Στα 900 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ – Στα 500 εκατ. ευρώ θα φθάσει η ρευστότητα από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων



Η σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ, η μείωση του χρέους και οι αναπτυξιακές κινήσεις στις ανανεώσιμες πηγές και την ηλεκτροκίνηση ήταν τα σημεία στα οποία στάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες.

Η ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 318,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA ) αυξήθηκαν στα 457,3 εκατ. από 9,3 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2019. Η πρόβλεψη του κ. Στάσση, είναι πως στο τέλος του χρόνου τα λειτουργικά αποτελέσματα θα υπερβούν το στόχο και θα κινηθούν μεταξύ 850 και 900 εκατ. ευρώ. Το χρέος της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 233,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 ενώ η μείωση των επενδύσεων (161 εκατ. έναντι 378 πέρυσι) οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση.

Στον τομέα των ανανεώσιμων οι επενδύσεις που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο περιλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαΐδα (συνολικά 230 μεγαβάτ, για το μεγάλο των 200 MW είναι υπό αξιολόγηση οι προσφορές), 50 MW και 100 MW αιολικά στη Β.Ελλάδα που θα κατασκευαστούν το 2021. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εξαγορές.

Στα 500 εκατ. ευρώ θα φθάσει εξάλλου η ρευστότητα από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σε δύο πακέτα (με καθυστέρηση έως 60 και πάνω από 90 ημερών).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.