Εξώδικο εκπαιδευτικών στους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών: «Καταγγέλλουμε την άδικη και απάνθρωπη κατά τα άνω σε βάρος μας κρατική συμπεριφορά»

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ  ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ

 1. Αθηνάς Φράττη
 2. Αγγέλας Σταματίου
 3. Ανδρέα Χατζηανδρέα
 4. Σοφίας Τάπα
 5. Καλλιόπης Καμπάνη
 6. Αναστασίας Τσιρώνη
 7. Μαρίας Μπενετάκη
 8. Θηλυκού Ιάσωνα
 9. Αθηνάς Βογιατζή
 10. Θωμά Παπαναούμ
 11. Σταματίας Ψωμά
 12. Αναστασίας-Μαρίας Γιαννίτση
 13. Δήμητρας Αλμαλιώτη
 14. Παναγιώτας Παπαστέλιου
 15. Χριστόφορου Αραμπατζή
 16. Στυλιανής Παπαδοπούλου
 17. Ελένης Πελώνη
 18. Μαρκέλλας Κουφαδάκη
 19. Μαρίνας Γκουβέρου
 20. Ευτυχίας Μπακογιάννη
 21. Χρήστου Ιωαννίδη
 22. Μαρίας Χαραλάμπους
 23. Αναστασίας Κουκίδου
 24. Αλεξάνδρας Φακυρούδη
 25. Φωτεινής Φακυρούδη
 26. Μαρίας Μηλιώτη
 27. Παναγιώτη Μαγκλάρα
 28. Κωνσταντίνου Τσιούτα
 29. Θεοδώρας Κλειτσάκη
 30. Λάοουρας Ράπτη
 31. Παρασκευής Ταγάρη
 32. Αφροδίτη Παπαδουλή 
 33. Ελένης Γαβριηλίδου

 

ΠΡΟΣ

 1. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κάτοικο Αμαρουσίου Αττικής.

 

 1. Ιωάννη Καραβοκύρη, Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, κάτοικο Αθηνών.

 

 1. Παναγιώτη Θεωδορικάκο, Υπουργό Εσωτερικών, κάτοικο Αθηνών.

 

Κοινοποίηση:

 1. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κάτοικο Αθηνών – Μέγαρο Βουλής.
 2. Κωνσταντίνο Τασούλα, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κάτοικο Αθηνών – Μέγαρο Βουλής.

____________________________________________

    Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και οι εδώ καταγγέλλοντες, έλαβαν μέρος στη διαδικασία κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π. για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των οικείων βαθμίδων εκπαίδευσης, βάσει των υπ’ αριθμ. 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 προκηρύξεων.

 

    Άπαντες οι εκπαιδευτικοί, μηδενός εξαιρουμένου, συμμετείχαμε στην ανωτέρω διαδικασία, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στη φυσική της μορφή, λαμβάνοντας τους σχετικούς ατομικούς κωδικούς και ολοκληρώνοντας αμφότερες τις διαδικασίες επιτυχώς. 

 

    Πρόκειται άλλωστε για μία διαδικασία από την οποία εξαρτάτο η επιβίωση των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, ώστε θα ήταν αδιανόητο να παραλείψει έστω και ένας από εμάς να την ακολουθήσει αυστηρά, ευλαβικά και κατά γράμμα. 

 

    Μεταξύ των εκπαιδευτικών υπάρχουν άτομα με σοβαρές αναπηρίες, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, χιλιάδες άνθρωποι με οικογένειες, με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, άνθρωποι με προϋπηρεσία στο χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίοι ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού έχουν την εργασία τους στα σχολεία μας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, στα οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται με βάση τις εκπαιδευτικές κάθε φορά ανάγκες. 

 

    Άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ζήσουν μακριά από τις οικογένειές τους, ανδρόγυνα που χωρίζονται και χάνουν το μεγάλωμα των ίδιων τους των παιδιών, και οικογένειες που σκορπίζουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για ένα κομμάτι ψωμί για να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, να πληρώσουν τη μόρφωση των παιδιών τους, τα φάρμακα και τα τρόφιμά τους, τα στεγαστικά δάνειά τους, και που και αυτό το αναγκαίο για την επιβίωσή τους κομμάτι ψωμί απάνθρωπα τους το κλέβει το κράτος, επειδή κρίθηκαν “ένοχοι” για τη μη καταβολή τριών ευρώ. Μη καταβολή που αποδίδεται από το ανάλγητο κράτος αν όχι σε δόλο, σίγουρα και στην καλύτερη περίπτωση σε βαριά αμέλεια. 

