Ανακοινώσεις Σωματείων ενάντια στην απαγόρευση συγκεντρώσεων – Κάλεσμα για συμμετοχή στα συλλαλητήρια



Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας

Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο! – Πέμπτη 9 Ιουλίου, 20.00μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας

Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζεσταίνει στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Το “νομοσχέδιο”, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

“Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)

Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)

Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:
“Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)

“Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)

Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)

“Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15).

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι.

Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την διεκδίκηση σε ποινικό αδίκημα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ, 20:00μ.μ.

Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Δεν θα γίνουν οι διαδηλώσεις βόλτες του “νόμου” και του “αστυνόμου”!

Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε πιο μαζικά και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Το σύνολο των διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντί τους.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!

Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων
είναι αδιαπραγμάτευτο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ 8:00μμ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
Μετά το μπαράζ των αντεργατικών μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, νόμους και υπουργικές αποφάσεις που τσακίζουν τη ζωή των εργαζόμενων και του λαού η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο χουντικής έμπνευσης για τον περιορισμό ακόμα και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες

Νοσταλγοί άλλων εποχών, μετά την πετυχημένη πρόβα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θέλουν να βάλουν την αστυνομία να κάνει κουμάντο στα σωματεία. Μετά το αντιαπεργιακό έκτρωμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μητρώων των σωματείων η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων θέλει να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων επιβάλλοντας σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να μας βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το απαράδεκτο νομοθετικό τερατούργημα.
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Εργατική Λέσχη Κοζάνης

Ξεσηκωμός τώρα ενάντια στο υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων

Συγκέντρωση Πέμπτη 9/7, 7μ.μ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις», που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση, επιχειρεί να βάλει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη συγκέντρωση. Προβλέπει  απαγορεύσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων από τις δυνάμεις του κράτους. Διαδηλώσεις για να μπορούμε να διεκδικήσουμε την ζωή που μας την κλέβουν μέρα με την μέρα θα μπορούμε να πραγματοποιούμε μόνο όταν το επιτρέπουν κυβέρνηση κι αστυνομία. Η δημόσια συνάθροιση, η  διαδήλωση και η συγκέντρωση είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών και δεν μπορεί να ασκείται με άδεια της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της οποίας κυρίως εκδηλώνεται. 

Το αυταρχικό νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ έχει καθαρή στόχευση την κινηματική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων. Επιδίωξη του κυβερνητικού μπλοκ, των νεοφιλελεύθερων υποστηρικτών, του ΣΕΒ και των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι η εξάπλωση της σιωπής μπροστά στην οικονομική ύφεση, στην ανεργία και τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και βιάζεται να ψηφιστεί αποτελεί μέσο κοινωνικής πειθάρχησης και κατασκευής υπηκόων που θα αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τη φτώχεια, την ανέχεια και την καταστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στην προσπάθεια αυτή εκκωφαντική σιωπή διατηρούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αντλείται από τις χουντικές διατάξεις και νόμους της διετίας 1971 -1972 και περιλαμβάνει ως βασικά σημεία:

 

  • Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό(!) της κινητοποίησης. Ο “αστυφύλαξ κι ο χωροφύλαξ” επανέρχονται ως “επίτροποι” στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο και τον σκοπό των κινητοποιήσεων

 

  • Η αστυνομία να αποφασίζει για το πού επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται τη «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα». Γίνεται κατανοητό πόσο εύκολο θα είναι να απαγορευθεί μια διαδήλωση έξω από ένα υπουργείο, γιατί δήθεν παρακωλύει την πρόσβαση σε αυτό ή μια συγκέντρωση για την Δημόσια Δωρεάν Υγεία στις πύλες ενός νοσοκομείου

 

  • Υποχρεωτική δήλωση ατόμου-«οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την καταστολή μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αστικές αποζημιώσεις, ώστε να αποφεύγεται και να καλεστεί ακόμη μια συγκέντρωση

 

  • Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Μετατροπή δηλ. της περιφρούρησης για την αντιμετώπιση του αστυνομικού αυταρχισμού και της καταστολής σε συνεργάτες της αστυνομίας
  • Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής». Πάνω απ’ όλα η λειτουργία της αγοράς, η διασφάλιση της ιδιοκτησίας, των κερδών και της εργασιακής εκμετάλλευσης! Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά διαδηλώσεις με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

 

  • Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα

 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει την ελεύθερη έκφραση ως όχληση, ως διατάραξη της οικονομικής ζωής, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποκαλύπτει τον χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και την αντιλαϊκή-αντεργατική λαίλαπα που ετοιμάζουν και οχυρώνονται προκαταβολικά. Το νομοσχέδιο της ΝΔ μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, αλλά κυρίως εκφράζει την βαρβαρότητα της εποχής μας, όπου η σιδερένια φτέρνα μιας κατ’ όνομα δημοκρατίας επιχειρεί να συντρίψει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και της νεολαίας στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή, στην ελευθερία.

