Όχι σε τζαμί η Αγιά Σοφιά – Επιστολή στην Ε.Ε. και συλλογή υπογραφών – Γράφει η Αντωνιάδου Αθηνά



Αγία Σοφία: Επιστολή στην Ε.Ε. Ψηφίστε !

Με το άκουσμα της είδησης πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 που την μετέτρεψε σε μουσείο, εστάλη προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο/ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borrell Fontelles, επιστολή / ψήφισμα (βρίσκεται σε εξέλιξη).

Στην επιστολή, την οποία ήδη έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά χιλιάδες πολίτες, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως η μεγαλοπρέπεια της Αγίας Σοφίας και η αναγνώρισή της ως μνημείο Οικουμενικού και όχι εθνικού ενδιαφέροντος δεν δύναται να επιτρέψει σε κανέναν να την αντιμετωπίζει σαν λάφυρο ούτε και σαν πιόνι χάριν πολιτικών – γεωπολιτικών παιχνιδιών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:

Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε η Τουρκία ως υπό ένταξη μέλος της να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και θρησκευτικές αρχές που την διέπουν;

Β) Θα εξακολουθήσει ο μηχανισμός προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ) και μια σειρά κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών μέσων να παρέχουν στην Τουρκία πρόσβαση σε κονδύλια, αλλά και να υπογράφονται δηλώσεις (βλέπε «Κοινή Δήλωση» Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κ.α), όταν η ίδια απομακρύνεται από τις επιταγές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού μνημείων προστατευόμενης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ;

Μπορείτε να συμμετέχετε εδώ

Αντωνιάδου Αθηνά
Κοινωνιολόγος, blogger, Freelance writer

10 σχόλια στο άρθρο “Όχι σε τζαμί η Αγιά Σοφιά – Επιστολή στην Ε.Ε. και συλλογή υπογραφών – Γράφει η Αντωνιάδου Αθηνά

  1. Τόπος λατρείας ήταν,τόπος λατρείας παραμένει!Αλλάζει ελαφρώς ο τρόποςλειτουργίας!Οι χριστιανοί κατέστρεψαν με απαράμιλλο μίσος τους αρχαίους ναούς και τα αρχαία μνημεία!Αυτοί τουλάχιστον δεν τον καταστρέφουν!

      1. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, μακάρι να γινόντουσαν πολλές τέτοιες, να ασκούσαν πίεση στους πολιτικούς μας και να ενεργοποιούνταν γενικώς οι Έλληνες, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα

  2. Με πετρες απο αρχαιους ναους,εκτιζαν μαντρια!με κτερισματα αρχαιας εποχης,γεμισαν οι αυλες απο τον πορφυρογεννητο και τους Ελληναραδες αρχαιοκαπηλους!
    Οπως εμεις σεβομαστε τα τζαμια που υπαρχουν στην Ελλαδα,πρεπει και οι τουρκοι να σεβονται τις εκκλησιες μας που υπαρχουν στην τουρκια!
    Ο Πατριαρχης γιατι ποιει την νησσανς
    Γιατι δεν εξεγειρεται;
    Γιατι ειναι τουρκος πολιτης με τουρκικη υπηκουοτητα!και οπως ο γραφων ηταν εφεδρος αξιωματικος του Ελληνικου στρατου,ο Πατριαρχης ηταν τουρκος εφεδρος του τουρκικου στρατου!
    Ηταν απλα αξιωματικος!
    Ειναι απλα φυλακισμενος και υποταγμενος στα τουρκικα κελευσματα!
    Αν εφερνε αντιρρησεις στιο τουρκικο καθεστως,θα ηταν ενας Χρυσοστομος Σμυρνης!
    Δεν υπαρχει καιρος για ΗΡΩΕΣ!ο Ουμπερτο Εκο ειπε: τον Αυγουστο δεν υπαρχουν ειδησεις!εννοουσε την ραστωνη του καλοκαιριου!
    Τελικα υπαρχουν πολλες ειδησεις το καλοκαιρι!ισως η φραση του εκρυβε καποια ειρωνεια!ε!δεν ειμαι και ο Εκο να τον ερμηνεψω!αυτος ηταν ο γιγαντας,εγω χωματενιος!

