Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος: Ο Θεός είναι αγάπη – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Την Μετάσταση του αγίου αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου και του δικαίου Γεδεών (1350 π.Χ.) γιορτάζει (26 Σεπτ.) η Εκκλησία.

Τη Θεία Λειτουργία τελέσαμε (26-9-2020) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Στο τέλος ψάλαμε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως Γεδεών ιερομονάχου. Ο ιερομόναχος και αρχιμανδρίτης Γεδεών ήταν ο προκάτοχός μου (πριν το Μάρτιο του 1977) στην Αιανή. Ο Θεός να τον αναπαύει.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, μας άφησε στην Καινή Διαθήκη, ως ανεκτίμητο θησαυρό, το τέταρτο Ευαγγέλιο, την Αποκάλυψη και τρεις Επιστολές.

Από την Εκκλησία ο Ιωάννης ονομάστηκε Θεολόγος (μέχρι σήμερα σε τρία πρόσωπα η Εκκλησία έδωσε τον τίτλο ‘’Θεολόγος’’) και πήρε τον τίτλο του Ευαγγελιστή της αγάπης.

Ο Ιωάννης περισσότερο απ’ όλους τους Αποστόλους και τους Ευαγγελιστές κήρυξε για την αγάπη – την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους, την αγάπη των ανθρώπων προς το Θεό και την αγάπη των ανθρώπων μεταξύ τους.

Η αγάπη (πρέπει να) είναι το πρώτο και κύριο γνώρισμα των χριστιανών. Γράφει στο Ευαγγέλιό του ο άγιος Ιωάννης: ‘’εν τούτω γνώσονται ότι εμοί μαθηταί εστέ, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις’’ (Ιωάνν. 13, 35). Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλον.

Στις Επιστολές του γράφει: ‘’Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ’’ (Α’ Ιωάνν. 4, 16). Ο Θεός είναι αγάπη, κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη, ζει μέσα στο Θεό, κι ο Θεός μέσα σ’ αυτόν.

Στην ίδια Επιστολή: ‘’Εάν τις είπη ότι αγαπώ τον Θεόν, και τον αδελφόν αυτού μισή, ψεύστης εστίν. Ο γαρ μη αγαπών τον αδελφόν ον εώρακε, τον Θεόν ον ουχ εώρακε πώς δύναται αγαπάν; και ταύτην την εντολήν έχομεν απ’ αυτού, ίνα ο αγαπών τον Θεόν αγαπά και τον αδελφόν αυτού’’ (Α’ Ιωάνν. 4, 20-21). Αν κάποιος πει ‘’αγαπώ το Θεό’’, μισεί όμως τον αδελφό του, είναι ψεύτης. Γιατί, πραγματικά, αυτός που δεν αγαπάει τον αδελφό του, που τον βλέπει, πώς μπορεί να αγαπάει το Θεό που δεν τον βλέπει; Αυτή την εντολή, μας έδωσε ο Χριστός: Όποιος αγαπάει το Θεό, πρέπει να αγαπάει και τον αδελφό του.

Τόσο περισσότερο είναι επίκαιρο πάντα το κήρυγμα του Ευαγγελιστή Ιωάννη για την αγάπη, όσο κάθε φορά και μάλιστα σήμερα η αγάπη κοντεύει να είναι άγνωστο πράγμα στον κόσμο.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος: Ο Θεός είναι αγάπη – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

  1. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει!(απο τον ύμνο της αγάπης)

    - Edit

    Απαντήστε

    Αυτά τα ωραία σας λόγια Πάτερ τι σχέση έχουν με τα μισάνθρωπα και γεμάτα διχασμό:ζήτω!ζήτω!του ελαχίστου ….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.