Η Αγωνιστική Συνεργασία για τις εκλογές του προμηθευτικού συνεταιρισμού της ΔΕΗ



Μεγάλη κινητικότητα παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και αλλά ψηφοδέλτια παρακλάδια τους με αφορμή τις εκλογές του προμηθευτικού συνεταιρισμού της ΔΕΗ.

Η Αγωνιστική Συνεργασία δεν συμμετέχει εδώ και πάνω από μια 10ετία ούτε στις εκλογές, αλλά ούτε και στο ΔΣ του Συνεταιρισμού, όμως εν όψη των εκλογών παρεμβαίνουμε για να γνωρίζουν οι «συνέταιροί» τις θέσεις μας.

Αυτήν την περίοδο που τρέχει το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης μεγαλώνουν τα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ, και πιο συγκεκριμένα με την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων τους. Πολλοί από αυτούς που παίρνουν μέρος στις εκλογές συμμετέχουν στην επιτροπή που συγκρότησε η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την προώθηση της απολιγνιτοποίησης, του κλείσιμου – ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ.

Όσον αφορά το συνεταιρισμό της ΔΕΗ και την λειτουργία του, θέλουμε να επισημάνουμε πως δεν πρόκειται για συνεταιρισμό που έχει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τα μέλη του. Δεν λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα των μελών του που είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ γιατί λειτουργεί ως ένα ιδιωτικό εμπορικό κατάστημα και μάλιστα κλείνει δουλειές με επιχειρηματικούς ομίλους (κινητή τηλεφωνεία, ιδιωτικές μονάδες στην υγεία κλπ), η λεγόμενη διευκόλυνση στα μέλη του γίνεται με ληστρικές διατάχτηκες που ξεπερνούν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους.

Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί με αδιαφάνεια αφού η Γενική Συνέλευση γίνεται στην Αθήνα μακριά από τα μέλη του και με την συμμετοχή των συνδικαλιστικών στελεχών και του κύκλου τους. Όσο συμμετείχε η Αγωνιστική Συνεργασία στο ΔΣ του προμηθευτικού Συνεταιρισμού της ΔΕΗ, έκανε προσπάθεια να αλλάξει το καταστατικό ούτως ώστε να καθιερωθεί τοπική Γενική Συνέλευση σε κάθε κατάστημα και αυτή να αποτελέσει το όργανο που θα αποφασίζει για την πορεία του συνεταιρισμού. Όμως προσέκρουσε στην σθεναρή αντίσταση των υπόλοιπων παρατάξεων που ήθελαν και το έκαναν προσωπικό μαγαζί.

Τα ψηφοδέλτια και οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με την συνεταιριστική ιδέα, αντιθέτως είναι πολέμιοι και έχουν εισαγάγει πλήρως τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και το κέρδος.

Τα μέλη του ΔΣ είναι από τους πιο σκληρούς εργοδότες αφού εφαρμόζουν και με το παραπάνω τους πιο αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον υπάρχουν και μάλιστα έντονα φαινόμενα αυταρχισμού που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν. Οι δηλώσεις του Προέδρου πως «προβήκαμε ακόμη και σε περικοπές μισθοδοσίας, προσωπικού, αλλάξαμε συμβάσεις…κλπ» είναι ενδεικτικές.

Συνάδελφοι
Το μεγάλο ενδιαφέρον των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πρέπει να προβληματίσει όλα τα μέλη και όσους σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν. Αυτό έγινε και την προηγούμενη φορά, όμως την επόμενη ημέρα δεν είδαν κανένα όφελος, αντιθέτως, ήταν μια από τα ίδια και χειρότερα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.