Πόλεμος νεύρων σε ένα Αιγαίο που βράζει – Του Χάρη Κάτανα



Του Χάρη Κάτανα:

Η Αμερική δηλώνει δυσαρεστημένη γιατί μειώνουμε με τις πολιτικές κινήσεις μας, αλλά και με τα σύμφωνα ΑΟΖ που υπογράψαμε με Ιταλία και Αίγυπτο, την γεωπολιτική αξία και το γόητρο της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Γερμανία δυσαρεστημένη επίσης γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα πως θα υπερασπιστούμε τα εθνικά δικαιώματά μας. Οι Γάλλοι δυσαρεστημένοι και αυτοί γιατί δεν συμφωνήσαμε για την αγορά των δυο φρεγατών.

Ας μην έχει αυταπάτες κανείς. Το ανέφερα και το μήνα Ιούλιο. Η ελληνική ομοψυχία, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης φέρανε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Υπενθυμίζω, τα γεγονότα στον Έβρο αλλά και την πρώτη απόπειρα του ερευνητικού Oruc Reis. Αυτό πρέπει να πιστεύουμε πως θα συμβεί και αυτή τη φορά. Που κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι η τελευταία πρόκληση των γειτόνων μας.

Ενημερώνουμε κάθε διεθνή παράγοντα για την αποφασιστικότητά μας ως προς την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων μας, αλλά τον Ερντογάν και την Τουρκία τον αντιμετωπίζουμε πάντοτε μόνοι μας. Όπως συνέβαινε σχεδόν πάντοτε άλλωστε. Ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Άλλωστε, «με ξένα κόλυβα κηδεία δεν κάνεις» λέει εύστοχα ο λαός μας.

Η τουρκική οικονομία παραπαίει, συγκεκριμένα είναι στα χειρότερα των τελευταίων τριάντα ετών. Ο Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος έχει πάρει την κατιούσα πολιτικά με αποτέλεσμα να στραφεί απελπισμένα στην άκρα δεξιά. Κάποιες κακές γλώσσες μάλιστα στην Τουρκία αναφέρουν πως και το πραξικόπημα ίσως και ήτανε φτιαχτό για ιδιοτελείς λόγους της Κυβέρνησης Ερντογάν. Αποτέλεσμα αυτού η φυλάκιση πολλών επιλέκτων Τούρκων Αξιωματικών από το καθεστώς με αποτέλεσμα την στελεχιακή αποδυνάμωση του τουρκικού στρατού. Η πολιτική πορεία του μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη. Το τέλος αυτής μένει να δούμε.

Το όραμα της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που φαντάστηκε προφανώς και μοιάζει δύσκολα υλοποιήσιμο, μιας και δε μπορεί να συμβεί χωρίς το άνοιγμα που επιδιώκει προς τη Μεσόγειο και τη Δύση και για να τα καταφέρει πρέπει πρώτα από όλα να υπερκεράσει τα πρώτα ευρωπαϊκά σύνορα, αυτά της Ελλάδος. Τραγική σύμπτωση για την Τουρκία και τον Ερντογάν… και αυτή την φορά, για τρίτη φορά, μετά την επανάσταση του 1821 και τους Βαλκανικούς πολέμους, το Οθωμανικό όνειρο κινδυνεύει να τσακιστεί από τη μικρή κατ’ αυτούς Ελλάδα. Αυτό φοβούνται, ξέρουν πως για να καταφέρουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, αλλά και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκτατορίας με πρώτο Σουλτάνο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα από όλα να υπερκεράσουν το «αγκάθι» που λέγεται Ελλάδα.

Έχουμε καθήκον όλοι ως Έλληνες, να είμαστε μια γροθιά και με ομοψυχία να στηρίξουμε την Κυβέρνηση μέχρι απόδειξης του αντιθέτου, όπως θα στηρίζαμε άλλωστε κάθε Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων, αυτό της αμφισβήτησης της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του ελληνικού κράτους. Ζούμε ημέρες δύσκολες. Και στα δύσκολα οι Έλληνες ενωμένοι πάντοτε τα καταφέρνανε. Έτσι θα γίνει και τώρα!

Άλλωστε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, τα είχε πει όλα μέσα από μερικούς στίχους.

«Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος. Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται».

2 σχόλια στο άρθρο “Πόλεμος νεύρων σε ένα Αιγαίο που βράζει – Του Χάρη Κάτανα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.