Δήμαρχος Κοζάνης ο Παγούνης Γιάννης – Γράφει ο Βασίλης Μαρκόπουλος



Του Βασίλη Μαρκόπουλου:

Φθινόπωρο 1982 , προεκλογική περίοδος Δημοτικών Εκλογών. Θέλαμε να τυπώσουμε ένα φειγ βολάν και προβληματιζόμασταν στο περιεχόμενο. Ο μακαρίτης Δαβίδ Χατζηδαβίδ είχε την έμπνευση να γράψουμε από τη μια πλευρά : ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΑΓΟΎΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ , όμως από την άλλη πλευρά ; Μετά από σκέψη πάλι ο Δαβίδ το βρήκε : Ο ΠΑΓΟΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Τελικά εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Γιάννης Παγούνης σε μια εποχή που τα Δημοτικά ζητήματα ήταν τελματωμένα , με πολλά προβλήματα. Η εκλογή του Συνδυασμού Παγούνη έδωσε μια νέα δυναμική στην πόλη. Είδαν οι δημότες ένα Δήμαρχο αεικίνητο , να γυρνά όλες τις γειτονιές , να μιλάει με όλους τους απλούς δημότες και να τον αποκαλούν Γιάννη , να τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Απ τα χαράματα ήταν στο Δημαρχείο και μπορούσε να τον δεί ο καθένας.

Στα θετικά της δημαρχίας Παγούνη ήταν η αναθεώρηση και επέκταση του σχεδίου πόλης , η εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης της πόλης από Σαρή Γκιόλ , Ερμακιά και από τα ορυχεία της ΔΕΗ με παράλληλη κατασκευή μεγάλης υδατοδεξαμενής και την ενεργοποίηση και λειτουργία της ΔΕΥΑΚ , η κατασκευή με αυτεπιστασία πολλών έργων του Δήμου και η απασχόληση σ΄αυτά πολλών συνδημοτών , η προμήθεια μηχανημάτων στο Δήμο , η μεταφορά των σκουπιδιών από το Παϊάμπορο στα λατομεία του χαμηλού Αηλιά κι αργότερα η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης , η δημιουργία του νέου οικισμού Παϊάμπορου και η τηλεθέρμανση που υλοποιήθηκαν επι δημαρχίας Κουκουλόπουλου , η μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την Οδό Κωστή Παλαμά στην Οδό Αριστοτέλους , η δημιουργία μεγάλου χώρου στο χαμηλό Αηλιά και η μεταφορά εκεί της εμποροπανήγυρης ( Νιάημερος ) , η καθιέρωση του θεσμού των Λασσανείων και Αθλητικών εκδηλώσεων , η μετατροπή της Πανδώρας από Μουσικό Σύλλογο σε νομικό πρόσωπο του Δήμου , η έκδοση Δημοτικού εντύπου με τίτλο ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ που έφθανε στο κάθε σπίτι για την ενημέρωση των δημοτών , η διάνοιξη κεντρικών δρόμων σε εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου , η δημιουργία παιδικών χαρών , η αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου , ενέργειες για τη δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ που αρχικά του είχαν ορίζει έδρα τη Βέροια , η ενασχόληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που απασχολούσαν τους πολίτες κ.λ.π

Η συγκυρία θέλησε να στηρίξει στην πρώτη τετραετία τον ανεξάρτητο συνδυασμό του το ΚΚΕ και να βοηθήσει με στελέχη και ιδέες όσο μπορούσε , μη θίγοντας την ανεξαρτησία του συνδυασμού και την καλοπιστία των υπολοίπων μελών του. Στη δεύτερη τετραετία είχε ευρύτερη υποστήριξη από ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ , Ανανεωτική Αριστερά. Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση το 1981 ήταν θετική συγκυρία για το Δήμο και βοήθησε να υποστηριχθεί ο Δήμος οικονομικά και σε πολλές άλλες επιλογές , τότε που υπήρχαν ακόμα όνειρα και οράματα. Η παρουσία του τότε Νομάρχη Θόδωρου Χαλάτση ήταν θετική για το Δήμο.

Πολιτικάντης και πολιτικός δεν ήταν , τεχνοκράτης ναί. Ελιγμούς δεν έκανε , ούτε παζάρια , ήταν ευθύς. Η Δημαρχία Παγούνη άφησε το αποτύπωμά της στην πόλη. Το όνομά του δε θα ξεχασθεί.

Δήμαρχε Κοζάνης Γιάννη Παγούνη , καλό σου ταξίδι στο χορό των αθανάτων !!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.