Γράψας, Αποστολάκης, Φλώρος: Η λάμψη των ενόπλων δυνάμεων – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

Οι Τούρκοι γείτονές μας καθημερινά γίνονται και πιο απειλητικοί και η ανάγκη για αξιοποίηση όλων των ικανών και έμπειρων στελεχών από τον πρωθυπουργό γίνεται επιτακτικότερη. Σε κύριο άρθρο της η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επικαλείται την ανάγκη αυτή και του προσδίδει χαρακτηριστικά αξιοκρατικών επιλογών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ελληνικού στρατού ήταν και είναι αναγνωρισμένα μεγάλης αξίας και κατά καιρούς έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες. Δεν θα ήταν αντικειμενικά παραδεκτό να ισχυριστεί κανείς ότι τα ίδια ποσοστά αφορούν και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που είχε αρκετές λαθεμένες επιλογές στην αξιολόγηση στελεχών του στρατού. Η συστράτευση που απαιτείται απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα αυτές τις ώρες, ξεπερνά κάθε «διαχωριστική» γραμμή.

Για να μην επαναλάβουμε παραλήψεις και λάθη του παρελθόντος, πρέπει να τα μνημονεύουμε, να τα γνωρίζουμε και να τα αφορίζουμε.

Το καλοκαίρι του 2009 Ιούλιος, τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, αποστρατεύτηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γράψας κατόπιν απαίτησης του ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα Wikileaks και τις πληροφορίες του καθηγητή Σερ Βασίλη Μαρκεζίνη, στις 13 Νοεμβρίου 2008 το μισθωμένο από τους Τούρκους Νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία μάλιστα τουρκικής φρεγάτας. Η Ελλάδα αντέδρασε με κάθε διπλωματικό μέσο, ενώ παράλληλα απέπλευσαν και δυο πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού κοντά στο Νορβηγικό που ερευνούσε. Λίγες ημέρες μετά ο Τούρκος Υφ. Εξωτερικών Χαιντάρ Μπέρκ σε συνάντησή του με τον Αμερικανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα Ντάγκλας Σίλιμαν «κατήγγειλε» ότι τα Ελληνικά πολεμικά πλησίασαν στα 50 μέτρα το Νορβηγικό ερευνητικό και απείλησαν να το βυθίσουν. Τούρκοι-Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί διαμαρτύρονταν γιατί ο στρατηγός Γράψας όπλισε σαν «αστακούς» τα νησιά του Αιγαίου, δημιούργησε αμφίβιες μονάδες άρτια εξοπλισμένες που έβγαιναν αιφνιδιαστικά στα ξερονήσια για κάθε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» και προετοίμασε όλα τα νησιά μας στο Αιγαίο σε απίστευτα ψηλό βαθμό πολεμικής ετοιμότητας. Δυστυχώς ο ΥΕΘΑ. η ΥΠ.ΕΞ. και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του οποίου ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας ήταν προσωπικός φίλος και του οποίου τις εντολές εκτελούσε, πειθαναγκάσθηκαν και τον αντικατέστησαν.

Ένας από τους μακροβιότερους Α/ΓΕΕΘΑ (2015-2019) είναι ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Με ιδιαίτερες διακρίσεις σε όλη τη σταδιοδρομία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σημαντική γνώση του αντικειμένου και με σπουδαίο έργο, είχε την «ατυχία» να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο και να διατελέσει Υπουργός ως τις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο 2019. «Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» δήλωνε και προσέθετε ότι «αν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας, θα ήμαστε μόνοι μας». Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του μεγέθους Αποστολάκη δεν μπορούν να μένουν μακριά από την ενεργό συμμετοχή και προσφορά στην πατρίδα!

Τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη διαδέχθηκε τον Ιανουάριο 2019 ως προσωρινός επικεφαλής ΓΕΕΘΑ ο επίσης ικανότατος, με πανεπιστημιακές σπουδές (δυο μεταπτυχιακά) και με πολλές διακρίσεις αντιστράτηγος Κων/νος Φλώρος, ο οποίος με μια μικρή θητεία ως διοικητής της 1ης στρατιάς, τον Ιανουάριο 2020 ανέλαβε Α/ΓΕΕΘΑ. Μετά την προσγείωσή του με άλμα με αλεξίπτωτο πρόσφατα και στέλνοντας μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία ο στρατηγός Κων. Φλώρος δήλωσε: «Όποιος πατήσει το πόδι του σε Ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».

Τέτοια και πολλά άλλα ισάξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλει η κάθε κυβέρνηση να μη τα διαχωρίζει, να τα τιμά, να τα αξιοποιεί και να τα διαφυλάσσει ως κόρην οφθαλμού!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.