 

    Κρίθηκαν “ένοχοι” για “έγκλημα” σε βάρος του εαυτού τους και των παιδιών τους, και καταδικάζονται στον βούρκο της ανυποληψίας, αναξιοπρέπειας και φτώχιας, βλέποντας όλους αυτούς τους κόπους και τις αμέτρητες θυσίες να διαγράφονται για τρία κέρματα του ενός ευρώ. Θυσίασαν ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε νησιά και σε χωριά από τη μία άκρη στην άλλη, για να έρθει τώρα το κράτος να τους κλέψει και το υπόλοιπο κομμάτι, να τους αποτελειώσει και να τους οδηγήσει σε συνθήκες διαβίωσης, σε πολλές περιπτώσεις κάτω και από αυτό το όριο της φτώχιας.

 

    Είναι δηλαδή άνθρωποι για τους οποίους η μη κατάταξη στους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π. ισοδυναμεί με την απόλυτη καταδίκη.

 

    Γιατί, όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε, πράγματι τεράστιος αριθμός εκπαιδευτικών ετέθη εκτός προσωρινών πινάκων λόγω μη καταβολής του ευτελούς ποσού των τριών  ευρώ του προβλεπομένου από τις ανωτέρω προκηρύξεις παραβόλου, η οποία καταβολή απαιτήθηκε στο ηλεκτρονικό μέρος της διαδικασίας.

 

    Είναι απολύτως κατά τα ανωτέρω ξεκάθαρο ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα παρέλειπε, όχι από πρόθεση ή βαριά αμέλεια, αλλά ούτε και από απλή απερισκεψία, να καταβάλει το ποσό των τριών ευρώ και να καταδικαστεί σε ανεργία για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, να διαγράψει το παρελθόν του και να υποθηκεύσει το μέλλον το δικό του και σε πάρα πολλές περιπτώσεις και των παιδιών του. 

 

    Είναι δηλαδή απολύτως ξεκάθαρο ότι οι ζωές οι δικές μας και των παιδιών μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, δεν μπορούν να μηδενιστούν για τρία ευρώ

 

    Δεν είναι δυνατόν, και αρνούμαστε να το δεχθούμε, να κοστολογείται τρία ευρώ η ζωή και η αξιοπρέπειά μας.

 

    Το τραπεζικό ηλεκτρονικό περιβάλλον στο οποίο άπαντες οι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία εκδόσεως του σχετικού παραβόλου και της πληρωμής αυτού, δημιούργησε προβλήματα σε χιλιάδες ανθρώπους. Σε όλους ανεξαιρέτως γνωστοποιήθηκε ηλεκτρονικά ότι η καταχώρηση των αιτήσεών τους ήταν επιτυχής, ακολούθησε δε η επίσης επιτυχής φυσική έγγραφη διαδικασία.

 

    Χιλιάδες εξ αυτών όμως ετέθησαν εκτός πινάκων, είτε διότι εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδώσει δύο παράβολα, κατέβαλαν το ποσό των τριών ευρώ αλλά ανέγραψαν στη συνέχεια της διαδικασίας αντί των στοιχείων του πληρωμένου παραβόλου αυτά του ακυρωμένου, είτε διότι θεώρησαν καλόπιστα, και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να το αμφισβητήσει αυτό, ότι η πληρωμή του εκδοθέντος παραβόλου (καθώς, επαναλαμβάνουμε, άπαντες, μηδενός εξαιρουμένου, εξέδωσαν το παράβολο) θα γινόταν αυτόματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας εντός της τραπεζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 

    Είναι αδιανόητο να γίνει έστω και ο ελάχιστος διαχωρισμός των ανωτέρω περιπτώσεων. 

 

    Η συμμετοχή στην ανωτέρω διαδικασία και η έκδοση παραβόλου από όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς αποδεικνύει αυτό που κατ’ αρχήν αποδεινύεται από τη στοιχειώδη κοινή λογική:

 

    Ότι δηλαδή δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός που θα κατέστρεφε τη ζωή του και θα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στο χάος της ανεργίας και στην πλήρη ψυχολογική κατάρρευση για τρία ευρώ

 

    Ο κοινός παρανομαστής όλων ανεξαιρέτως των περιπτώσεων χιλιάδων κατά τα άνω εκπαιδευτικών, 

 

    ήτοι η έκδοση παραβόλου, ανεξαρτήτως της εν τέλει πληρωμής αυτού ή όχι, 

 

    και η πλήρωση όλων κατά τα λοιπά των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την κατάταξή τους στους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π.