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθείται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον λαό στο περιθώριο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Στο υπεραντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο πρέπει να απαντήσουμε με μαζικό ξεσηκωμό με στόχο να μην περάσει. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού και της νεολαίας. Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα. Άλλωστε ποτέ και κανένας πραγματικός αγώνας δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί!

Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ο χουντικής έμπνευσης νόμος της κυβέρνησης να πέσει στο κενό!

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων την Πέμπτη στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Να αποσυρθεί τώρα!
Όλοι και όλες στην κινητοποίηση 9 Ιούλη, 8μμ στη Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

Μετά το σερί Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, νόμων, υπουργικών αποφάσεων που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο σε όλα τα επίπεδα, η ΝΔ έχει φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα άθλιο, χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο, για τον περιορισμό μέχρι και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ικανοποιώντας άλλη μια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Νοσταλγώντας άλλες – μαύρες εποχές θέλουν κουμανταδόρο στα σωματεία μας το χωροφύλακα! Θέλουν να τσακίζουν τις ζωές μας και να μην κουνιέται φύλλο.

Ενισχύουν τα μέτρα καταστολής σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα μας σκληραίνει ακόμα περισσότερο, που κυβέρνηση και εργοδοσία φορτώνουν στις πλάτες μας τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίση.

Για να ντύσουν ιδεολογικά το τερατούργημα που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εκτός όλων των άλλων κάνουν λόγο για “ταλαιπωρία των πολλών από λίγους” άλλα αλήθεια ποιοι ταλαιπωρούνται στην πραγματικότητα και από τι;

Μήπως εμείς που δουλεύουμε με τις ποιο άθλιες εργασιακές σχέσεις, με μισθούς πετσοκομμένους, με σπαστά ωράρια και τις Κυριακές;
Μήπως οι εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο από το άγριο χαράτσωμα και τον εξοβελισμό τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια;

Μήπως όλα αυτά και πολλά άλλα είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που με γνώμονα την εξασφάλιση των κερδών της εργοδοσίας σακατεύει τις ζωές ;

Αυτά μας ταλαιπωρούν και αν σε κάτι έχει δίκιο η κυβέρνηση είναι ότι όντως οι πολλοί που ήμαστε εμείς ταλαιπωρούμαστε από μια χούφτα εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Δεν θα τους περάσει! Οι αγώνες μας δε θα μπουν στο γύψο! Δεν θα ζητάμε άδεια από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της για να διαδηλώνουμε, να παλεύουμε και να διεκδικούμε. Το δικαίωμα αυτό το έχουμε κατακτημένο με αγώνες και θυσίες και δεν το χαρίζουμε όσους νόμους και να ψηφίσουν, όσα μέτρα καταστολής και να πάρουν.
Δυναμώνουμε τους αγώνες μας. Αυτό φοβούνται, για αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η εργοδοσία ότι υπάρχει αγανάκτηση, προβληματισμός στους εργαζόμενους για το πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ξέρουν καλά ότι έχουμε τη δύναμη μέσα από τα ταξικά μας σωματεία, τις ζωντανές συλλογικές μας διαδικασίες, τα αιτήματα μας, τους αγώνες μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να μας φιμώσει, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.


ΟΧΙ στην απαγόρευση των διαδηλώσεων 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ένα αντιδραστικό χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Μέσα στο καλοκαίρι κατέθεσε το νομοσχέδιο περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων το οποίο: υποχρεώνει για κάθε διαδήλωση να έχεις πάρει άδεια προηγουμένως από την αστυνομία, μετατρέπει δηλαδή σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα κάθε αυθόρμητη διαδήλωση. Δίνει το ελεύθερο στην αστυνομία να διαλύει βίαια όποια κινητοποίηση κρίνει. Ορίζει τον «υπεύθυνο» κάθε διαδήλωσης ο οποίος έχει την ευθύνη αποζημίωσης για οποιαδήποτε φθορά ή καταστροφή συμβεί.

Η κυβέρνηση τολμάει να μιλάει για «μειοψηφίες που κλείνουν τους δρόμους όποτε θέλουν». «Νοιάστηκε» ξαφνικά για τη δημοκρατία και την γνώμη της πλειοψηφίας μία κυβέρνηση που αξιοποιώντας την πανδημία κυβερνά δυο μήνες με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μετατρέποντας την εκλεγμένη βουλή σε γλάστρα!

Τολμούν να μιλούν για «διαταραχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου» αυτοί που νομοθέτησαν την εκ περιτροπής εργασία, που επέβαλλαν αναστολή εργασίας σε χιλιάδες εργαζομένους, που με την πολιτική διαχείριση της πανδημίας οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η νέα ύφεση σε συνδυασμό με το υγειονομικό ζήτημα θα φέρει κοινωνικές αντιδράσεις και λαμβάνει από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ποινικοποιήσει και να καταστείλει τις εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της και κυρίως τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζικών συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί.

