Κινηματική συλλογικότητα «Ενέργεια –Περιβάλλον SOS»: Όχι στην ερημοποίηση και περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας

Σήμερα ο νομός Κοζάνης και Φλώρινας αλλά και ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στα πρόθυρα ή καλύτερα στην αρχή μιας πρωτοφανούς ολικής καταστροφής και ερημοποίησης.

Συγκεκριμένα έχουν κλείσει ήδη σχεδόν όλα τα εργοστάσια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τα αντίστοιχα Ορυχεία. Αυτό έχει ήδη τις πρώτες συνέπειες:

  • Έκλεισε η ΜΕΤΕ ορυχείου Προσηλίου που τροφοδοτούσε με κάρβουνο τα εργοστάσια της ΔΕΗ και απολύθηκαν 35 εργαζόμενοι
  • Πολλοί εργολάβοι ΑΗΣ και Ορυχείων που έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν ανανεώθηκαν απέλυσαν τους εργαζόμενους ή τους έχουν σε αναστολή για 2 μήνες
  • Πριν λίγες μέρες το Σωματείο οδηγών φορτηγών ανακοίνωση ότι το 40% των οδηγών βγήκε ήδη στην Ανεργία
  • Εκατοντάδες Θέσεις Συμβασιούχων (8μηνα- Δίμηνα) χάνονται επειδή με τη λήξη της Σύμβασης η θέσεις δεν αναπληρώνονται
  • Το ΛΚΔΜ ανακοίνωση ότι μέσα στο 2020 χάθηκαν 800 θέσεις εργασίας
  • Μέσα στο 2020 βγαίνουν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 1000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ, θέσεις που ουδέποτε θα αναπληρωθούν.
  • Αυτό εκτός από το δράμα των ανέργων και των οικογενειών τους έχει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην οικονομία της Περιοχής 

Αυτά όλα από δω και στο εξής θα πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές κυρίως συνέπειες.

Εκτός όμως από τα οικονομικά αυτό που πολλοί δεν το περίμεναν είναι ότι συντελείτε και μια περιβαλλοντική καταστροφή με τεράστιες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων που θα επιλέξουν να μείνουν στην Περιοχή. Αυτή η καταστροφή πού όμοιά της δεν έχει γνωρίσει καμιά Περιοχής της Χώρας μας συντελείται σε τρία κυρίως επίπεδα και σε πολλά άλλα επιμέρους.

  1. Η Περιοχή μας γίνεται σκουπιδότοπος της Βόρειας Ελλάδας μέσω της «Εγνατίας των απορριμμάτων» και Χώρος απόθεσης Αμιάντου ολόκληρης της Χώρας. Και το χειρότερο είναι ότι προβλέπεται εδώ να γίνεται η καύση των σκουπιδιών σε μονάδες παραγωγής Ενέργειας ισχύος από 60 έως 660 MW!!! Τεράστια Ισχύ για αυτού του είδους τα εργοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα υπάρχει αφόρητη βρώμα από τα εκατοντάδες φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται καθημερινά Θα έχουμε στην ατμόσφαιρα διοξίνες και άλλα βαριά μέταλλα που έχουν ταυτιστεί άμεσα με καρκινογένεση και άλλες ασθένειες
  2. Τα αντίστοιχα ορυχεία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών που κλείνουν μένουν ορθάνοιχτα παρατημένα χωρίς να τηρούν κανέναν όρο από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχαν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα και προέβλεπαν τον τρόπο κλεισίματος των ορυχείων.  Τα πρανή ενώ έπρεπε να γίνουν οριζόντια παρέμειναν κάθετα ώστε να περιμένουμε με μαθηματική ακρίβεια εκτεταμένες αυταναφλέξεις των λιγνιτών με τεράστιες εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει συνεπακόλουθο ντόμινο κατολισθήσεων όπως γίνεται στο Ορυχείο Αμυνταίου. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τον διαρρηγμένο υδροφόρο ορίζοντα κλπ. 
  3. Ταυτόχρονα η περιοχή μας, λόγω ύπαρξης των δικτύων Υψηλής, Τάσης, μειωμένης φορολογίας, επιδοτήσεων και ΕΟΖ, επιλέγεται από τους κερδοσκόπους για να εγκατασταθούν τεράστια Αιολικά και Φωτοβολταικά Πάρκα. Οι εκτάσεις που θα καλυφθούν ξεπερνάν τις 200.000 στρέμματα  και η Ισχύς τα 10 GW (10.000 MW)!!! Καταστροφές στα Δάση, στα βοσκοτόπια, στον υδροφόρο ορίζοντα στο μικροκλίμα κλπ. Το χειρότερο όλων είναι αυτό που μας περιμένει αλλά δεν το γνωρίζουμε αφού δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε αντίστοιχο προηγούμενο επειδή απλά πουθενά στον κόσμο δεν έχουν γίνει τέτοιας τεράστιας έκτασης βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Απέναντι σ αυτά υπάρχουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και άλλοι που «στήνουν πλάτη» Βοηθάνε δηλαδή την Κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της με το ελάχιστο πολιτικό κόστος. Στον αντίποδα υπάρχουν, κάποια διάσπαρτα κινήματα που έχουν κάνει κάποιες σποραδικές κινητοποιήσεις και μια κοινωνία μουδιασμένη να παρακολουθεί την πολύπλευρη καταστροφή που την αισθάνεται ότι έρχεται.

Πάνω σ αυτό το πρόβλημα συζητήσαμε και  εμείς για να αποφασίσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα οργανωθούμε και θα δράσουμε. Δημιουργήθηκε και συνεδρίασε για 2η Φορά η κινηματική συλλογικότητα «Ενέργεια –Περιβάλλον SOS» 

Η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στο συντονισμό και την κοινή δράση όλων των κινήσεων και των πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της Περιοχής μας, δεν συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή και ερημοποίηση   

Σ αυτή την προσπάθεια χωράνε όλοι όσοι συμφωνούν σε ένα στοιχειώδη πλαίσιο που οι ίδιοι θα αποφασίσουν και θα αποφασίζουν κάθε φορά μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν κάνουμε κομματικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Η κίνηση αυτή θα έχει τα δικά της όργανα που θα αποφασίζουν για την πορεία της και τη δράση της. 

«Ενέργεια –Περιβάλλον SOS» 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.