 

    επιβάλλει την αντιμετώπιση όλων των εκπαιδευτικών αυτών κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο

 

    Είναι αδιανόητο δηλαδή να χωριστούν οι εκπαιδευτικοί που ετέθησαν εκτός των προσωρινών πινάκων για τρία ευρώ, σε αυτούς που “δεν φταίνε” και σε αυτούς “που φταίνε”. 

 

    Γιατί με τον άδικο έως και ρατσιστικό αυτόν διαχωρισμό, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που θα αντιμετωπιστούν ως υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό τους, ουσιαστικά καταδικάζονται ως ένοχοι της καταστροφής της ζωής τους, αλλά, το χειρότερο, ως ένοχοι της καταστροφής της ζωής των ίδιων τους των παιδιών, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από την εργασία του πατέρα ή της μητέρας εκπαιδευτικού. 

 

    Είναι ένα βάρος που είναι άδικο, ανεπίτρεπτο και ανήθικο να φορτώσετε σε χιλιάδες ανθρώπους.

 

    Η απόδοση δε σε εμάς της ευθύνης αυτής, εκτός από ανήθικη είναι και βαρύτατα προσβλητική της προσωπικότητάς μας, αφού στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηριζόμαστε ανίκανοι να χειριστούμε στοιχειώδη ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση η δική μας και των οικογενειών μας, στη χειρότερη δε περίπτωση κοινοί απατεώνες. 

 

    Και αυτό διότι εμφανιζόμαστε να έχουμε ακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία, να έχουμε εκδώσει “πονηρά” το απαιτούμενο παράβολο αλλά σκόπιμα να μη το πληρώνουμε για να ξεγελάσουμε το σύστημα, καθώς η ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων μάς γνωστοποιήθηκε ότι ήταν επιτυχής. 

 

    Ότι δηλαδή δεν σκοπεύαμε να πληρώσουμε τα τρία ευρώ κατά το χρόνο της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, είτε για να αποφύγουμε την πληρωμή οριστικά είτε για να μεταθέσουμε χρονικά την πληρωμή αυτή, γιατί δεν είχαμε να πληρώσουμε τρία ευρώ κατά το χρόνο εκδόσεως του παραβόλου. 

 

    Είναι αυτονόητο όμως ότι θα κάναμε τα πάντα για να διατηρηθούμε στη ζωή εμείς και τα παιδιά μας, όσοι από εμάς είμαστε και γονείς. Όχι να αποφύγουμε την πληρωμή τριών ευρώ, ρισκάροντας να τινάξουμε τις ζωές μας στον αέρα

 

    Είναι άλλωστε μία βαριά αμέλεια ή δόλος, για μία παράλειψη που νομοτελειακά θα αποκαλυπτόταν, ώστε εκτός από βαριά αμελείς ή δόλιοι, είμαστε και ηλίθιοι και επομένως ανίκανοι να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας. Και όχι μόνο θα αποκαλυπτόταν η μη πληρωμή του παραβόλου, θα είμασταν επίσης νομοτελειακά καταδικασμένοι να καταβάλουμε πολλαπλάσια ποσά σε ενστάσεις και δικόγραφα και να μαυρίσουμε τις ζωές μας.

 

    Όπως και έγινε.

 

    Παρά, όμως, όλα αυτά τα δεδομένα και τα αυτονόητα, ο Α.Σ.Ε.Π. απέρριψε τις αιτήσεις μας και μας απέκλεισε από τους προσωρινούς πίνακες.

 

    Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ενώ κατατέθηκαν, από όλους τους αποκλεισμένους εκπαιδευτικούς, ενστάσεις κατά της απόρριψής τους, ο Α.Σ.Ε.Π., ο χαρακτήρας του οποίου ως ανεξάρτητης αρχής δεν ακυρώνει την δημοσιοϋπαλλική υπόστασή του, μας αντιμετώπισε με τη συνήθη ανήθικη κρατική αδιαφορία: 

 

    Συμπεριφερόμενος σαδιστικά απέναντι σε χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας, κράτησε όλους τους εκπαιδευτικούς σε ομηρία, παραλείποντας να εκδώσει έως και σήμερα αποφάσεις επί των ενστάσεων, ενώ από τις αποφάσεις αυτές εξαρτάται η ζωή των χιλιάδων αυτών ανθρώπων, τους οποίους διατηρεί έως και σήμερα σε συνθήκες ανασφάλειας, αγωνίας και ψυχολογικής κατάρρευσης. 

 

    Χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρακολουθούν το Υπουργείο Παιδείας να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς και να πληρώνει κενά, την ίδια ώρα που αυτοί αναλώνονταν σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δικόγραφα, επισκέπτονταν γραφεία διευθύνσεων και υπουργών, και διαδήλωναν στους δρόμους, προσπαθώντας να κάνουν γνωστό στο πανελλήνιο το δράμα τους και την καταστροφή της ζωής τους “για τρία ευρώ”.

