Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας για πειθαρχική δίωξη υπαλλήλου

Ο απερχόμενος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοίκησης αποφάσισε λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από τα καθήκοντα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του φορέα να τιμωρήσει συνάδελφό μας και επί ετών άριστο (σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των προϊσταμένων του-δηλαδή και του ιδίου) υπάλληλο του τμήματος προσωπικού αποδίδοντάς του, όπως μας είπε, την ευθύνη για την δυσλειτουργία ολόκληρης της Διεύθυνσης Διοίκησης.

Οι λόγοι?? Αβάσιμοι, ανυπόστατοι, στα όρια του φανταστικού, απίθανοι (δυστυχώς με την αρνητική έννοια του όρου). Ομάδα συνωμοσίας εναντίον του φαίνεται ότι ανακάλυψε ο απερχόμενος διευθυντής, εν ολίγοις…. Ο οποίος, όπως μας δήλωσε, επειδή δεν μπορούσε να διενεργήσει έρευνα για όλους τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης, στοχοποίησε έναν…
Πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς στον απερχόμενο Προϊστάμενο Διοίκησης, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στις αρχές που διέπουν την διοικητική δράση ότι το «είθισται» δεν εισάγει κανόνα δικαίου και επομένως υπαλληλικό καθήκον???

Πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς στον απερχόμενο Προϊστάμενο Διοίκησης, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης της Δημόσιας Διοίκησης σε τι αναφέρεται ο Υ.Κ. με το πειθαρχικό παράπτωμα: «η κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις», ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης: «…..της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής.». Θα περίμενε κανείς ότι ως συνδικαλιστής και πολιτευτής δεν θα χρησιμοποιούσε την αρχή της δημοκρατίας και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης a la carte….όταν δεν μας βολεύει αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα…

Πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς στον απερχόμενο Προϊστάμενο Διοίκησης, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημόσιος υπάλληλος πότε και πώς δίνεται «εντέλλεσθε» και ότι «Ο υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη σύνταξη, με κάθε μέσο, εγγράφου για θέμα της αρμοδιότητας του, εφόσον διαταχθεί γι’ αυτό από οποιονδήποτε από τους προϊσταμένους του». Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη σύνταξη εγγράφου εκτός αρμοδιότητάς τους. Αλίμονο αν ήμασταν υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουμε υποθέσεις εκτός αρμοδιότητας και καθηκόντων μας!!!

Όλα αυτά προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στον απερχόμενο προϊστάμενο προσωπικού του φορέα μας αλλά οι προσπάθειές μας έπεσαν στο κενό, ως συνήθως, καθώς επικράτησε η εμμονή στην πολυετή εμπειρία από την προσφορά του στο Δημόσιο και διαφάνηκε η ειλημμένη απόφασή του να τιμωρήσει έναν, κατά τα μέχρι πρότινος λεγόμενά του, σωστό και υπεύθυνο υπάλληλο της Διεύθυνσής του.

Τι να πει κανείς για το ύφος, τις εκφράσεις και τους αποδιδόμενους χαρακτηρισμούς που, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, είναι ανεπίτρεπτα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό λόγο. Οι θέσεις ευθύνης δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να φέρεται προσβλητικά καλυπτόμενος από τον τίτλο και την εξουσία του «πειθαρχικού προϊσταμένου».
Στηρίζουμε τον συνάδελφό μας στο δίκαιο αγώνα του για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, του ήθους, της υπευθυνότητας και της εργατικότητας που έχει δείξει στην υπαλληλική του σταδιοδρομία και είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθεί μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, όσο χρόνο και αν χρειαστεί.

Απαιτούμε από τον απερχόμενο προϊστάμενο την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής ποινής.

Σε κάθε περίπτωση θα δημοσιοποιήσουμε την έκβαση της υπόθεσης ώστε να μη μείνει «λάσπη» στο όνομα του συναδέλφου μας.

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Μαυράκος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.