Τιμήσαμε στο Βελβεντό την Αγία Νεομάρτυρα Ακυλίνα τη Ζαγκλιβερινή – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Τιμήσαμε (27-9-2020) στο Βελβεντό (στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, την Αγία Νεομάρτυρα Ακυλίνα τη Ζαγκλιβερινή.

Η αγία Ακυλίνα κατάγεται από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης. Παραδόθηκε από τον εξισλαμισμένο πατέρα της στους Τούρκους κατακτητές για τον – με την πειθώ ή τη βία – εξισλαμισμό της. Μπροστά στους Τούρκους κριτές έδωσε μαρτυρία πίστης, βασανίστηκε ανηλεώς και μαρτύρησε για το Χριστό στη γενέτειρά της, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1764. Ήταν 18 ετών.

Οι Τούρκοι την έθαψαν στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Ζαγκλιβερίου. Τη νύχτα, τολμηροί νέοι του χωριού, ξέθαψαν και έθαψαν αλλού, σε άγνωστο τόπο, για να μη μπορεί να εντοπιστεί από τους Τούρκους, το λείψανο της αγίας Μάρτυρος συμπατριώτισσάς τους.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ακυλίνας βρέθηκε, θεία βουλήσει, θαμμένο έξω από τη νότια πόρτα του Αγίου Βήματος του ιστορικού Ναού των Ταξιαρχών στην ορεινή Όσσα του Λαγκαδά, στις 8 Φεβρουαρίου του 2012.

Το φθινόπωρο του 2012 από την Ενορία του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, πιστοί από το Βελβεντό, το Πλατανόρεμα, την Αιανή, ταξιδέψαμε μέχρι την Όσσα και προσκυνήσαμε εκεί το ιερό λείψανο της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνας και το ιερό λείψανο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας.

Αγιογραφήσαμε στον Άγιο Διονύσιο στο Βελβεντό τις δύο Νεομάρτυρες Ακυλίνα και Κυράννα και τιμάμε κάθε χρόνο με Εσπερινό, Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία τα ιερά πρόσωπά τους στην ημέρα της μνήμης τους.

Η φετινή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος, μας βρίσκει όλους, μικρούς και μεγάλους, με μάσκες, για την – σύμφωνα με τους γιατρούς – προφύλαξη όλων από τον αόρατο, επιτιθέμενο και φονικό ιό. Εδώ ακούμε τους γιατρούς. Και δρούμε με προσοχή και προσευχή. Για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, για τη διασφάλιση της προσωπικής μας, της οικογενειακής μας, της δημόσιας υγείας.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.