Η εορτή του Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στο ομώνυμο εξωκλήσι στη Λευκοπηγή Κοζάνης



Την Δευτέρα Σάββατο 27 Ιουλίου 2020, εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, πανηγυρίζει το ομώνυμο εξωκκλήσιο στο Δ.Δ. Λευκοπηγής.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ:
7:00μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ:
7:30 π.μ.: Όρθρος- Θεία Λειτουργία.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

2 σχόλια στο άρθρο “Η εορτή του Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στο ομώνυμο εξωκλήσι στη Λευκοπηγή Κοζάνης

  1. Βιογραφία
    Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο. Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.
    Μετά από βασανιστήρια διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.