Το κείμενο των θέσεων της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική Εποχή



Η Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’ με το παρόν κείμενο επιδιώκει να συμβάλει δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο για την προετοιμασία της περιοχής στην μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.

Ο ορίζοντας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς το 2023 θα τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι κοινώς παραδεκτό πως ο χρόνος δεν επαρκεί. Το πείραμα της Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά και είναι ό,τι πιο φιλόδοξο έχει επιχειρηθεί, αφού η μετάβαση, όπως άλλωστε ακούσαμε και από το στόμα στελεχών των επιτροπών της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, απαιτεί χρόνο και τεράστιους οικονομικούς πόρους.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει πως οι διαδικασίες μετάβασης είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την κοινωνία. Όμως επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να μετατρέψουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, την απειλή σε ευκαιρία διαμορφώνοντας ένα νέο όραμα για την Δυτική Μακεδονία με ορίζοντα το 2030.Η Δημοτική Κίνηση από την ίδρυσή της έχει πολλάκις επισημάνει την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δίκαιης μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Από το 2010 είτε ως αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2014 – 2019 αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όλη αυτήν την περίοδο, από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2019,επεξεργαστήκαμε πλήθος προτάσεων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 καταθέσαμε πλαίσιοπροτάσεων και θέσεων για την Δίκαιη Μετάβαση.

Δείτε εδώ αναλυτικά το κείμενο θέσεων της παράταξης ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’ για την Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική Εποχή

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.