Μεταλιγνιτική Εποχή στην Δυτική Μακεδονία, με στόχο την Πράσινη ανάπτυξη



Αξιότιμε Εκτελεστικέ Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, κύριε Frans Timmerman.

Και αξιότιμη Επίτροπε Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κυρία Elisa Ferreira ,

Με την επιστολή μας αυτή σας κάνουμε γνωστό ότι εμείς οι υπογράφοντες, ως απλοί Ευρωπαίοι πολίτες, που διαμένουμε στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα: thomasgkatzoflias.wordpress.com Η Πολιτεία της Ουτοπίας καθώς έχουμε επισημάνει την έλευση της μεταλιγνιτικής περιόδου και τα συνακόλουθά της προβλήματα 20 χρόνια πριν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη περί λήξεως το 2023 της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη στην περιοχή μας. Σ΄ αυτήν την ιστοσελίδα καταγράφονται από ομάδα απλών πολιτών οι αγωνίες για το αύριο του τόπου μας απαριθμώντας τα ρεαλιστικά επιχειρήματα που αδιάσειστα οδηγούν στην μεταλιγνιτική εποχή.

Αυτή η ομάδα των πολιτών μέσα από την καθημερινή τριβή με το όλο θέμα , τα βιώματα, την εμπειρία, τις επιστημονικές, εμπειρικές και τεχνικές και τεχνολογικές τους γνώσεις, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες παρά μόνον το συμφέρον του τόπου, εμπλουτίζει συνεχώς την ιστοσελίδα όχι μόνον με τα ανακύψαντα προβλήματα λόγω παύσης της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη, αλλά κυρίως καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση των σωρηδόν προβλημάτων εξ αιτίας της λήξης, αλλά και αυτής καθ’ εαυτής της εξόρυξης του λιγνίτη . Τεκμηριώνει προτάσεις-υποδείξεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου, εμπλουτισμένες με επαρκέστατες και πολυποίκιλες γνώσεις εμπείρων και απλών συμπολιτών μας. Αναδεικνύει τις δυνατότητες αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού του πλούτου.

Προκειμένου να συμβεί αυτό ζητάει επισταμένως τη συμβολή ενός Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου και την εποπτεία ενός Νεοσύστατου Τοπικού Νομικού Προσώπου, με έδρα την Πτολεμαΐδα του Δήμο Εορδαίας, που βρίσκεται στην καρδιά των πρώην και νυν Ορυχείων. Οι αρμοδιότητες αυτών των φορέων συγκεκριμένες, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου ανεπηρέαστα από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κομμάτων, αλλά με μία και μόνον πολιτική ιδεολογία. Αυτή της ορθής προς όφελος της Περιοχής διαχείρισης τόσο των χρημάτων όσο και των υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος για να λυθούν τα στο προσκήνιο οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά προβλήματα με την λήξη της μονοκαλλιέργειας για να εξασφαλίζεται όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον της περιοχής και των παιδιών μας.

Επίσης στην Ιστοσελίδα μας θα δείτε τις αλληλογραφίες που έχουμε κάνει με δεκάδες αρμόδιους Φορείς, με όλα τα κόμματα της Βουλής, με την Παγκόσμια Τράπεζα, με τον ΟΗΕ και τη συμμετοχή μας σε Φόρουμ ανοικτά και κλειστά, σε Συνέδρια Διεθνή, σε Ημερίδες (βλέπε συνημμένη επιστολής μας), με τη συμμετοχή Τραπεζών και Πανεπιστημίων κ.α. Θα διαπιστώσετε επίσης και την γνωστοποίηση των εργασιών μας σε χιλιάδες-χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι τα θέματα που προκύπτουν είναι πολυεπίπεδα, πολυποίκιλα και πολύμορφα
Επειδή ο σκοπός της δράσης μας είναι να φτάσει η φωνή του απλού πολίτη, αυτού που πλήττεται κύρια και άμεσα από τα προβλήματα της λήξης της μεταλιγνιτικής περιόδου σε μία Περιοχή που ναι μεν έχει την δυνατότητα μεγίστης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά που αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται μπροστά στην απειλή της εγκατάλειψης και ερήμωσης, σας γνωστοποιούμε ότι τους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών μας, θα τις καταθέσουμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και στην Ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τούς κανονισμούς λειτουργίας των και θα ζητήσουμε, με την παρουσία κατάλληλων, επαρκέστατων και διαπρεπών συνεργατών μας, του εσωτερικού και του εξωτερικού, να υποστηρίξουμε τις προτάσεις μας αυτοπροσώπως. Ιδιαίτερα επιθυμία μας και μέλημά μας είναι να λάβουν γνώση πληρέστερη και αντικειμενική τα δύο σώματα από τον «απλό πολίτη», τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση τον θεωρεί βασικό, αλλά και απαραίτητο πρωταγωνιστή στην Δημοκρατία, όπως άλλωστε το υπέδειξε και ο Πρόεδρος κος Μακρόν της Γαλλίας με την ομιλία του στην Πνύκα, εκεί που γεννήθηκε η Δημοκρατία και όπου ο λαός αποφάσιζε και ο άρχοντας εκτελούσε. Και όποιος άρχοντας δεν εκτελούσε τις εντολές του λαού η ελάχιστη τιμωρία του ήταν η εξορία.

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κομισιόν Frans Timmerman. και κυρία Επίτροπε Elisa Ferreira , επειδή οι ιδέες ζητάνε υλοποίηση, και αυτές είναι καταγεγραμμένες στην ιστοσελίδα που σας αναφέραμε στην αρχή της επιστολής μας, ευελπιστούμε με την παρούσα αλληλογραφία-ενημέρωση να έχετε την επιθυμία ,ως ιθύνουν νους, να λάβετε μία άλλου είδους πλήρη, άμεση, αντικειμενική και εμπεριστατωμένη εικόνα της Περιφέρειας μας κατά την λιγνιτική και την μεταλιγνιτική περίοδο, από εμάς τους απλούς πολίτες, ώστε μ’ αυτή την ενέργεια μας να σας διευκολύνουμε στις συλλογικές αποφάσεις και για τον τόπο μας στις οποίες αποφάσεις συμμετέχετε. Ελπίζουμε σε μία ενδεχόμενη επίσκεψη σας εδώ στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας η οποία είναι από τις πρώτες σ’ ανεργία μεταξύ όλων των Περιφερειών της Ε.Ε. και η οποία με τη λήξη της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη στην Περιοχή μας θα προσθέσει πάνω από 25.000 χιλιάδες ανέργους άμεσα και έμμεσα.

Σας την προτείνουμε και ευχόμαστε να την πραγματοποιήσετε για να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια ,αυτά του νου, τα προβλήματα και την μορφή που αυτά έχουν, όχι μόνον συζητώντας με τους κυβερνώντες ή τους επιστήμονες ή τους συνδικαλιστές ή με όποιους άλλους κάτω από οποιαδήποτε αρμοδιότητα εμπλέκονται αλλά και με τον απλό πολίτη.

Με εκτίμηση

Θωμάς Γκατζόφλιας
Φωτεινή Χατζάρα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.