Masterplan Δυτικής Μακεδονίας: Από την τεχνητή νοημοσύνη στο Ησιόδειο άροτρο – Άρθρο της Αθανασίας Βακωνάκη



Δεν ξάφνιασε η ανακοίνωση του σχεδίου αναπτυξιακής μετάβασης για την Δ. Μακεδονία γιατί ήταν εξαιρετικά προβλέψιμο.

Όταν πριν εβδομήντα χρόνια ιδρύθηκε η Δ.Ε.Η. υπήρξε η κινητήριος δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας, τα δε λιγνιτικά κοιτάσματα της Δ. Μακεδονίας αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της. Εβδομήντα χρόνια μετά το masterplan της Κυβέρνησης μας επιστρέφει στο παρελθόν γιατί όχι μόνο δεν οραματίζεται το μέλλον αλλά ούτε καν στο παρόν δεν αναφέρεται. 

Μέσα από αοριστολογίες και γενικόλογα μας προτρέπει να παραμείνουμε μόνο στη φτωχή λογική (τουρισμός – υπηρεσίες – πρωτογενής τομέας) καθιστώντας μας αμήχανους και χρεωμένους εσαεί.

Το masterplan όμως κατέδειξε περίτρανα δυο παραμέτρους:

Πρώτον, την απουσία σχεδίου και πρότασης από τους θεσμούς και φορείς της περιοχής και 

Δεύτερον, την αποικιοκρατική αντίληψη της Κυβέρνησης για την Δ. Μακεδονία.     

Όταν η πολιτισμένη Δύση διατρέχει τον 22ο αιώνα επενδύοντας στη γνώση, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, εμείς καλούμαστε να διαθέσουμε τα τελευταία πλεονεκτήματα (πόρους) της περιοχής στις πολυεθνικές εταιρίες με όρους αποικιοκρατίας. 

Πως αλλιώς να ερμηνευθεί η κατά τα άλλα βαρύγδουπη έκφραση για εμβληματικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, υδροπονία και μεταποίηση.

Τη μεγάλη ανατροπή παγκοσμίως θα τη φέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε, τεχνητή νοημοσύνη, 3D εκτυπωτές, αισθητήρες, διασύνδεση μηχανών και ανθρώπου. Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει από την αρχή το οικονομικό και επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τις επόμενες δεκαετίες τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί. 

Η αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή είναι μια μοναδική ευκαιρία που αν σχεδιαστεί με όραμα, υπεύθυνα και σωστά μπορεί για ακόμη μία φορά μετά από ένα αιώνα η Μακεδονία να σώσει τη χώρα.
(27-02-1917  ο  Ίων Δραγούμης  στο συγκλονιστικό του έργο Μαρτύρων και Ηρώων αίμα θα γράψει: «Να ξέρετε αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει»).

Δεν είναι θέμα επιλογής ή δυνατότητας είναι θέμα απόλυτης αναγκαιότητας  και όποιος χάσει το τραίνο τώρα δεν θα μπορέσει να το προλάβει ποτέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΒΑΚΩΝΑΚΗ–ΧΑΪΔΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Πρώην Νομαρχιακή και Δημοτική Σύμβουλος Κοζάνης

2 σχόλια στο άρθρο “Masterplan Δυτικής Μακεδονίας: Από την τεχνητή νοημοσύνη στο Ησιόδειο άροτρο – Άρθρο της Αθανασίας Βακωνάκη

  1. Ένα σχόλιο μόνο: η ΔΕΗ πότε προσέλαβε τελευταία φορά μηχανικούς Πολυτεχνείου για τις ανάγκες της; Μήπως τα τελευταία 20 χρόνια κατάντησε ένα κομματικό προτεκτοράτο για τις ψηφοθηρικές ανάγκες του πολιτικού προσωπικού της περιοχής;
    Σήμερα κλαίνε όσοι την κατάντησαν έτσι αλλά είναι αργά. Το ευτύχημα για όλους εμάς που είμαστε “στην απ’ έξω” είναι ότι δεν θα ξανακούσουμε βουλευτή να καμαρώνει πως διόρισε στη ΔΕΗ όλο το χωριό του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.