Είναι μονόδρομος η πολιτική τους; Όχι δεν είναι! Λεφτά για να στηριχθεί η εργασία κι η υγεία υπάρχουν! Είναι τα «μαξιλαράκια» που αποθηκεύονται για τη διάσωση των τραπεζών. Είναι τα λεφτά των εργαζομένων που δίνονται στα τοκοχρεολύσια του χιλιοπληρωμένου χρέους στο ΔΝΤ. Είναι τα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων εταιριών  που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και μέσα στην καραντίνα! Είναι τα δις ευρώ για το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές δαπάνες. Είναι οι μισθοί των εκατομμυρίων των μεγαλοδιευθυντάδων και των golden boys! Είναι το υπέρογκο οικονομικό πακέτο που από καιρό έχει βγει στην δημοσιότητα για την ενίσχυση της αστυνομίας.

Δε χρειαζόμαστε περισσότερα ΜΑΤ και δακρυγόνα, ούτε αύρες, γκλοπ και μηχανές ΔΕΛΤΑ. Χρειαζόμαστε λεφτά για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για να δοθούν επιδόματα σε όλους τους ανέργους τώρα που πολλαπλασιάζονται. 

Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουμε το χρέος να σηκώσουμε το ανάστημα μας να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο να διαδηλώνουμε, να αντιδρούμε, να αντιστεκόμαστε. Αυτό μας το δικαίωμα δε το διαπραγματευόμαστε με καμία αστυνομία.

Εμείς είμαστε η πλειοψηφία! Εμείς που εργαζόμαστε που παράγουμε, που κινούμε την κοινωνία. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Κι αυτό το δίκιο θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο. Η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα, στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη, στον αγώνα.

Να μην ξαναπληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση!

Στηρίζουμε τη Συγκέντρωση που καλούν Το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» και η Εργατική Λέσχη Κοζάνης 

Πέμπτη 9/7 Ωρα 7μ.μ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχει σε όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Γραφείο Τύπου 

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων εκφράζει την έντονη αντίθεση της στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και θα ξεκινήσει αύριο η συζήτηση του στην Βουλή, με το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις και τις λαϊκές κινητοποιήσεις και βάζει νέα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιλαϊκό νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στις εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις για το οποίο χύθηκαν ποτάμια αίματος. 

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στα μέτρα της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να περάσουν δια πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή πολιτική τους που συνθλίβει τις ζωές μας, μειώνει το εισόδημα, τους μισθούς, οδήγησε σε συντάξεις πείνας. 

Ιδιαίτερα το αγροτικό κίνημα έχει τεράστια και πικρή εμπειρία από αυτή την καταστολή και τον αυταρχισμό με χιλιάδες αγροτοδικεία και καταδίκες, με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, του δικαιώματος να παλεύουμε για να καλυτερέψουμε την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας. 

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ανάγει σε ρυθμιστή της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης την αστυνομία η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαγορέψει οποιαδήποτε κινητοποίηση και συγκέντρωση. 

Αναγορεύεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε τέτοιες κινητοποιήσεις αφού όποιος συμμετέχει μπορεί να τιμωρηθεί με 1 ως 2 χρόνια φυλάκιση και χωρίς το δικαίωμα έφεσης. 

Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…”. Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται και ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες (άρθρο 14).

– Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της Αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης (άρθρο 7, παρ. 4).

– “Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες (άρθρο 15).

    Σαφέστατα το νομοσχέδιο αφορά συνολικά το λαϊκό κίνημα και δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Έρχεται ως συνέχεια όλων όσων νόμων έχουν προηγηθεί με μοναδικό σκοπό να ανακόψουν την συνδικαλιστική δράση και τις κινητοποιήσεις.

    Ήδη με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η αντίσταση στους πλειστηριασμούς που θα γενικευτούν το επόμενο διάστημα σε κατοικίες, χωράφια, μαγαζιά,  αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση. 

    Να είναι σίγουροι οι εμπνευστές του νομοσχέδιου και οι κυβερνήσεις  πως όσο συνεχίζουν την αδιέξοδη αντιλαϊκή πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και εξαθλιώνει τον λαό πως οι πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι απεργίες, τα Μπλόκα της οργής, οι διαδηλώσεις όχι μόνο θα συνεχίζονται αλλά θα δυναμώνουν. 

    Απαιτούμε το νομοσχέδιο να μείνει στα συρτάρια και στα χαρτιά και να είναι σίγουροι ότι θα το καταφέρουμε με την οργάνωση, την κοινή δράση, τους αγώνες μας που θα γενικευτούν το επόμενο διάστημα. 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ», εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην ψήφιση του Νομοσχεδίου , για τον περιορισμό των διαδηλώσεων  – συγκεντρώσεων.

