Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης: Ανανέωση των Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων



Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 2 και 4 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Β’ 8) από τις 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το Πιστοποιητικό Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων (Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ.) της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.

Σας επισημαίνουμε ότι στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 14 της ΚΥΑ 8197/90920/22-7- 2013 (Β’ 1883) αναφέρονται τα κάτωθι:
«1. Η ισχύς του Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. σε θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012 (Α’ 8), όπως κάθε φορά ισχύει, είναι πέντε (5) έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία επιτυχούς ολοκλήρωσης των εξετάσεων χορήγησής του ».

«2. Το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την εκπνοή της ισχύος του Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., ο ενδιαφερόμενος δύναται να εξεταστεί σύμφωνα με το άρθρο 12, για την ανανέωση της ισχύος του, το οποίο χορηγείται για άλλα πέντε (5) έτη και ισχύει από την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου πιστοποιητικού».

Δεδομένου ότι συμπληρώνονται πέντε (5) έτη από τη χρονική περίοδο διεξαγωγής των πρώτων εξετάσεων χορήγησης των Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ενημερώνει τόσο τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων όσο και κάθε ενδιαφερόμενο των οποίων η ισχύς των Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. λήγει, ότι οφείλουν να προβούν εκ νέου σε εξετάσεις προκειμένου να ανανεωθούν τα πιστοποιητικά τους.

Υποχρέωση απόκτησης Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. έχει κάθε άτομο στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας/αγοράς των γεωργικών φαρμάκων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο ενδιαφερόμενος δεν δύναται να υποβληθεί σε διαδικασία εξετάσεων, τότε υποχρεούται να συνεργάζεται με τρίτο άτομο που είναι κάτοχος Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., το οποίο είτε θα πραγματοποιεί τον ψεκασμό είτε θα επιβλέπει τη διαδικασία χρήσης του γεωργικού φαρμάκου και του ψεκασμού.

Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η κατοχή πτυχίου γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών 1δρυμάτων (ΤΕ1) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, επέχει θέση Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ. αορίστου χρόνου.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr/ παραμένει διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης του πιστοποιητικού.

Οι φορείς κατάρτισης και τα κέντρα εξετάσεων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/525-ethniko-sxe-drashs/1590-sxedio-drashs-gevrgikon-farmakon-gr στο πεδίο με τίτλο «Φορείς Κατάρτισης και Κέντρα Εξετάσεων Χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων». Ο κατάλογος των εξεταστικών κέντρων ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο κανονισμός των εξετάσεων βρίσκετε αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Kanonismos_SYSXOPIS_12.15.pdf

Υπενθυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους ότι στην ιστοσελίδα:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/SYSXOPIS_ERWTHSEIS_v.6.1_071815.pdf βρίσκεται στη διάθεσή τους, βάση δεδομένων με αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό που αποτελείται από ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους, η οποία επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ενημερώνουμε ότι για την απόκτηση του Π.Γ.Ο.Χ.Γ.Φ., δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης, ενώ το ύψος του τέλους των εξετάσεων αναφέρεται στη με αριθ. πρωτ. 13631/159106/20-12-2013 ΚYΑ (Β’ 3410), όπως τροποποιήθηκε με την υπ. αριθ. 11118/127128/09-11-2015 (Β’ 2518).

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.