Τι λέει το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Π.Ε. Κοζάνης για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Κοζάνης



Με αφορμή την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Κοζάνης επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Την 14/8/2020 πραγματοποιήθηκε έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από ελεγκτές του Τμήματος Εμπορίου της Υπηρεσίας μας και την Αστυνομία, μετά από σχετικό έγγραφο της Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς της Γενικής Γραμματείας εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν το βασικό μέτρο προφύλαξης για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, που είναι η απόσταση τριών μέτρων μεταξύ των πάγκων των εκθετών.

Η συγκεκριμένη απόσταση είχε παραβιαστεί από μεγάλο αριθμό εκθετών και σε καμία περίπτωση από δύο ή τρείς εκθέτες όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Κατά τον έλεγχο συλλέχθηκε και σχετικό φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τα παραπάνω.

Οι ελεγκτές της υπηρεσίας μας διαθέτουν τον επαγγελματισμό και την εμπειρία να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν με τρόπο αντικειμενικό την κατάσταση. Έκριναν και λειτούργησαν ορθά στην συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς καμία αμφιβολία.

Η νομοθεσία προβλέπει την αποστολή αναφοράς στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην περίπτωση μη τήρησης των απαιτούμενων αποστάσεων και στη συνέχεια την έκδοση ΦΕΚ για τη δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας.

Δεν μπορούσε να εφαρμοστεί κανένα άλλο μέτρο πιο επιεικές όπως ακούστηκε από κάποιους (πχ πρόστιμο στους εκθέτες που δεν τήρησαν την απόσταση) γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο και καμία διάταξη. Ο μοναδικός χειρισμός που ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ήταν αυτός που πράξαμε, δηλαδή την αποστολή της αναφοράς.

Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν για την απουσία της υπηρεσίας μας τα προηγούμενα Σάββατα στο διάστημα της πανδημίας, διευκρινίζουμε ότι έργο μας δεν είναι η τοποθέτηση/χωρική διευθέτηση των εκθετών, αυτό είναι έργο του φορέα λειτουργίας που είναι ο Δήμος. Έργο μας είναι ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, το οποίο και κάναμε την ημέρα του ελέγχου.

Σχετικά με αυτό που ακούστηκε ότι επιτηδευμένα κινήθηκαν οι διαδικασίες πολύ γρήγορα και εκδόθηκε αμέσως το ΦΕΚ της αναστολής λειτουργίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό αποτελεί πραγματικό ευτύχημα γιατί σε διαφορετική περίπτωση εντός του δεκαημέρου θα υπήρχαν δύο Σάββατα και συνεπώς δύο χαμένες λαϊκές αγορές. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αναφορά στάλθηκε από την υπηρεσία μας την ίδια μέρα που έγινε ο έλεγχος.

Τέλος θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε πριν από τέσσερις μήνες για την λαϊκή αγορά της Πτολεμαίδας και η έκδοση του ΦΕΚ της αναστολής έγινε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι αποκλειστικά διευκρινιστικές προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και συμπερασμάτων που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για το σχετικό ζήτημα ενώ επισημαίνεται ότι ο έλεγχος έγινε υπό τη ΔΙ.Μ.Ε.Α..

Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικές φωτογραφίες της κατάστασης που επικρατούσε στη Λαϊκή Αγορά της Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.