Ένα θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα οδηγείτε στην ποινικοποίηση.  

Διαχρονικά το Συνδικαλιστικό κίνημα σε όλο τον κόσμο αγωνιζόταν  και αγωνίζεται, για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Ο σχεδιασμός για την απαγόρευση των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτία!!!

Λέμε ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο περιορισμού διαδηλώσεων -συγκεντρώσεων και των αγώνων διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 ΕΝΩΣΗΣ


ΣΥΝΔΙΚΆΤΟ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΊΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΉ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΥΠΟΚΟΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ!

 

Συγκέντρωση Πέμπτη 9/7, 7μ.μ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ένα αντιδραστικό χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. 

Αυτός ο νόμος χτυπάει καίρια την ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος καθώς υποβάλει τους εργαζόμενους σε διαπραγμάτευση με την αστυνομία για κάθε κινητοποίηση, διαδήλωση, συγκέντρωση οργανώσουν στο κέντρο μίας πόλης, έξω από ένα χώρο δουλειάς κτλ. 

Με αυτό το νόμο ουσιαστικά όλες οι μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις των προηγούμενων χρόνων στις πλατείες της χώρας, οι εργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στα μνημόνια θα ήταν παράνομες και νόμιμα η αστυνομία θα τις διέλυε με κάθε μέσο. 

Τολμούν να μιλούν για διαταραχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου αυτοί που νομοθέτησαν την εκ περιτροπής εργασία, που επέβαλλαν αναστολή εργασίας σε χιλιάδες εργαζομένους, που με την πολιτική διαχείριση της πανδημίας οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά αποτελούν εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας; 

Η οικονομική κρίση που κόχλαζε εδώ και καιρό και πυροδοτήθηκε με την εμφάνιση του κορωνοϊού φέρνει νέα κύματα φτώχειας, ανεργίας, απολύσεων, μειώσεων μισθών για τον εργαζόμενο κόσμο. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η νέα ύφεση σε συνδυασμό με το υγειονομικό ζήτημα θα φέρει κοινωνικές αντιδράσεις και λαμβάνει από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ποινικοποιήσει και να καταστείλει τις εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της και κυρίως τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζικών συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί.

Είναι μονόδρομος η πολιτική τους; Όχι δεν είναι! Λεφτά για να στηριχθεί η εργασία κι η υγεία υπάρχουν! Είναι τα «μαξιλαράκια» που αποθηκεύονται για τη διάσωση των τραπεζών. Είναι τα λεφτά των εργαζομένων που δίνονται στα τοκοχρεολύσια του χιλιοπληρωμένου χρέους στο ΔΝΤ. Είναι τα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων εταιριών  που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και μέσα στην καραντίνα! 

Το νομοσχέδιο αυτό, χουντικής εμπνεύσεως, αποτελεί ένα πλήγμα στη δημοκρατία και στην ελευθερία. Όλα αυτά που με αγώνες και αίμα κατοχύρωσε ο λαός του τόπου στο Σύνταγμα έρχεται να τα σαρώσει επιδεικτικά η τωρινή κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουμε το χρέος να σηκώσουμε το ανάστημα μας να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο να διαδηλώνουμε, να αντιδρούμε, να αντιστεκόμαστε. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό μας το δικαίωμα δε το διαπραγματευόμαστε με καμία αστυνομία. 

Εμείς είμαστε η πλειοψηφία! Εμείς είμαστε που κρατάμε τα ηνία αυτού του τόπου. Εμείς που εργαζόμαστε που παράγουμε, που κινούμε την κοινωνία. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Κι αυτό το δίκιο θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο. Η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα, στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη, στον αγώνα.

 

Η ΓΣΕΕ για ακόμη μία φορά ταυτίστηκε με την κυβερνητική πολιτική. Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο! Να τελειώνουμε με τη σαπίλα! Τα συνδικάτα να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους με κάθε αγωνιστικό τρόπο. Με συμμετοχή στα συλλαλητήρια. 

 

Δύναμη μας τα συνδικάτα! Η φωνή μας ακούγεται πιο δυνατά όταν είμαστε ενωμένοι! Με ανεξαρτησία, με δημοκρατία στα χέρια των εργαζομένων, με σχέδιο και δράσεις που θα συζητιούνται και θα αποφασίζονται συλλογικά από εμάς, με αποφασιστικότητα! 

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! Να μην ξαναπληρώσουμε την κρίση εμείς πάλι! Να πάει αυτή τη φορά αλλιώς! Να βγούμε εμείς κερδισμένοι!

.

Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ο χουντικής έμπνευσης νόμος της κυβέρνησης να πέσει στο κενό!

 

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων την Πέμπτη στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

 

Κοζάνη 9-7-2020

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.