  3. Ποια πολιτισμενη Ευρωπη θα μιλησει για την Αγια Σοφια;ο μονος πολιτισμενος λαος της ευρωπης νομιζω ειναι ο Γαλλικος λαος!η επανασταση του1789,δεν ηταν μονο αποκηρυξη της τυραννιας,αλλα ηταν και η εκρηξη του πολιτισμου!Πολιτισμος τι ειναι;η συνεχης αυξηση των ανθρωπινων δικαιωματων!οσα περισσοτερα ατομικα και κοινωνικα δικαιωματα,τοσο πιο στερεος και δυνατος ο πολιτισμος!
    Ποιους λαους αντιμαχονται διαχρονικα οι τουρκοι;τους γερμανους;
    Απεναντι τους παντα ο Ελληνικος και Γαλλικος λαος!
    Γιατι;
    Η εχθρα των τουρκων για μας ειναι γνωστη απο την ιστορια!για τους Γαλλους;
    Οταν ,ο Βικτωρ Ουγκω εγραψε το ποιημα του για την καταστροφη των Ψαρων,ξεκινησε γραφοντας”τουρκοι διαβηκαν χαλασμος,θανατος περα ως περα!
    Τι πιο σκληρο τι πιο απανθρωπο θα μπορουσε να γραψει ενας ποιητης του βεληνεκους,του Ουγκω,για εναν λαο,τοσο απολιτιστο!
    Το μισος των τουρκων για τους γαλλους,σιγουρα εχει μεσα του ,σπερματα του μεγαλου ποιητου!
    Το ποιημα το παραπανω,υπηρξε ο μαγαλυτερος πρεσβευτης,για να μαθουν ολοι οι λαοι,ποσο σκληροι και βιαιοι υπηρξαν οι τουρκοι!
    Ποσο πολιτισμενοι οι γερμανοι και οι νορμανδοι και οι σκανδιναβοι,των οποιων οι προγονοι,πιναν νερο και κρασι στα κρανια των ανθρωπων;
    Κλεινοντας για να μη χαρακτηρισθω και ρατσιστης,ολοι οι λαοι κρυβουν δημιουργικες και πολιτισμικες και πολιτιστικες δυναμεις!
    Απλως μετεφερα εδω ενα γεγονος μεσα απο την ιστορια!
    Η γνωμη μου!σημερα πρεπει να δινουμε χερι φιλιας σε καθε ανθρωπο,ανεξαρτητου θρησκειας,χρωματος ,κοινωνικης προελευσης!

  4. Ο μητσοτακης ειπε στον ερντογαν να μη κανει την Αγια Σοφια τζαμι!
    Ο ερντογαν ταραχθηκε!ο ιορδανης εστραφη προς τα οπισω!το καταπετασμα του ναου εσχισθη εις δυο!η θαλασσα βγηκε στην στερια!η στερια εκρυβη στα βαθη του ωκεανου!
    Ωδυνεν ορος και ετεκε μυν!
    Εξ ονυχος τον ΠΕΝΤΙ κουλη!
    Που ειναι τωρα οι αγανακτισμενοι να βγουν και να βροντοφωναξουν πως! Οντως η Αγια Σοφια ειναι συμβολο της ορθοδοξιας και συμβολο του Ελληνισμου;
    Μαλλον θα τον καλεσει ο ερντογαν να παει στα εγκαινια του νεου τζαμιου!και θα συνοδευεται απο τον κουμπαρο του ερντογαν καραμανλη και την αδελφη του,η οποια δεν αγαπαει καθολου μα καθολου τον ερντογαν!
    Υποκρισιας το αναγνωσμα!
    Καθ οσον απεχουσι ανατολαι απο δυσμων,απεχουν οι πολιτικοι ταγοι μας απο τα ιερα και οσια της φυλης μας!
    Εκεινος ο Πατριαρχης που ειναι;οι αλλοι πατριαρχες που ειναι;εκεινος ο παπας καταπιε την γλωσσα του;
    Ακουσατε καμια καμπανα να χτυπαει πενθιμα;το Αγιο Ορος που πηγε;
    Η Εκκλησια της Κρητης,της κυπρου σε διακοπες ειναι;
    Μαλλον ολοι ειναι σε διακοπες!καλοκαιρι ειναι!το καλοκαιρι για αυτους μαλλον δεν εχει ειδησεις!παραφραζοντας τον ουμπερτο εκο!
    Παλι με χρονια με καιρους παλι οι ιδιοι θα ειναι!εννοω πολιτικους και θρησκευτικους ηγετισκους!