 

    Κάποιοι από εμάς επισκεφτήκαμε τον 3ο εξ υμών.

 

    Στη συνάντηση αυτή αποδεχθήκατε το δίκαιο των αιτημάτων μας, πλην όμως αποκλείσατε κάθε ενδεχόμενο δικαίωσής μας γι αυτό το εκπαιδευτικό έτος και ανανεώσατε το ραντεβού σας μαζί μας για το επόμενο έτος, όταν ίσως κάποιοι από εμάς θα είμαστε ήδη αυτόχειρες. Μας είπατε ότι, σε κάθε περίπτωση, η όποια νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να γίνει μόνον και εφόσον ο Α.Σ.Ε.Π., του οποίου πρόεδρος είστε ο 2ος εξ υμών, εκδώσει τις αποφάσεις του επί των ενστάσεών μας. 

 

    Πλην όμως, όλοι σε αυτήν την χώρα γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Ήτοι του πρωθυπουργού της χώρας, της 1ης και του 2ου εξ υμών. Όταν ο Α.Σ.Ε.Π. αδιαφορεί πλήρως για τις ζωές μας και δεν κάνει ούτε αυτό το αυτονόητο, που θα είχε γίνει σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου, ήτοι να εκδώσει άμεσα τις αποφάσεις επί των ενστάσεών μας, επί των ενστάσεών μας δηλαδή κατά των αποφάσεων που κλέβουν τις ζωές μας, συνιστά κοροϊδία και εμπαιγμό να στέλνετε χιλιάδες ψυχές από τον Άννα στον Καϊάφα.

 

    Ο 3ος εξ υμών, σε πρόσφατες δηλώσεις σας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ1, κατατάξατε και επισήμως τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς στις ως άνω κατηγορίες των ανευθύνων και των υπευθύνων. Σε αυτούς που “καταδικάζονται” για το έγκλημα σε βάρος του εαυτού τους και των παιδιών τους να καταστρέψουν “από λάθος” τους τις ζωές αυτές, και σε αυτούς που καταδικάζονται στην μικρότερη ποινή της απώλειας της πρώτης φάσης των φετινών διορισμών. Αυτό σημαίνει ότι εάν η πολιτική ηγεσία είχε αντιδράσει ταχύτερα και ο Α.Σ.Ε.Π. είχε πράξει το καθήκον του και είχε εκδώσει ως όφειλε εγκαίρως τις αποφάσεις επί των ενστάσεων, δεν θα είχε χαθεί η πρώτη αυτή φάση, που είναι και η ουσιαστικότερη. 

 

    Οι δηλώσεις σας αυτές όμως του 3ου εξ υμών για την πρώτη “κατηγορία” των εκπαιδευτικών, πριν αποφανθεί ο Α.Σ.Ε.Π. επί των ενστάσεών τους,  τίποτα άλλο δεν αποδεικνύει παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι όλα είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας και βούλησης. Και ότι όλα τα άλλα περί ανεξαρτησίας των αρχών κ.λπ υποχωρούν έναντι του ουσιαστικού δικαίου, έστω και αν εν προκειμένω αυτό ελάχιστα εξυπηρετήθηκε, ενώ δια του ως άνω διαχωρισμού μεγιστοποιήθηκε η ήδη τεράστια ηθική βλάβη χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ακούνε από επίσημα κυβερνητικά χείλη την επιβεβαίωση ότι είναι υπόλογοι της καταστροφής της ζωής τους.

 

ΜΕΤΑ ΤΑΥΤΑ

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

 

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την άδικη και απάνθρωπη κατά τα άνω σε βάρος μας κρατική συμπεριφορά.

 

    ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως, σε συνεργασία μεταξύ σας, προβείτε άμεσα και όχι από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος, στην πλήρη κατά το χρόνο αυτό αποκατάσταση της βλάβης που έχουμε κατά τα άνω υποστεί, και η οποία, εάν δεν δώσετε λύση, θα λάβει δραματικές για την επιβίωσή μας διαστάσεις

 

    ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνους για τις δραματικές για τη ζωή μας συνέπειες που θα έχει τυχόν άρνησή  σας να ενταχθούμε στους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π., ενώ διαθέτουμε όλα τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και προϋποθέσεις προς τούτο.

 

    Ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, καλείται να παραδώσει αντίγραφο αυτής στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, προς γνώση τους και για τις νόμιμες κατά το περιεχόμενό της ενέργειες, προς τον σκοπό της ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.