Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία: Master plan άκρατης γενικολογίας – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Δυστυχώς, γινόμαστε – και πάλι – μάρτυρες μιας άκρατης και αναίτιας γενικολογίας για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, με μια παρουσίαση που δεν αναφέρει ούτε μια συγκεκριμένη επένδυση, απλά δίνει κάποια στοιχεία και κάποιες ευχές για την εκπλήρωση των θέσεων εργασίας που χάνονται. Δεν αναφέρει ούτε πως θα πιάσουν τόπο τα χρήματα που πιθανόν να έρθουν, ούτε πως θα αναληφθεί η ευθύνη, ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ένα όμορφο σχετικά έγγραφο με πράσινα χρώματα, το οποίο θα μπορούσε να είχε γραφεί για μια οποιαδήποτε Περιφέρεια της Ελλάδας. Μου θυμίζει διαφημιστικά έντυπα της εποχής Καραμανλή, που γινόταν παρουσιάσεις επί παρουσιάσεων, αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα και μας έμειναν τα φυλλάδια στο χέρι.

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι όλες αυτές οι προτάσεις που γίνονται στο σχέδιο θα βρούνε αναχώματα στην γραφειοκρατία, στην έλλειψη έμπειρου προσωπικού, στην αποφασιστικότητα των υπηρεσιών να υλοποιήσουν τις προτάσεις, στην έλλειψη επενδυτών, στην έλλειψη κεφαλαίων, στην έλλειψη χρηματοδότησης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Είναι επίσης σίγουρο, πως η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει ιδιαίτερες αντιξοότητες λόγω των χαρακτηριστικών της που μπορούν να αποτελέσουν αστάθμητους παράγοντες επενδύσεων. Για να ενδιαφερθεί ένας επενδυτής για την περιοχή μας θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες παροχές και εγγυήσεις, ώστε να γίνει ελκυστική η περιοχή για περαιτέρω επενδύσεις.

Για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και τη χρηματοδότηση θεσμικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα ανάλογο απτό και αποδεδειγμένα εξασφαλισμένο σχέδιο. Αλλιώς θα είναι μια τρύπα στο νερό, μόνο και μόνο να έχουμε να λέμε και πάλι ότι κατατέθηκε σχέδιο αλλά απλά λόγω των συνθηκών δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες επί του σχεδίου θα κάνουν τη διαφορά, τις οποίες περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία και θα πρέπει να λένε συγκεκριμένες επενδύσεις (π.χ. αρδευτικό βορείας ζώνης), συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (π.χ. παράδοση στις 31/12/23) και συγκεκριμένη χρηματοδότηση ή επένδυση(ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κτλ). Αλλιώς δεν μπορούμε να βασιστούμε σε γενικολογίες και φυσικά ο χρόνος πιέζει ανελέητα.

6 σχόλια στο άρθρο “Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία: Master plan άκρατης γενικολογίας – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

 1. Για γράψε εσυ που είσαι σχετικός.Πολυ καλά τα λέει και γνωρίζει άριστα το θέμα ο δημοσιογράφος!

 2. Μιχαλη ετσι ειναι.Τα εχουμε συζητησει και απο κοντα.
  Εδω οι ΟΤΑ π.χ και δεν ειναι ικανοι να νοικιασουν ενα βοσκοτοπι σε εναν κτηνοτροφο να βαλει να βοσκουν δυο γελαδια(πραγματικο περιστατικο),θα προετοιμασουν ενα τετοιο μεγαλοπνοο σχεδιο?

 3. Βασιλικος κι αν μαραθει...

  - Edit

  Απαντήστε

  Να βαλετε δυο τρεις κοτες ,δυο τρεις κατσικες,δυο τρεις ντοματες και μελιτζανες στον κηπο του χωριου και στις πολεις λιγο βασιλικο στο μπαλκονι…τωρα που “ανοιγουν” τα σχολεια…για τα δεινα που ερχονται.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.