  5. Που ειστε ολοι εσεις οι επαναστατες χωρις αιτια;
    Που ειστε ολοι εσεις οι γραφικοι παραεκκλησιαστικοι και οργανωσιακοι;που ειστε υποκριτες και αγανακτισμενοι να πειτε ενα μεγαλο οχι στον ερντογαν;που ειστε μικροι ανθρωποι που κατεβαινετε στους δρομους και αφοριζετε ιδεες και ανθρωπους;που ειστε αμβροσιανα καταλοιπα,μεταλλαγμενοι φαρισαιοι!που ειστε εσεις που σας κλεισαν για ενα μηνα τις εκκλησιες και βγαλατε φωτιες απο τα σκοτεινα σας ματια;που ειστε εσεις οι παπαδομακεδονομαχοι που σερνατε τον κοσμο στις πλατειες;που ειστε ολοι εσεις με τα λαβαρα και τα εξαπτερυγα στα χερια φωναζατε αρον!αρον!σταυρωσον αυτον!για τις πρεσπες;που ειστε εσεις τυπολατρες ιεραρχες,απογονοι των βυζαντινων αυτοκρατορων,να φωναξετε “πισω ερντογαν,η Αγια Σοφια ειναι η πιστη μας;τι της φορατε τις αυτοκρατορικες στολες;που ειστε κρυμμενοι;για τον κορονοιο ξεσηκωσατε και νεκρους και μεταμορφωθηκατε σε ποντικια που κραυγαζουν!σημερα που η Αγια Σοφια δακρυζει,θλιβεται,γιατι δεν χτυπατε τις καμπανες;σημερα επρεπε να χτυπουν οι καμπανες και εδω και στην αθηνα και στο αγιο ορος και στη κρητη και στην κυπρο και ιεροσολυμα και βατικανο και οπου υπαρχει καμπαναριο!και απο το χτυπημα της καμπανας,ισως ξυπνουσαν οι Χρυσοστομοι,οι παπαφλεσσιδες,οι αθανασιοι διακοι και οι κολοκοτρωναιοι και ο μακρυγιαννης και οπαπαδιαμαντης και αλλοι αγνοι και αδολοι Ελληνες και με ενα βροντερο ΟΧΙ,θα εκλειναν το στομα του θρασυδειλου ερντογαν!εσεις που κυβερνατε την χωρα ειτε πολιτικοι ειτε θρησκευτικοι ηγετες,μετρηθηκατε,ζυγισθηκατε και ελλιπεις βρεθηκατε!
    Για την εκκλησια που εκλεισε ενα μηνα,γινατε φωτια κσι τσεκουρι!
    Για την Αγια Σοφια που κλεινει για παντα,ουτε ενα κερακι αναψατε!
    Βεβαια η Αγια Σοφια πεφτει μακρυα!
    Απο αυριο τα παγκαρια της θα γεμιζουν με λιρες τουρκικες!
    Ο ερντογαν δεν φανατιζει μονο πολιτικα τους τουρκους,αλλα σκεφτεται και οικονομικα!
    Απο αυριο χιλιαδες τουρκοι θα επισκεπτονται το νεο τους τζαμι!
    Τελικα μηπως ολα δεν γινονται για τα ρημαδια τα λεφτα;
    Παλι με χρονια με καιρους,εσεις πολιτικοι και θρησκευτικοι ηγετισκοι,παλι το ιδιο θα ειστε!
    Σφαξε με αγαμ να αγιασω!
    Θεε μου ποσο μπλε ξοδεψες και δεν σε βλεπουμε!(ελυτης)!
    Αγια Σιφια ποσο μακρυα εισαι και δεν σε βλεπουμε!
    Μη δοτε τα αγια τοις κυσι!
    Για τα χρηματα και τοις κυσι τα δινουμε και στον ερντογαν!

  6. Σκυρος εκ του σκυρο=βοτσαλο

    - Edit

    Απαντήστε

    Αν η Αγια Σοφια γινοταν τζαμι ,επι Αλεξη,ολοι οι αγανακτισμενοι θα βγαινατε στους δρομους και τα πεζοδρομια με λαβαρα,εξαπτερυγα,κηροπηγια,εικονες,κολυμβηθρες!και θα φωναζατε!αρον!αρον!κια ο αμβροσιος θα δουλευε με βαρδιες,για να προλαβει τοσους αφορισμους και αναθεματα!
    Οταν ο Τσιπρας επισκεφτηκε την Θεολογικη σχολη της Χαλκης,το κοσμημα του οικομενικου Πατριαρχειου,ουτε μια λεξη δεν βγαλατε!
    Το 1971,εκλεισε η Περιφημη σχολη και ανοιξε με την επισκεψη του Αλεξη!ηταν ο πρωτος πρωθυπουργος που την επισκεφθηκε,απο συστασεως της!
    Και το παραδοξο των γεγονοτων!ο αμβροσιος ηθελε να αφορισει τον τσιπρα και τον φιλη,υπουργο παιδειας!
    Να ομως που ο Θεος τα εφερε ετσι!και αντι να αφορισθουν οι παραπανω,αφορισε τον Κυριακο και την Θυγατερα Κεραμεως!!!
    Αντι για τον Αλεξη και τον Νικο,συνετριψε τον Κυριακο και την Νικη…
    Ως σκευοι κεραμεως!
    Και εσται η εσχατη πλανη μειζων της πρωτης!
    Πως τα φερνει ο Παναγαθος!μηπως τελικα στην δεξια του Κυριου,βρεθουν τιποτα σριστεροι και στην αριστερα….θου Κυριε φυλακην τω στοματι μου και θυραν περιοχης περι τα χειλη μου και μοχλον!(Π.Δ)
    Θεος ειναι αυτος!οπως θελει τα ταιριαζει!
    Υποκρισιας το αναγνωσμα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.