Εύβοια: 5 οι νεκροί από τις πλημμύρες και 2 αγνοούμενοι – Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης – Δείτε βίντεο



Σε 5 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ δύο άτομα αγνοούνται.

Οπως έκανε γνωστό πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής, 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους ένα βρέφος 8 μηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2 άτομα αγνοούνται.

Αναλυτικά τόνισε o Nίκος Χαρδαλιάς: «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν.

Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν».

Ο Χαρδαλιάς για το 112

O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το 112 στην τωρινή περίπτωση στις πλυμμύρες στην Εύβοια. Ο ίδιος απάντησε ότι «Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, γιατί θα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Οταν έχεις ένα φυσικό φαινόμενο δεν ζητάς εκκένωση».

Αναλυτικά η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά για το 112 ήταν: «Aν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112.

Βρέφος 8 μηνών ανάμεσα στους νεκρούς

Το 8 μηνών απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν. Πρόκειται για έναν 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Ενας ακόμη άνδρας 75 ετών έχασε τη ζωή του, από το χωριό Μπούρτζι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή.

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγάλη κινητοποίηση με τις κατευθύνσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ. Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην πληγείσα από την κακοκαιρία Εύβοια. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ ήταν γιγαντιαία, με δεκαδες απεγκλωβισμούς από αέρος, με μηχανήματα, ακόμα και με λέμβους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σύσκεψη υπό τον Ν. Χαρδαλιά στο δημαρχείο Βασιλικών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιεί συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή. Στην Πολιτική Προστασία είχε σημάνει συναγερμός όλο το βράδυ και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγο του ΠΣ έμειναν όλη τη νύχτα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί αύριο στον τόπο όπου σημειώθηκε η καταστροφή, έγραψε στο Twitter: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

Νότια της Χαλκίδα, ωστόσο, οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Σοκαριστικές είναι πάντως οι εικόνες από το χωριό Μπούρτζι που δημοσιεύει ο κ. Βαρδακώστας.

 

Πηγή: iefimerida.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Εύβοια: 5 οι νεκροί από τις πλημμύρες και 2 αγνοούμενοι – Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης – Δείτε βίντεο

  1. Σήμερα φταίνε οι κλιματικές αλλαγές!πριν δυο χρόνια δεν φταίγαν!
    Πόσοι φθηνοί και ψεύτικοι μας κυβερνανε σημερα!γέμισαν τα βουνά ανεμογεννήτριες!πλημμύρισε το συμπαν!κρίμα στους ανθρώπους!

  2. Στο Ματι εφταιγε ο συριζα δεξιουλιδες!χθές εφταιγε η βροχη!
    Σπιλώσατε ανθρώπους για να παρετε καρέκλες!λαομπαίχτες!
    Τώρα μούγκα!και χαμηλά τα κεφάλια!αλίμονο στους ανθρώπους που φυγαν!
    Τι γέννησε η δεξιά και δεν πλήγωσε την πατρίδα!

  3. μητσοτάκη εκμεταλλεύτηκες και σκύλευσες το Ματι για ψήφους!
    Τώρα για την καταστροφή στην ευβοια;τι θα πείς;εφταιγαν οι άλλοι;
    Αν και είσαι και πολιτικά ενας μυς,πιάστηκες στην φακα!αποκαλυφθηκες!τωρα ίδρωνε και ξειδρωνε νευρικά!

  4. Που είναι εκείνο το ψοφοειδες που εβγαινε μερα νυχτα στη τηλεοραση και κατηγορουσε με οτι και αν γινοταν παλιοτερα;που ειναι εκεινος ο σκυλευτης και ιεροσυλος που μετρουσε τους νεκρους στο Ματι και κραυγαζε σαν ποντικι;
    Τωρα που ο κουλης τον αποδυναμωσε,τον υποβιβασε λογω φασιστικης καταγωγης,εβαλε την λερη του γλωσσα στον λαρυγγα!
    Που ειναι ο οιπονομου και ο πρωτοφασισταλτε να πουν κατι για την χθεσινη τραγωδια;
    Τα καλοπαιδα που κοιμονταν στο σκαι..τα!και σαν νεκροθαφτες μετρουσαν τους νεκρους;
    Βρε ουστ!

  5. Χαγκςκαι ξερός!

    - Edit

    Απαντήστε

    Κούλη όλα καλά;σε δυο πράγματα στηρίχθηκες για να ριξεις τον Αλεξη και να εκμεταλλευτεις γεγονοτα!πρώτο.το μακεδονικό!τωρα εισαι πιο ενθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπων!
    Δεύτερο.η τραγωδία στο Ματι!ήλθαν τα χθεσινά τραγικά γεγονότα και τα ρίξατε όλα στους μετεωρολόγους και στην κλιματική αλλαγή!χθες το πρωί άλλαξε το κλίμα της Ελλάδος;
    Έξεστι δεξιοίς ασχημονείν!αιντε στην θάλασσα τώρα σε περιμένει ο χαγκς!να βγεις και φώτο!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.