Επίσκεψη Αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα



Τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) στην Πτολεμαΐδα, επισκέφτηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, κα Κάλι Κυριακίδου (Αντιπεριφ. Ενέργειας Υποδομών και Περιβάλλοντος), κ. Νίκος Λυσσαρίδης (Αντιπεριφ. Ανάπτυξης) και κ. Στέργιος Κιάνας (Αντιπεριφ. Αναπτυξιακής μετάβασης) την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020. Τους Αντιπεριφερειάρχες καθώς και τον κ. Πασχάλη Οικονομίδη, Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δυτ. Μακεδονίας υποδέχθηκαν τα στελέχη του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στην Πτολεμαΐδα καθώς και ο Υπεύθυνος Παραρτήματος στην Πτολεμαΐδα Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης.

Ο κ. Γραμμέλης παρουσίασε τις ερευνητικές δραστηριότητες και τους στόχους ανάπτυξης του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στην Δυτική Μακεδονία, εστιάζοντας στους άξονες ενέργειας & περιβάλλοντος, ευφυών ενεργειακών συστημάτων καθώς και εξωστρέφειας και εκπαίδευσης. Επίσης παρουσίασε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν με την επιστημονική συμβολή του Ινστιτούτου σχετικά με 1) παραγωγή-αποθήκευση και αξιοποίηση Η2 , 2) δέσμευση και αξιοποίηση του CO2, 3) αποκατάσταση εδαφών, 4) μονάδες διαχείρισης αποβλήτων 5) ευφυή κτίρια και δίκτυα 6) εκπαίδευση προσωπικού και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ ως ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό φορέα της περιοχής μπορεί να αξιοποιήσει την υφιστάμενη τεχνογνωσία και να εφαρμόσει τεχνολογίες αιχμής χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, προωθώντας την καινοτομία και την απασχόληση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε αυτήν την απαιτητική και κρίσιμη περίοδο της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.