • διάθεση πόρων για την δημιουργία  καταστημάτων που θα προσφέρουν πολλαπλές υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές.

Η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς υποστήριξης του λιανικού εμπορίου ετοιμάζουν το αντίστοιχο σχέδιο δράσης για την περιοχή μας που θα υποστηρίξει το λιανικό εμπόριο τα επόμενα χρόνια και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. 

Το έργο SARURE διαθέτει ιστοσελίδα όπου αναρτώνται άρθρα σχετικά με το έργο και γενικότερα με το λιανικό εμπόριο στις περιοχές των εταίρων. 

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου https://www.interregeurope.eu/sarure/ ή το σχετικό τμήμα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας https://www.pdm.gov.gr/erga-ke-drasis/programmata-ke-synergasies/interreg-europe/sarure/

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.