Το ξεχασμένο Αρχοντικό του Νικ. Βούρκα στην Κοζάνη – Τι σχέδια έχει ο Δήμος για το κτίριο; Του Βασίλη Μαρκόπουλου



Του Βασίλη Μαρκόπουλου:

Αρχοντικό Νικ.Βούρκα. Επι των Οδών Αρμενούλη 12 και Αδαμαντίδου Φιλίππου γωνία της πόλεως Κοζάνης. Απο τα ελάχιστα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα της πόλης μας. Ξεχασμένο στο χρόνο και τον τόπο , λέω για τόπο γιατί είναι περίκλειστο με μαντρότοιχο και η εξώπορτα διπλομανταλομένη με μόνη την επιγραφή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Ν.ΒΟΥΡΚΑ , 11η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ τηλ. 25903 , χωρίς κανείς να μπορεί να το επισκεφθεί.

Το πρωτοείδα στα τέλη του 1978 που βρέθηκα στην πόλη. Ετσι ήταν , κι έτσι παραμένει διαχρονικά. Αλλαξαν Κυβερνήσεις , πέρασαν δεκαετίες , ‘’ βοσκήσαμε ‘’ τις παχιές αγελάδες στα χρόνια του χρηματιστηρίου , ‘’ αναπτύχτηκε ‘’ η περιοχή μας !!! , αλλα για το Αρχοντικό Ν.Βούρκα στην καρδιά της πόλης δεν βρέθηκαν κονδύλια. Αναπαλαιώθηκε το άλλο Αρχοντικό Βούρκα κοντά στο Επισκοπείο για να στεγαστεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Γρεβενών !!! ( έστω , αντί να μένει έρημο ) και η Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με την αξιόλογη Αρχαιολογική Συλλογή να στριμωχτεί στο Παναγιωτίδειο Κτίριο ( κληροδότημα Παναγιωτίδη ) επι των Οδών Δημοκρατίας και Φον Κοζάνι.

Κοινός Φορέας και για τα δύο Αρχοντικά είναι το Υπουργείο Πολιτισμού , που κακώς φέρει το όνομα αυτό , ‘’ σκοταδισμού ‘’ έπρεπε , αφού ετσιθελικά στερεί την ιστορία , την παράδοση και τον πολιτιστικό πλούτο από το Δήμο , τους φορείς του πολιτισμού της πόλης και τους πολίτες. Θα ήταν άσχημη η λύση να μεταφερθεί η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στο κτίριο αυτό του Ν.Βούρκα ;

Πέντε βουλευτές του Νομού , εμπρός να πάρετε πρωτοβουλίες.

Τί περιμένουμε ; Με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία θ’ αρχίσει να καταρρέει στον αδυσώπητο χρόνο για να φιλοξενεί γάτες , σκύλους και ποντίκια.

Ο Δήμος Κοζάνης τι σχέδια έχει γι αυτό το κτίριο ; ;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.